Quadzik od 10,000 do 20,000zł

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Re: Quadzik do 20,000zł

Post autor: oolsztyniak » wt 04 lis, 2014

kamilop pisze:dlaczego tylko połowe? sprzedajacy twierdzi ze cały
Dlatego, że żyjemy w takim kraju gdzie nie ma urzędu, który nie chciałby nas okraść.
Głośno się krzyczało o vacie w samochodach to po cichu zabrali połowę z quadów.
Nawet jeśli stwierdzisz, że będzie tylko do odśnieżania to jest to nic innego jak zimowe utrzymanie dróg a z pojazdu do tego przeznaczonego możesz odpisać tylko połowę VAT.
1716131_odliczenia_vat_od_1_kwietnia_2014_716.jpg
Co do sprzedającego - powie Ci to co chcesz usłyszeć :-)

Jeśli chodzi o podane przez Ciebie quady - CF Moto 500 znam bo użytkowałem takie od nowości.
Sprzedałem przy przebiegu 7300 km i kupiłem kolejne CF Moto o większej pojemności.
Co do kosztów utrzymania
- oleje i filtry
- 2 x klocki
- przekaźnik rozrusznika (dwa razy 60 zł)
- włącznik świateł
- wentylator chłodnicy
- przekaźnik kierunkowskazów
- wyciągarka
- standardowe przeglądy, jakieś tulejki
- czujnik stopu
- osłona przegubu
Generalnie nie był awaryjny, nie psuł się i nigdy mnie nie zawiódł.
Przy 1000 km zabrali mi gwarancję więc dalej robiłem wszystko we własnym zakresie.
Quad duży, wygodny, niedrogi w utrzymaniu, na początku bardzo zrywny :-) , wygodny do turystyki w dwie osoby (wersja long), bezproblemowy dostęp do części, konstrukcja znana więc nie będzie niespodzianek.
Za 20 tyś masz nowego quada na gwarancji, wcześniej nikt nim nie jeździł, nie katował, nie przegrzewał, wiesz, że nie utopił.

Hondy nie znam, tyle co z czytania i słyszenia (nikt u nas nie ma Rincona)
Z tego co mi wiadomo to - bezawaryjny więc tyle wiem :D Chodź wszystko zależy od egzemplarza na jaki się trafi - trafisz dobrze to dobrze :-) trafisz źle to będziesz klął że nie kupiłeś nowego. Słyszałem również, że nie jest to demon prędkości. Konstrukcja klepana przez kilka lat i chyba nie wprowadzają jakichś ogromnych zmian i poprawek bo skoro coś się nie psuje to chyba nie ma sensu na siłę czegoś ulepszać.
Podobno użytkownikom nie podoba się to, że Japońce nie chcą zainstalować EPS.
Co do CF Moto pojawiła się nowość w tym roku - CF Moto Cforce 550 EFI z EPS.
Za wschodnią granicą kosztuje ~5990 € - może i u nas uplasuje się w granicach 25 tyś a za quada EFI z EPS uważam, że będzie to atrakcyjna cena.

Drożej raczej nie wskoczy bo za około 30 tyś można kupić Cf Moto 800.
Nie wiem czy ktoś zrezygnowałby z 800 na poczet 550 z EPS ale może się nie znam.
Znam za to takich, którzy nie wyobrażają sobie jazdy quadem bez EPS.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

kamilop
Quad:: polaris sportsman 500
Imię: Kamil

Post autor: kamilop » wt 04 lis, 2014

Ikar pisze:Skąd jesteś kolego ?
Nasielsk woj.Mazowieckie

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Post autor: Zmora1966 » wt 04 lis, 2014

oolsztyniak pisze:
kamilop pisze:dlaczego tylko połowe? sprzedajacy twierdzi ze cały
Dlatego, że żyjemy w takim kraju gdzie nie ma urzędu, który nie chciałby nas okraść.
Głośno się krzyczało o vacie w samochodach to po cichu zabrali połowę z quadów.
Nawet jeśli stwierdzisz, że będzie tylko do odśnieżania to jest to nic innego jak zimowe utrzymanie dróg a z pojazdu do tego przeznaczonego możesz odpisać tylko połowę VAT.
1716131_odliczenia_vat_od_1_kwietnia_2014_716.jpg
Łukasz, załączyłeś broszurkę a nie ustawę VAT - więc, napisze tylko że nie zgadzam się z tą broszurką albo, zgadzam - tylko zauważ że jest tam gwaizda i napisane że nie musisz prowadzić ewidencji zeby odliczyć 100% lub 50%, a ja jak byś zauważył napisałem ze trzeba prowadzić ewidencję i zgłosić do Urzędu fakt nabycia pojazdu z przeznaczeniem na cele działalności gospodarczej

Oczywiście jest jeszcze interpretacja Urzędowa w różnych miejscachw Polsce ale to już inna śpiewka
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator

Sławku od CF 500 odliczyłem 100% VAT, od inca tata odliczył 100% VAT, od CF 800 odliczyłem 100% VAT, od Can Am tata odliczył 50% VAT pomimo wystąpienia o kolejną interpretacje.
Broszura którą wykleilem pokazuje w jasny sposób mniej więcej co można i od czego.
Prowadzenie ewidencji tj przebiegu czy też motogodzin może przysporzyć więcej złego niż dobrego podczas kontroli ;-)
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był CF Moto 800

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » wt 04 lis, 2014

Hmmm nawet się zgodzę z Łukaszem w kontekście porównania używany Rincon vs. CF 500
To wybór z kategorii "wiesz co kupujesz" ale nie jest to nic specjalnego, albo kupujesz bardzo dobry sprzęt jednak kupujesz kota w worku i możesz być bardzo szczęśliwym właścicielem Rincona albo będziesz żałował tej decyzji. Wszystko zależy od egzemplarza.

Jeszcze w sprawie dynamiki.
Ani CF takie dynamiczne ani Rincon taki słaby.
Rincon jest nieco wolniejszy niż g700, w wyścigu równoległym do około 90km/h traci 3-4 długości ale we własnościach jezdnych na trawersach i podjazdach bije g700. Zapewne w wyścigu z CF 500 Rincon dużo go nie pobije, ale nie o to chodzi.
CF widziałem na żywo w akcji (przebieg 1500km 2012) w czasie podjazdów na piaskarni, na długich podjazdach tam gdzie Rincon wchodził bez widocznych problemów CF stawał przed szczytem i trzeba było zjeżdżać do tyłu.
Atutem Rincona jest klasyczny automat a nie CVT, straty mocy są niższe i pomimo teoretycznie podobnej mocy Rincon ma wiekszy moment obrotowy, niższą masę i mniejsze straty na skrzyni. Wystarczy spojrzeć jak Rincon radzi sobie w draperce, bardzo dobrze.

Ps. apropos VAT, można odliczyć 50% ale pozostałe 50% staje się wtedy kosztem i można jako taki je odliczyć tyle że nie jednorazowo.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

kamilop
Quad:: polaris sportsman 500
Imię: Kamil

Post autor: kamilop » wt 04 lis, 2014

Dodam ze nie musi to byc koniecznie rincon. Wchodzi w rachube yamaha suzuki polaris itp.
Pojemnosc min. 500cm Priorytetem jest faktura vat bo w koncu zawsze pare groszy w kieszeni. W okolicy jest troche lasow, rzeka, zwirownie wiec chciałbym w wolnych chwilach napewno troche poszalec. Plug zamontuje raczej do kazdego wiec nie jest to problem. Czekam na jakies ciekawe propozycje, moze ktos znajomy ma cos takiego do sprzedania?
Cos czuje ze ciezko cos bedzie znalezc w tej cenie spełniajacego moje kryteria, w ostatecznosci wezme nowe cf moto. Jutro moze podjade do chotomowa do muddy i przetestuje.
Ostatnio zmieniony wt 04 lis, 2014 przez kamilop, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » wt 04 lis, 2014

Łukasz fajnie napisał i zgadzam się z nim. Ja do niczego Cię kolego nie nakłaniam - powiem tylko jak to wygląda z mojego punktu widzenia.

Cf 500 nie można porównać w żaden możliwy sposób z Rinconem, tak samo jak Rincona nie można w żaden sposób porównać z nowymi Can amami. Po prostu nie ta liga. Przeważa we wszystkim i nie ma się tu o co spierać - inna sprawa jest w przypadku X8 - tutaj porównanie byłoby już wskazane - ale x8 znajduje się poza budżetem.

W przypadku Cf 500 a Rincona lub jakiegokolwiek Japońca klasy 700 bo o tym mowa, to w sumie tak jakby postawić koło siebie nowego Hyundaia I30/Kie Cee'd i lekko używane Audi A3/BMW serii 3. Są tacy co ściągają dla siebie lekko używane niemieckie wozy, są tacy co wolą nowe tańsze koreańce. Może to porównanie nie jest w 100% odpowiednie ale o to mi mniej więcej chodzi.

Moje zdanie jest takie : do Kutna masz 130 km, w Warszawie też są komisy z używanymi quadami, podjedź do takiego i powiedz że szukasz i chcesz się przejechać taką i taką maszyną, później przejdź się do salonu CF i przejedź się 500. Sam musisz wybrać co Ci najbardziej pasuje.

Dobra rada - nie słuchaj handlarzy - + 200% ostrożności do każdego słowa przez nich wypowiedzonego - a zwłaszcza ohów i ahów, nie napalaj się i przed kupnem używanego quada - koniecznie weź ze sobą specjalistę.
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » wt 04 lis, 2014

w tej cenie odpuść g700 będzie w kiepskim stanie, Polaris tym bardziej, Brute Force dobra maszyna ale na 1 quada za mocna i wymaga trochę wiedzy technicznej, Kingquad 750 mało awaryjny i prosty w budowie ale też nie wiem jak z dostępnoscią dobrych egzemplarzy.
Najlepiej byłoby się przejechać do Kutna i obejrzeć ten pojazd, sam wyrobiłbyś sobie zdanie. Oczywiście z kimś kto zna się na quadach a najlepiej na Rinconie.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator

Albo poczekaj jeszcze chwile na ofertę CF Moto Cforce 550 no chyba że już skresliłeś tą markę ;-)
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był CF Moto 800

Team Father&Son

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » wt 04 lis, 2014

oolsztyniak pisze:Albo poczekaj jeszcze chwile na ofertę CF Moto Cforce 550 no chyba że już skresliłeś tą markę ;-)
Ta propozycja też jest warta rozważenia.
Ozo Drapers Squad

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”