Czy jest sens lać 98 do CF Moto X8 - Wasze opinie.

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami CF Moto
Awatar użytkownika
GnuS
Quad:: AC 1000 MudPro był CF Moto X8
Imię: Artur

Czy jest sens lać 98 do CF Moto X8 - Wasze opinie.

Post autor: GnuS » sob 11 sty, 2014

Witam;
Tak jak w temacie interesują mnie wasze doświadczenia z laniem 98 zamiast 95. Serwis mówił że CF MOTO X8 jest na tyle sprytne, że dostosuje sobie mieszankę więc wygląda że jest ale.... jak to wygląda u Was?

W jednym z tematów pamiętam że było wspomniane że spadło spalanie, ale jeżeli nie jedziemy tej samej drogi, w ten sam sposób (co się chyba nie zdarza na quadzie) to IMHO nie jest to miarodajne, ale mogę się mylić.

Pozdrawiam
Artur

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Re: Czy jest sens lać 98 do CF Moto X8 - Wasze opinie.

Post autor: oolsztyniak » sob 11 sty, 2014

Wypaliłem kilka zbiorników Vervy z Orlenu głównie na wyprawach.
Co można powiedzieć - wg mnie różnicy w mocy, przyśpieszeniu czy reakcji na gaz nie ma żadnej.
Co do spalania - mi na 98 wyszło na wyprawie trochę ponad 10 litrów na setkę.
Warto dodać, że ze Stegny do Olsztyna terenem wróciłem na jednym zbiorniku, niestety nie pamiętam ile to było kilometrów ale coś grubo ponad 200 a w zbiorniku zostało ze 3-4 litry.
Nie porównywałem ilości przejechanych km na 95 z 98, różnie jeżdżę i zawszę leje do pełna ale średnio i tak wyjdzie około 11,5-12 litrów czy ty PB 98 czy 95.
Oczywiście nie mówię tu o spalaniu podczas przepraw i porządnego taplania bo wiadomo, że to sporo wzrośnie.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Wojtekski
Quad:: renegade 570 xxc , był cf x8 ,cf 500 , lucky star 400shineray 250-9c
Imię: Wojtek

Post autor: Wojtekski » sob 11 sty, 2014

Ja na starej 500 widziałem różnicę a tu nie wiem bo cały czas 98 leje i tak naprawdę nie wiadomo jak to sprawdzić czy jest lepiej :) .

VEEGO
Quad:: X8

Post autor: VEEGO » ndz 12 sty, 2014

To mnie zaintrygowaliście
Ja zrobię tak - jako że jeżdżę cały czas na 95 wezmę sobie do zbiorniczka kilka litrów 98 najlepszą jaką się da, będę jeździł na 95 tak długo aż się skończy zaleje 98 i wtedy będę mógł najbardziej poczuć różnicę

Awatar użytkownika
DIABLO_W
DIABLO TEAM ZGIERZ
Quad:: CF MOTO 1000 OVERLAND,CF MOTO 1000 ,CF MOTO 850. CAN-AM 1000XTP & CF MOTO X8 EPS ,ACCESS 700EFI , CECTEK 500EFI I CF MOTO500
Imię: Andrzej

Post autor: DIABLO_W » ndz 12 sty, 2014

Różnicy od razu nie zobaczysz ;) lecz jedynie co się polepszy to spalanie spadnie nieco :) i z mojego doświadczenia na początku samym zaraz po zalaniu 98 wzrośnie a potem spadnie dopiero ;)
DIABLO TEAM ZGIERZ & ATV SWEDEN :) https://www.facebook.com/pages/CF-MOTO-Polska/833411190006502?fref=ts

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » ndz 12 sty, 2014

Wg mnie 98 jest czystrze i czasem warto je zalać.
Jak nie widać różnicy w mocy - to po co przepłacać? :D
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Post autor: Zmora1966 » ndz 12 sty, 2014

Panowie - jako pracownik branży:) - paliwo 98 z zasady jest lepsze - jak to napisał Łukasz "czystsze" - oczywiście nie jest to tak dosłownie - po prostu lepiej się spala w układzie. Pisze oczywiście o paliwie nie dodatkowanym (czyli wspomniana Verva, Shell V- Power czy BP Ultimate. Te paliwa zawierają dodatki które jeszcze bardziej polepszają spalanie i "czyszczą" układ paliwowy.
Osobiście nie robiłem pomiarów ale muszę się zgodzić z Andrezjem że tak w samochodach jak i w Quadach różnica nie będzie zauważalna natychmiast. To trzeba po testować na kilku-kilkunastu bakach. Teroretycznie wyniki powinny być lepsze niż na paliwie niżej oktanowym - pytanie tylko czy aż tak lepsze żeby to lać...decyzja zależy do każdego z Was;)
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

Wojtekski
Quad:: renegade 570 xxc , był cf x8 ,cf 500 , lucky star 400shineray 250-9c
Imię: Wojtek

Post autor: Wojtekski » wt 14 sty, 2014

Dobrze powiedziane ;) .

Awatar użytkownika
GnuS
Quad:: AC 1000 MudPro był CF Moto X8
Imię: Artur

Post autor: GnuS » sob 18 sty, 2014

W końcu stwierdziłem że sam sprawdzę czy jest jakaś różnica lejąc 98 i... samego mnie zaskoczył wynik...

Drogą wstępu wyjaśnię że często jeżdżę z kumplem który też ma X8 i po wyjazdach spalanie było praktycznie identyczne. Ja tym razem przed wyjazdem dolałem 10,5l 98 do 95 która była już w baku. Niestety nie wiem ile przejechaliśmy ale koło 100 mogło być, już w trakcie jazdy wyszło że mi zostaje w baku więcej.

Po przyjeździe na stację (oboje tankowaliśmy pod korek) ja wlałem 15,2 kolegą 18,4 więc różnica dość znaczna, szczególnie że ja raczej mam tendencje do przygazówek na zakrętach, kolega bardziej stonowany. Zawsze tankujemy na Orlen.

Szczerze przyznam że wynik mnie zaskoczył bardzo pozytywnie zawsze miałem podejście do 98 mocno sceptyczne ale dzisiejszy wynik mnie zaskoczył.

Pozdrawiam
Artur

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Post autor: Zmora1966 » sob 18 sty, 2014

GnuS pisze:W końcu stwierdziłem że sam sprawdzę czy jest jakaś różnica lejąc 98 i... samego mnie zaskoczył wynik...
r
Artur, moim zdaniem jest to mało możliwe żeby taka różnica wynikała z paliwa:) Piszę to jako pracownik branży paliwowej:)
Generalnie to jest możliwe ale nie po pierwszym tankowaniu:) no i różnica moim zdaniem zbyt duża:) chyba że stacja w przypadku niżej oktanowego paliwa cos kombinuje ;)
Ja jeżdżę na paliwoe dodatkowanym i różnica to kika procent na samochodzie SUV..ale nie tyle co ty piszesz.
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

ODPOWIEDZ

Wróć do „CF Moto”