filtr powietrza a kurz i nasączanie cf500

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami CF Moto
Awatar użytkownika
jarecki13
Quad:: TraktoReX 680 :)
Imię: Jarek

Re: filtr powietrza a kurz i nasączanie cf500

Post autor: jarecki13 » czw 30 lip, 2015

Darek nie ma co się denerwować, chłopaki podeszli trochę stanowczo ale też im się nie dziw bo często i gęsto zadawane są pytania na które są już odpowiedzi na forum wystarczy poszukać ;) co do twojego pytania to z drugiej strony dobrze ,że zadałeś bo mam kumpla który latał z zawalonym filtrem a o preparacie do nasączania i do jego czyszczenia to nawet nie słyszał- skończyło się na zatarciu silnika, teraz już wie ,że takie rzeczy to podstawa , co do ceny tych artykułów to są naprawdę groszowe sprawy które starczają na bardzo długo- no chyba ,że latasz codziennie w letnie dni z ekipą i zamykasz kolumnę wtedy obowiązkowo po każdej jeździe, co do jazdy na czele stada to uwierz mi że filtr po pięciu wyjazdach nie będzie tak wyglądał jak po jednej na końcu kolumny, ogólnie zasada jest taka jak napisali jeśli się nie kurzy to nie ma sensu czyścić go co jazdę no chyba ,że latałeś po jakichś wysokich trawach gdzie dużo nasion dostało się do środka, ja osobiście nie lubię latać w czasie suszy bo jest to masakra. Co do czyszczenia ostatnio przetestowałem preparat k-2 do felg i powiem tylko tyle nic się nie dzieje z filtrem- czyści się w miarę dobrze ,ale obowiązkowo potem traktuję go płynem do naczyń i ciepłą woda tak aby wyglądem przypominał jak najbardziej nowy, potem suszenie spryskanie sprayem i po robocie, co do spraya do fajna sprawa bo nie trzeba się babrać ,ale osobiście polecam w płynie bo starcza na wiele razy , pędzel do ręki i delikatnie go smarujesz tak aby wszędzie było w tej samej ilości położone. Mam nadzieję ,ze coś ci przybliżyłem jeśli chodzi o tą procedurę ;)

Awatar użytkownika
darekp
Quad:: cf moto 500L
Imię: Darek

Post autor: darekp » czw 30 lip, 2015

temat założyłem tylko po to bo w niedzielę będę dłużej jeździł a w tych zasranych Kielcach nie ma takich olei i muszę przez neta kupować a teraz sezon urlopowy to część allegrowiczów wysyła później towar. Więc zostawienie go suchego tym bardziej nie jest dobrym pomysłem. Spray łatwiej dostać niż sam olej, najwyżej tego kupie więcej.

A co w przypadkach gdy np poprzedni właściciel powie, że to robił a naprawdę kłamał? i Jaką mamy pewność? Żadnej.

dzięki jarecki :)

który z tych olei wybrać? czy raczej większość będzie to samo?

http://allegro.pl/olej-bel-ray-do-filtr ... 30614.html
http://allegro.pl/putoline-olej-do-nasa ... tabsAnchor
http://allegro.pl/olej-do-gabkowych-fil ... 83731.html

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » czw 30 lip, 2015

Jak sprawdzić ? Prosto - zdejmujesz filtr i patrzysz na przepustnice :) jak brudna to wiadomo o co biega :)
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
walek1978
Quad:: CF Moto 500, X8
Imię: Marcin

Post autor: walek1978 » czw 30 lip, 2015

Dobra darekp luzujmy majty może za agresywnie napisałem i zresztą to forum jest po to aby się jednoczyć, uczyć, dowiadywać, pytać i co najważniejsze integrować. Rozumiem że przyjmujesz moje pochylone czołu ku Tobie :) Pozdro

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » czw 30 lip, 2015

Kup przez neta.
A jak nie masz pewności co do filtra to też kup nowy.
Nie wiem czy ten oryginalny jest suchy czy mokry, nie pamiętam.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Robsson
Quad:: canam

Post autor: Robsson » czw 30 lip, 2015

Jak filtr był traktowany olejem to powinieneś to wyczuć, będzie tłusty jak ściśniesz palcami kawałek filtra, zostanie coś na paluchu, albo się zwyczajnie będzie mazać.
W każdym razie jak go będziesz chciał wytrzepać nie będzie się kurzył tak jak suchy.
Nie ma w Kielcach sklepu z klamotami do motocykli? Dealera/salonu motocyklowego ani nic w ten deseń w takim mieście?
Zresztą, z neta masz na drugi trzeci dzień.
Od siebie dodam, że nie ma co panikować. CF ka ma podwójny filtr.
Moja na suchym przejechała Nuklearną teraz wiosną a kurzu było tam tyle co u mnie przez dwa lata się biedaczka nie nałyka.
Także umyć jak zawalony i spokojnie możesz jechać , a nasączysz jak przyjdzie paczka.
Przy tym akurat filtrze ważniejsze wg mnie jest aby zakładając zwrócić uwagę aby się nie podwinął i nie puszczał przy kołnierzu lewego powietrza. Bo sam filtr to nawet suchy daje radę. Ale oczywiście kup coś do nasączania i stosuj.
V2.....sound of madness :twisted:

Awatar użytkownika
darekp
Quad:: cf moto 500L
Imię: Darek

Post autor: darekp » czw 30 lip, 2015

dzięki wszystkim za odpowiedzi. Temat po przeczytaniu jednak jest idiotyczny. Jeśli chodzi o te bzdety co wyczytałem to na jakimś forum crosowym (nie pamiętam już strony). Sorry za nerwy ale ostatnio tyle problemów i tak to wychodzi :(

w sumie na plus mi wyszło, gdyż miałem kupić spray ale przerzuciłem się na olej bo spray połowa to pewnie gaz i inne a pół to olej. Także kupie jeden z tych 3 olejów. Z moją jazdą to mi starczy na długi czas......

Co do filtra to staram się dokładnie wkładać i nie rozerwać. W kurzu nie jeżdę więc powinnien wytrzymać. Poprzednia osoba nie stosowała (jak większość zwykłych osób) oleju bo filtr był suchy ale za to czysty i nie zakurzony więc pewnie trzepanie lub jakieś mycie było.

Ja ogólnie więcej się przejmuje niż jeżdże. Co do Kielc. Miasto 200 tys mieszkańców a tylko w jednym sklepie znalazłem płyn hamulcowy dot i to nie takiej firmy jak chciałem. Praktycznie wszystko przez neta kupuje. U nas są tylko galerie i nic więcej. :? :|

Awatar użytkownika
jarecki13
Quad:: TraktoReX 680 :)
Imię: Jarek

Post autor: jarecki13 » czw 30 lip, 2015

Co do crosów to chłopaki tak latają moczą w oleju i ogień, nie wszyscy ale to jest stara szkoła jazdy która jak widać ewoluowała ;) co do spraya to na pewno szybciej się skończy niż w płynie ,ale nie trzeba się tyle paprać ;) ja mam teraz motula(spray) i nie narzekam choć następny jaki kupię to będzie w płynie tylko jeszcze nie wiem jaki , ale od tego jest forum i sobie poczytam opinie na temat olei do filtrów i będzie po sprawie.Pamiętaj ,że oleju też się nie daje za dużo na filtr- wszystko z umiarem ;)

Robsson
Quad:: canam

Post autor: Robsson » pt 31 lip, 2015

Bo z tym olejem nawet rzepakowym to jest tak, że ważne aby filtr był nasączony czymś co sklei kurz i nie puści go dalej ale jednocześnie zapewni przepuszczalność potrzebną do oddychania silnika.
Są stare dobre i tanie metody na niektóre rzeczy. Nie tylko w moto/quadzie. Ale ogólnie w życiu.
Ale odpowiednia propaganda robi swoje, że promuje się to na czym ktoś zarabia.
Absolutnie nie chodzi mi o być "pod prąd" ale IMO każdy ma swój rozum a zwłaszcza jak ma doświadczenie to niektóre rzeczy powinien potrafić przeanalizować.
Dlatego daleki jestem od krytykowania "nieszablonowych" metod czyt. niepopieranych przez przemysł czy przez poddanych marketingowemu praniu mózgu ludzi.
Bo niektóre z tych "dziwnych", tanich patentów - starych są nie mniej skuteczne ale nie promowane.
Ale żeby nie być tu zruganym ja stosuje spraye do filtra, nie rzepakowy :lol:
V2.....sound of madness :twisted:

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » pt 31 lip, 2015

Robsson pisze:Jak filtr był traktowany olejem to powinieneś to wyczuć, będzie tłusty jak ściśniesz palcami kawałek filtra, zostanie coś na paluchu, albo się zwyczajnie będzie mazać.
Jeśli był traktowany specjalnym olejem do filtra to przyklei się do ręki :)

Jeśli chodzi o płyn hamulcowy to mogłeś nawet na stacji benzynowej kupić.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CF Moto”