Nasze cztery kółka a policja
- MaxWroclaw
- Quad:: Yamaha Raptor 350R
- Imię: Maks
Nasze cztery kółka a policja
Witam,
Kontrole policyjne przechodzą niby zawsze w porządku a jednak..
Ostatnio złapali chłopaczka we Wrocławiu na raptorku 660 zarejestrowanym.
Rzeczy o które prosili Panowie Policjanci, z racji tego, że to był pojazd samochodowy inny to:
- okazanie kompletnej apteczki, gaśnicy oraz trójkąta
- zademonstrowanie lampki białej zapalającej się w samochodach przy biegu wstecznym
- awaryjki itd. (to akurat chyba wszystkie quady homologowane mają)
po takim incydencie chłopaczkowi zabrali dowód rejestracyjny a quada zabrali lawetką.
Nie jestem pewien czy policja postąpiła słusznie, ponieważ większość quadów nie ma między innymi nawet światła wstecznego, a firmy takie jak YAMAHA wypuszczają quady już z homologacją gotowe do rejestracji, maszyny przechodzą przeglądy zostają dopuszczone do ruchu a później ich dowód rejestracyjny jest zabierany? nonsens.
Jak to wygląda w praktyce? Niedługo trzeba będzie mieć jeszcze płyn do spryskiwaczy.
Kontrole policyjne przechodzą niby zawsze w porządku a jednak..
Ostatnio złapali chłopaczka we Wrocławiu na raptorku 660 zarejestrowanym.
Rzeczy o które prosili Panowie Policjanci, z racji tego, że to był pojazd samochodowy inny to:
- okazanie kompletnej apteczki, gaśnicy oraz trójkąta
- zademonstrowanie lampki białej zapalającej się w samochodach przy biegu wstecznym
- awaryjki itd. (to akurat chyba wszystkie quady homologowane mają)
po takim incydencie chłopaczkowi zabrali dowód rejestracyjny a quada zabrali lawetką.
Nie jestem pewien czy policja postąpiła słusznie, ponieważ większość quadów nie ma między innymi nawet światła wstecznego, a firmy takie jak YAMAHA wypuszczają quady już z homologacją gotowe do rejestracji, maszyny przechodzą przeglądy zostają dopuszczone do ruchu a później ich dowód rejestracyjny jest zabierany? nonsens.
Jak to wygląda w praktyce? Niedługo trzeba będzie mieć jeszcze płyn do spryskiwaczy.
nie ma co zwlekać!
- rafall
- Quad:: Kymco MXU 150, Suzuki KQ 750, Can Am Spyder
- Imię: Rafał
Re: Nasze cztery kółka a policja
jeśli chodzi o holowanie to raczej z braku prawka a nie wyposażenia lub światła wstecznego, dowód rejestracyjny zabrali za brak obowiązkowych świateł lub inne usterki. mandat mógł dostać za brak uprawnień lub trójkąta albo gaśnicy(po 50 zł za brak każdego)
co do trójkąta i gaśnicy to jako że był to pojazd samochodowy inny to musi to mieć(obowiązkowe wyposażenie), jeśli chodzi o apteczkę to nie musi tego mieć.
co do świateł wsteczne jest również światłem obowiązkowym jak i kierunki czy światła awaryjne
jeśli bardzo potrzebujesz to mogę poszukać to artykułami tylko opisz bardziej zaistniałą sytuację.
pozdrawiam Rafał
co do trójkąta i gaśnicy to jako że był to pojazd samochodowy inny to musi to mieć(obowiązkowe wyposażenie), jeśli chodzi o apteczkę to nie musi tego mieć.
co do świateł wsteczne jest również światłem obowiązkowym jak i kierunki czy światła awaryjne
jeśli bardzo potrzebujesz to mogę poszukać to artykułami tylko opisz bardziej zaistniałą sytuację.
pozdrawiam Rafał
- MaxWroclaw
jednak dowód mu zabrali, a posiadał uprawnienia do kierowania pojazdu!
I ile quadów jest zarejestrowanych jako pojazd samochodowy inny. Ile spośród tych, co są zarejestrowane, posiada światło wsteczne?
I ile quadów jest zarejestrowanych jako pojazd samochodowy inny. Ile spośród tych, co są zarejestrowane, posiada światło wsteczne?
nie ma co zwlekać!
- palig1
- Quad:: KTM 525 i Honda
- Imię: Wojtek
Żaden?MaxWroclaw pisze:I ile quadów jest zarejestrowanych jako pojazd samochodowy inny. Ile spośród tych, co są zarejestrowane, posiada światło wsteczne?
No właśnie, jeżeli producent daje homologacje to użytkownik już nic nie powinien dokupować żeby się mógł w pełni bezpiecznie i legalnie poruszać po drogach. Najlepiej będzie napisać maila do np. Yamahy i spytać się jak oni to widzą.
Widocznie macie "upierdliwych" policjantów. W naszym regionie jak złapali kolegę na 250, który ma chyba 13 lat, i nie posiada uprawnień sprawdzili tylko dokumenty, ubezpieczenie, spytali się czy rodzice wiedzą i puścili go wolno.
Jesteś z okolic Jury? Umów się z nami na wspólną jazdę!
http://www.enduro-jura.czo.pl
http://www.enduro-jura.czo.pl
wszystkie g700 niemaja homologacji na przednich lampach a sa rejestrowane dziwne
- MaxWroclaw
- rafall
- Quad:: Kymco MXU 150, Suzuki KQ 750, Can Am Spyder
- Imię: Rafał
ja gaśnice, trójkąt mam (na niektórych rajdach przeprawowych wymagają gaśnicę).
A dowód rejestracyjny nie za uprawnienia a za brak lampy wstecznej mogli zabrać(lub inne usterki)
Suzuki(przynajmniej przeprawówki) mają oryginalne kable już podłączone do lampy wstecznej i jak kupujesz to już lampkę masz.
A dlaczego lawetą go zabrali to nie wiem. Jednak ten chłopak powinien wiedzieć.
A dowód rejestracyjny nie za uprawnienia a za brak lampy wstecznej mogli zabrać(lub inne usterki)
Suzuki(przynajmniej przeprawówki) mają oryginalne kable już podłączone do lampy wstecznej i jak kupujesz to już lampkę masz.
A dlaczego lawetą go zabrali to nie wiem. Jednak ten chłopak powinien wiedzieć.
Ja mam trójkąt,natomiast gaśnicy nie woziłem do póki nie zwrócono i na to uwagę. Nie wiem dokładnie czy grozi to mandatem,ale wolę mieć tak na wszelki wypadek.
-
- Quad:: Kawasaki KFX 450 R
ogulnie dla quadów powinien być przepis który pozwala na przejechnie drogą np:do lasu czy gdzieś w pola ,za posiadaniem przynajmniej swiateł z przodu i z tyłu oraz dowodu osobistego, bo nie każdy mieszka w takim miejscu że z podwórka ma odrazu pola,tylko z reguły trzeba przejechać kawałek po asfalcie ze sie gdzieś w off road dostać
Mam pytanie jak Wasze Quadziki przechodzą badania tech jak nie mają lampy wstecznego i światła przeciwmgłowego bo ja w Lublinie mam problem - stacje kontroli nie chcą podbić dowodu. Quada kupiłem w 08r z homologacją i był zarejestrowany ale minęło 3 lata i potrzebuje kolejnej pieczątki i co . Moja 200 nie jest konstrukcyjnie dostosowana do podłączenia kolejnych lamp.
Może macie jakiś pomysł co z tym zrobić??????????????
Może macie jakiś pomysł co z tym zrobić??????????????