trudno mi odpowiedzieć na pytanie - z czego wynika taka różnica. Przyznam ze nie chce mi się wierzyć że z paliwa. Stacji? no nie wiem, mało prawdopodobne. Dlaczego? a dlatego że 70% rynku hurtowego paliwem to Orlen. Tak więc, gdzie byś nie pojechał to raczej tankujesz Orlena

Notabene jak słysze nieraz nawoływania do bojkotu innych sieci niż krajowe mam ubaw...bo bojkotując takie sieci generalnie bojkotuje się też Orlen. A już największy miałem ubaw jak ostatnio chciano bojkotować stacje Łukoil, które też kupują paliwo z tego samego źródła - ale nikt nie chciał bojkotować Orlen, który ma ropę z ...rosji, bo nie ma innego źródła

Co do stacji przy hiperach - generalnie źródło jest to samo (hurtowe) albo są to znane firmy sieciowe. Cena kalkulowana jest jak w każdej akcji marketingowej - czyli płacisz za to paliwo w produkcie sklepowym

Są głosy że kupują też paliwo gorszego gatunku... nie wiem, nie złapałem za rękę, więc nie będę tego opiniował. Nie można wykluczyć. W zimie mogą np. później kupować paliwo "zimowe" które jest droższe w zakupie a rzadko się to pokazuje w cenie na "słupie"...
Tyle wiem i podejrzewam więcej nie opiniuje bo nie lubię wydawać opinii na bazie kogoś doświadczeń.