CF MOTO X8 w kolorze camo - jak Wam się podoba ?

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami CF Moto
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
maciekwik
Quad:: szukam...

Re: CF MOTO X8 w kolorze camo - jak Wam się podoba ?

Post autor: maciekwik » sob 13 wrz, 2014

Witam, problem migającej kontrolki ciśnienia oleju jest naprawdę bardzo poważny , poczytaj moje posty tez to miałem i źle to się skończyło, moja rada jest taka że w poniedziałek stawiaj quada do serwisu , zaraz koledzy Ci napiszą pewnie coś więcej .
Może jest po prostu za mało oleju , ale serwis pprzed sprzedażą chyba robi jakiś przegląd zerowy .

Awatar użytkownika
Supriseme
Quad:: X8, Scrambler 1000xp
Imię: Szymon

Post autor: Supriseme » sob 13 wrz, 2014

maciekwik pisze:Witam, problem migającej kontrolki ciśnienia oleju jest naprawdę bardzo poważny , poczytaj moje posty tez to miałem i źle to się skończyło, moja rada jest taka że w poniedziałek stawiaj quada do serwisu , zaraz koledzy Ci napiszą pewnie coś więcej .
Może jest po prostu za mało oleju , ale serwis pprzed sprzedażą chyba robi jakiś przegląd zerowy .
Sprzęt kupiony u tego samego Dilera co ty Maciek.
Generalnie prowadzi się i brzmi super, ale w trakcie zjazdu z góry ( swobodny zjazd bez gazu ) mrugnęła kontrolka kilka razy. Silnik był rozgrzany i tak myślę czy to może jednak coś innego ? nie znam się ale olej w rozgrzanym silniku jest prawie jak woda z tego co pamiętam. Jutro sprawdzę poziom oleju na ciepłym silniku.

Ale ale po opisanej sytuacji silnik jakby gwizdał ? może ja już bylem zmęczony albo przewrażliwiony ale tak jakoś mi się to wydawało.

Awatar użytkownika
maciekwik
Quad:: szukam...

Post autor: maciekwik » sob 13 wrz, 2014

Sprawdz jutro stan oleju , tylko tak jak należy , może to nic takiego ale lepiej dmuchać na zimne , jeśli stan oleju jest ok i kontrolka dalej będzie migać to coś jest nie tak

Wojtekski
Quad:: renegade 570 xxc , był cf x8 ,cf 500 , lucky star 400shineray 250-9c
Imię: Wojtek

Post autor: Wojtekski » ndz 14 wrz, 2014

Dokładnie sprawdź poziom oleju bo nie powinna migać kontrolka , i tak jak pisał Maciek odpowiednia procedura sprawdzenia.

Awatar użytkownika
Supriseme

Post autor: Supriseme » ndz 14 wrz, 2014

Wieczorem z ciekawsci zajrzalem pod kurek, olej czysty reszte pozadnie sprawdze wg procedury na cieplym silniku. Tylko pytanko, jakim olejem zalewaja nowy silnik ?

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » ndz 14 wrz, 2014

Jakim to chyba nikt nie wie :D
Rozgrzej silnik dosłownie minuta na odpalonym, sprawdź stan oleju.
Odłącz też akumulator na 10-15 min, niech się zresetuje.
U mnie początkowy objaw również był jak u Ciebie, migała na ciepłym i na wzniesieniach, odłączenie akumulatora i "zresetowanie" pomogło.
Kontrolka zapaliła się dopiero po 3 przeglądzie ponownie ale tu już nie wymyślałem, importer kazał jechać wymienić zawór i tak też zrobiłem.
Dziwne bo w 14 roku ten zawór na pewno został wymieniony.
Zrób jeszcze 50 km, jedź na wymianę oleju, kup motul 5100 (jest tańszy w necie niż w serwisie ;-) ) i niech Ci wymienią. Jeśli kontrolka będzie migać dalej to zawór do wymiany.
Jeśli chodzi o dźwięk typu "pisk" to łożysko w wariatorze ;-) U mnie jest podobnie, serwis zrobił inspekcje wariatora, ogólnie poza tym "piskiem" nic się nie dzieje więc się nie martwię.
Przede wszystkim dużo czytaj tego co my wymyślamy i Pingwin z Legnicy, sami doszukujemy się bubli i je poprawiamy, sami też poprawiamy to co serwis spartolił albo nawet nie zajrzał żeby zrobić :-)
Także serwis 30-40% roboty, reszta Twoja
Ja poza przeglądami olejowymi co 700 km w ramach gwarancji, zaworów co drugi przegląd nie daje serwisowi nic do robienia ;-)
Olej w mostach zmieniam sam, czyszczę filtr sam, kalamitki smaruje sam :-), elektrykę, luzy w zawieszeniu - wszystko sprawiam sam i jak coś zaczyna się dziać to po prostu robię.
Oczywiście nie ingeruję w elektrykę, grzane manetki, instalacja LED wszystko robi serwis ASO z wpisem w kartę gwarancyjną i pieczątką serwisu.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Supriseme

Post autor: Supriseme » ndz 14 wrz, 2014

oolsztyniak pisze:Jakim to chyba nikt nie wie :D
Rozgrzej silnik dosłownie minuta na odpalonym, sprawdź stan oleju.
Odłącz też akumulator na 10-15 min, niech się zresetuje.
U mnie początkowy objaw również był jak u Ciebie, migała na ciepłym i na wzniesieniach, odłączenie akumulatora i "zresetowanie" pomogło.
Kontrolka zapaliła się dopiero po 3 przeglądzie ponownie ale tu już nie wymyślałem, importer kazał jechać wymienić zawór i tak też zrobiłem.
Dziwne bo w 14 roku ten zawór na pewno został wymieniony.
Zrób jeszcze 50 km, jedź na wymianę oleju, kup motul 5100 (jest tańszy w necie niż w serwisie ;-) ) i niech Ci wymienią. Jeśli kontrolka będzie migać dalej to zawór do wymiany.
Jeśli chodzi o dźwięk typu "pisk" to łożysko w wariatorze ;-) U mnie jest podobnie, serwis zrobił inspekcje wariatora, ogólnie poza tym "piskiem" nic się nie dzieje więc się nie martwię.
Przede wszystkim dużo czytaj tego co my wymyślamy i Pingwin z Legnicy, sami doszukujemy się bubli i je poprawiamy, sami też poprawiamy to co serwis spartolił albo nawet nie zajrzał żeby zrobić :-)
Także serwis 30-40% roboty, reszta Twoja
Ja poza przeglądami olejowymi co 700 km w ramach gwarancji, zaworów co drugi przegląd nie daje serwisowi nic do robienia ;-)
Olej w mostach zmieniam sam, czyszczę filtr sam, kalamitki smaruje sam :-), elektrykę, luzy w zawieszeniu - wszystko sprawiam sam i jak coś zaczyna się dziać to po prostu robię.
Oczywiście nie ingeruję w elektrykę, grzane manetki, instalacja LED wszystko robi serwis ASO z wpisem w kartę gwarancyjną i pieczątką serwisu.
Dzieki za wstępne uspokojenie, olej sprawdzony wg instrukcji i wszystko jest na miejscu. Jutro Jade na pierwszy przeglad i wtedy zaczne baczniej przygladac sie kolntrolce.
Wieczorkiem wkleje kilka zdjec nowosci jakie zauwazylem.

Pozdrawiam ide polatac:)

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » ndz 14 wrz, 2014

Lataj, mój już chyba do wrześniowych bunkrów nie wyjedzie na drogę - czasu brak.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CF Moto”