gąbka jest wilgotna bo przez odmę masz trochę oleju z silnika- zawsze przy jeździe militry się wydostaną do airboxa przez filtr. To, że jest mokry nie znaczy, że chroni (bo to nie ten olej). Dlatego temat założyłem bo jak przez filtr przejdzie ci kilka ziarenek piasku i dostanie się do cylindra to nie fajnie będzie. Oczywiście quad będzie jeździł ale dzięki temu wydłużasz jego żywotność. U mnie w samochodzie filtr powietrza składa się z dwóch części - filtr i dodatkowo specjalna gąbka która nie przepuszcza ziarenek, brudu itp a potem ten "normalny" filtr W quadzie tego nie ma (standardowy filtr) stąd zapotrzebowanie na olej.
Co do filtrów. teoretycznie mówi się, że filtr to za 20 zł się kupi. Najtańszy jaki ja znalazłem to 70 zł za kawał gąbki. Kurcze nawet taką gąbkę mam w garażu.
Stelaż to element quada a nie filtra. Dlatego zawsze w sprzedaży jest sama gąbka.
Wystarczy wymyć dokładnie i będzie ok. Raz mi filtr sechł 3 dni

a teraz od piątku południa do dziś mam już suchy. Jeśli ci się poszarpał delikatnie to jest fajny klej szewski do łączenia skory i działa idealnie. Skleja a wystarczy go delikatnie zaaplikować. Mogę podać nazwę czy zdjęcie wstawić. Filtr nadal pozostaje elastyczny i nie robi się w tym miejscu twardy.