[cf 500] Rozmiar śrub spuszczanie oleju oraz typ filtra

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami CF Moto
Awatar użytkownika
darekp
Quad:: cf moto 500L
Imię: Darek

[cf 500] Rozmiar śrub spuszczanie oleju oraz typ filtra

Post autor: darekp » sob 22 sie, 2015

witam, jakie są rozmiary kluczy do spuszczania olejów pod quadem cf 500?

1.
a) olej silnik - 17 ?
b) tylni most - imbus nr ?
c) przedni most - imbus nr ? (tak jak z tyłu?)

2.
Filtr oleju to?
a) filtron op 564
b) hiflofiltro hf 682
C) hf 204

Z różnymi oznaczeniami się spotykam. Wolę wiedzieć wcześniej niż później nie jeździć i szukać filtra.

Czy jak zmieniacie olej silnikowy to jak ktoś ma plastikową podłogę to odkręca ją czy dać sobie spokój? Bo inaczej nasadowy klucz będzie potrzebny (chyba) bo śrubka jest trochę głęboko.

Robsson
Quad:: canam

Re: [cf 500] Rozmiar śrub spuszczanie oleju oraz typ filtra

Post autor: Robsson » sob 22 sie, 2015

Spust oleju nasadka 17. Nie trzeba plastikowej podłogi zdejmować bo masz odpowiednią dziurę w niej.
Filtr hiflo 682, dyfry póżniej zobaczę
V2.....sound of madness :twisted:

Awatar użytkownika
darekp

Post autor: darekp » sob 22 sie, 2015

będę wdzięczny za te imbusy, prawdopodobnie to 7-8 ostatecznie to 9. Wolę kupić pojedynczy ale mocny imbus. Poprzednie już się do niczego nie nadają. I tak składam zapotrzebowania kluczy na przyszłą wymianę :)

Akurat mam nasadkowy 16 i 18 ale nie właśnie 17. Tak myślałem, że to ten tylko pewność chciałem mieć.

Robsson

Post autor: Robsson » sob 22 sie, 2015

Odkręcenie podłogi to 2 minuty ;-) a przy okazji robisz inspekcje dołu jednostki. Także bez nasadki da radę.
Dyfry imbus 8, klucz 14.

Awatar użytkownika
darekp

Post autor: darekp » ndz 23 sie, 2015

podziękował ;) castoramo witaj

dzik_waw

Post autor: dzik_waw » ndz 23 sie, 2015

darekp pisze:będę wdzięczny za te imbusy, prawdopodobnie to 7-8 ostatecznie to 9. Wolę kupić pojedynczy ale mocny imbus. Poprzednie już się do niczego nie nadają. I tak składam zapotrzebowania kluczy na przyszłą wymianę :)

Akurat mam nasadkowy 16 i 18 ale nie właśnie 17. Tak myślałem, że to ten tylko pewność chciałem mieć.
Zasadniczo to masz rację, że najlepiej jest kupować dobre narzędzia, ale zamiast brać na sztuki weź komplet. Summa summarum wyjdzie taniej i nie będziesz musiał latać co chwilę do sklepu. A casto jest fajne, bo masz wszystko, ale i nie fajne, bo jest tam dość drogo.

Awatar użytkownika
darekp

Post autor: darekp » pn 24 sie, 2015

Raczej zależy co się kupuje. Ale raczej w castoramie jest najtaniej. Kupiłem wczoraj komplet kluczy nasadowych takich lepszych i w castoramie komplet był o ~60 zł taniej niż w internecie. Akurat imbus 8 też był. A racja, że opłaca się kupować zestaw bo nasadki dwie to koszt około 15-20 zł do tego przedłużka 10 i grzechotki (ale nie taka za parę zł) to wolałem dołożyć a będzie cały zestaw.

Ogólnie zawsze castoramę pomijałem ale wychodzi, że nie jest źle u nich pod względem cen.

Został mi tylko klucz do filtra oleju.

dzik_waw

Post autor: dzik_waw » pn 24 sie, 2015

Polecam taki nasadzany na filtr, te z łańcucha są gorsze. Może ew. taki z taśmą. Najlepiej jest mieć dwa, bo bywa różne z dostępem do filtra.

Czy casto jest najtańsza to śmiem wątpić, wiele wiele rzeczy na internetach czy w małych sklepikach jest tańszych.
Koronnym przykładem jest dział metalowy i śruby- niekiedy ich cena za kilo jest tragiczna, gdzie w metalowym na osiedlu nie ważne co biorę, za kilo płacę tyle samo.

Awatar użytkownika
Ranid
Quad:: CF Moto 500 long [był Grizzli 700]]
Imię: Mirek

Post autor: Ranid » pn 24 sie, 2015

Ja do filtra oleju stosuje taki - http://allegro.pl/klucz-filtra-oleju-fz ... 54254.html -- od pierwszego przeglądu [100km] Filtron op 564 już 5 razy olej zmieniany na tym filtrze [15zł Tico].Ten klucz 65mm pasuje również do orginalnych i innych firmowych filtrów które są do CF 500.

Robsson

Post autor: Robsson » pn 24 sie, 2015

Ranid dzięki za "tico"

Panowie w tej gonitwie za najtańszym kluczem nie zapomnijcie o ważniejszej tu sprawie IMO niż cena - o jakości.
Sam jestem z tych co 3x się zastanawiają i nie lubią wydawać za dużo ale przy kluczach to naprawdę zbytnie oszczędności na zakupie wychodzą "bokiem" i ostatecznie nie raz płaci się drożej niż raz a dobrze (rozsądnie).
Tak nawiasem mówiąc nie mam nic do marketowych gratów bo one często w domowym grzebaniu dają radę, ale nie wszystkie. Komplet kilku kluczy płaskich za 10 zł nie może niczego specjalnego obiecywać bo niby jak?
Pierwsza zapieczona śrubka, lekko już obrobiony "łeb", lub mały luz na imbusowym gnieździe w śrubie i po kluczu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CF Moto”