SWAP Lucky Star
- Tomek_LS500cb
- Quad:: lucky star 500cb
- Imię: Tomek
Re: Odp: SWAP Lucky Star
I w cala przestrzen pomiedzy dwoma lozyskami pompujesz smar? Hmm moze o tym pomysle... duzo latam po podmoklych terenach i takie smarowanie by sie przydalo... bo czasami skrzypi troszke [emoji12]
Re: SWAP Lucky Star
Tam nie ma łożyska są 2 tulejki i sworzeń przechodzący przez nie.
Ozo Drapers Squad
- Tomek_LS500cb
Re: Odp: SWAP Lucky Star
A myslalem ze lozyska igielkowe... bo rozmowa wczesniej byla o tym ze jak sie rozbierze element to lozysko sie rozsypuje tak jak na fotach ktore przeslalem wczesniej...
widzialem takie same rozwiazanie z kalamitkami w chinolach na przednich wahaczach
widzialem takie same rozwiazanie z kalamitkami w chinolach na przednich wahaczach
Tak tak tak trochę tutaj zagmatwaliśmy
Łożysko igiełkowe mamy w mocowaniach amortyzatorów do wahaczy - je trzeba smarować już osobno ale to tylko jedna śruba do odkręcenia.
Inaczej sprawa się tyczy mocowań wahacza do ramy - tam mamy dwie tulejki w wahaczu i sworzeń który przez nie przechodzi, w niektórych quadach są u mnie nie byłą i stąd właśnie powód przerobienia wahaczy poprzez wkręcenie kalamitek - teraz nie ma problemów ze smarowaniem można to robić na bieżąco bez upierdliwego demontażu całości.

Inaczej sprawa się tyczy mocowań wahacza do ramy - tam mamy dwie tulejki w wahaczu i sworzeń który przez nie przechodzi, w niektórych quadach są u mnie nie byłą i stąd właśnie powód przerobienia wahaczy poprzez wkręcenie kalamitek - teraz nie ma problemów ze smarowaniem można to robić na bieżąco bez upierdliwego demontażu całości.
Ozo Drapers Squad
-
- Quad:: Access SP450 (CB500)
- Imię: Piotr
Widzę Marcinie, że już coś zacząłeś dłubać przy tym moim wynalazku, co nie ukrywam bardzo mnie cieszymarcinSWAPcb500 pisze:rozkręciłem dzisiaj tą 450 jest kilka różnic między słabszymi braćmi najbardziej mnie zaskoczył bak zupełnie inny kształt na oko widac że większa pojemność zbiornika i kranik całkiem z przodu , zawieszenie niby gazowe ale bardzo sztywne ciekaw jestem czy z tego powodu nie mniej komfortowe niż w 250/300/400 hamulce to samo co w 250/300/400 jedynie ręczny jest rochę inaczej rozwiązany ale tak samo nie działateż będę je rozdzielał na osobny przód i tył chłodnica sporo większa od pozostałych wersji nawet większa niż ta od cb i wentylator też konkretny to to akurat na PLUS
zbiorniczek wyrównawczy po drugiej stronie i cała instalacja również rama ma sporo więcej zastrzałów i mocowań pod ten oryginalny silnik które wszystkie trzeba po odcinać również chłodnicę trzeba przesunąć bliżej sztycy kierownika bo inaczej by silnik nie wszedł postaram się później wrzucić jakies foto z róznic baku i chłodnic a tak że zapodam jakieś filmy bo dzis odebrałem lapka z naprawy
pozdro

W mocowaniach wahacza do ramy (w LS) są łożyska igiełkowe, a dokładniej po jednym łożysku na każde mocowanie + tulejka, czyli w sumie 8 łożysk na przód.
Warto co jakiś czas je przesmarować bo inaczej łożyska padają, rdzewieją i rozsypują się, przy okazji niszcząc sworzeń.
Efekt jest taki że zawieszenie zaczyna skrzypieć.
Ikar jaką grubość ścianki ma twój wahacz w miejscu gdzie przykręciłeś kalamitke?
W Ls jest to cienka rurka i chyba trochę ciężko było by ją nagwintować, trzeba było by przyspawać jakąś nakrętkę albo wykombinować coś innego.
Warto co jakiś czas je przesmarować bo inaczej łożyska padają, rdzewieją i rozsypują się, przy okazji niszcząc sworzeń.
Efekt jest taki że zawieszenie zaczyna skrzypieć.
Ikar jaką grubość ścianki ma twój wahacz w miejscu gdzie przykręciłeś kalamitke?
W Ls jest to cienka rurka i chyba trochę ciężko było by ją nagwintować, trzeba było by przyspawać jakąś nakrętkę albo wykombinować coś innego.
- Tomek_LS500cb
Mam pytanie... jak ten bak miesci sie pod plastikami... jest bardzo duza roznica w wielkosci i tak mnie to zastanawia... bo tak przypuszczam ze plastiki sa takie same.
-
- Quad:: Hulajnoga elektryczna
- Imię: Marcin
ten bak jest tak zrobiony że jego boki idą w te miejsca gdzie pod plastukami jest jeszcze miejsce po prostu lepiej jest wykożystana przestrzeń pod plastikiem i taki bak spokojnie wchodzi do 250/300/400 i na odwrót sam myślę że może kupię taki bak do swojego ponieważ spalanie 500 tki a np.250 to przepaść więc fajnie by to zwiększyło zasięg quada bez zbędnych przeróbek wystarczy wsadzić drugi zbiornik który idealnie tam pasuje i możnaq na zbiorniczku trzasnąć 200km 

Zapraszam Na Moją stronę www.a*s*g*.pl Pozdrawiam .
- Tomek_LS500cb
A na oryginalnym zbiorniku ile trzasniesz km?