10-14 kwiecien 2013 MT RALLY Jedziecie ?
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Quad:: osiołek :)
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Re: 10-14 kwiecien 2013 MT RALLY Jedziecie ?
Dla tych co nie lubią can-amów zrobię mini listę strat po MT - ku przestrodze
Aż dziw bierze, że w ogóle dojechał do mety...
Aż dziw bierze, że w ogóle dojechał do mety...
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
w trakcie szukania nowego kierunku...
www.pingwin.com.pl
Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś
- domin11
- Lucky ATV Team
- Quad:: 800 HO
- Imię: Dominik
- Kontakt:
No to dawaj ja jestem przed wyborem quada, i wbrew pozorom mam niezły dylemat ....
... inne hobby to tylko wymówka :)
- BuBu
- Quad:: G700 XXc
- Imię: Marcin
U mnie manszeta, zaklejona chłodnica i woda w baku. Niedokręcony korek. Poza tym, cacy.
- syciu
- A.P.T. - ATV Poznań Team
- Quad:: Renegade 800 XXC
- Imię: Łukasz
- Kontakt:
Pingwin nie przesadzaj
M5 - "Chcesz się ścigać, nie masz szans" - Jeremy Clarkson
SQUAD: A.P.T. - ATV Poznań Team
ZONEparts.pl
SQUAD: A.P.T. - ATV Poznań Team
ZONEparts.pl
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Kontakt:
oki na początek :
wygięte oba podnóżki z czego jednego z nich spotkała śmierć bo są zrobione z "g****"
wygięte podnóżki przesunęły plastiki więc te uszkodziły oba dekle/osłony od tylnego wahacza - oba do wymiany, przy okazji zdiagnozowania tej usterki zmuszony byłem wyciąc duuuuże otwory w plastikach co by plastiki się nie połamały i teraz po naprawie co z nimi zrobić ?
przednie wahacze dolne luzy, że hohoho, górnym się nie przyglądałem jeszcze
dwie manszety do wymiany, okaże się jak tam z przegubami, z czego jeden tylny a już wiem, że lekko z nim nie będzie...
pęknięta uszczelka pod korkiem paliwa - nie można nabyć nowej więc korek do wymiany
klocki tył śmierć
quad czka i prycha więc zobaczymy czy to woda w zbiorniku czy cóś innego typu pompa lub inne ustrojstwo ? to mnie martwi najbardziej...
układ kierowniczy "przestrzelowny" - zobaczymy co i jak , co jest krzywe, bo na pierwszy rzut oka drążki są proste, może to przez wybite tuleje, okaże się w praniu...
pasek profilaktycznie do wymiany bo ma przejechane 3000 km i nie pękł więc idzie na zapas w razie "w"
ale
rama cała
silnik cały
skrzynia cała
czary czy co ?
ps. Żadnych problemów z silnikiem, nawet się nie zagrzał porządnie a lekko nie miał
zawsze miałem czystą chłodnicę (myta co odcinek i to dokładnie), dodatkowe chłodniczki plus osłonki - zrobiły robotę
wygięte oba podnóżki z czego jednego z nich spotkała śmierć bo są zrobione z "g****"
wygięte podnóżki przesunęły plastiki więc te uszkodziły oba dekle/osłony od tylnego wahacza - oba do wymiany, przy okazji zdiagnozowania tej usterki zmuszony byłem wyciąc duuuuże otwory w plastikach co by plastiki się nie połamały i teraz po naprawie co z nimi zrobić ?
przednie wahacze dolne luzy, że hohoho, górnym się nie przyglądałem jeszcze
dwie manszety do wymiany, okaże się jak tam z przegubami, z czego jeden tylny a już wiem, że lekko z nim nie będzie...
pęknięta uszczelka pod korkiem paliwa - nie można nabyć nowej więc korek do wymiany
klocki tył śmierć
quad czka i prycha więc zobaczymy czy to woda w zbiorniku czy cóś innego typu pompa lub inne ustrojstwo ? to mnie martwi najbardziej...
układ kierowniczy "przestrzelowny" - zobaczymy co i jak , co jest krzywe, bo na pierwszy rzut oka drążki są proste, może to przez wybite tuleje, okaże się w praniu...
pasek profilaktycznie do wymiany bo ma przejechane 3000 km i nie pękł więc idzie na zapas w razie "w"
ale
rama cała
silnik cały
skrzynia cała
czary czy co ?
ps. Żadnych problemów z silnikiem, nawet się nie zagrzał porządnie a lekko nie miał
zawsze miałem czystą chłodnicę (myta co odcinek i to dokładnie), dodatkowe chłodniczki plus osłonki - zrobiły robotę
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
A to ciekawe bo can am ma najlepszy typ manszet jakie spotkałem w quadach. Honda i inne japońce - manszeta gumowa, can am - plastikowa - duży szacun za to bo prawie się nie psują...
Ozo Drapers Squad
Taaa ale ile kosztują
- LEJEK
- Quad:: G700 2014 EPS WTHC ZIELONA
- Imię: Tomek
BuBu pisze:Lejek mówi że niby coś o dyfrach mówiłem, w poniedziałek późnym wieczorem. Tylko nic z tego nie mógł zrozumieć....mayerx pisze: Bubu dalej nie było jak omówić tych dyfrów ... nie mam pojęcia ale jakoś unikasz konfrontacji chyba ze mną hi hi Następnym razem przyjadę wcześniej co by to wszystko ogarnąć przed startem
Bubu..... , ja też debaty o dyfrach nie pamiętam, ale chyba jej nie było..... pamiętam wszystko, albo mi się zdaje
Pamiętam, że gadałem z Kretem, z Jozefem, Kinia gadała po niemiecku, Pamiętam Marko, Sebastiana Białobrzewskiego, Quewed, Jurek, Pingu też tam był i jego małżonka. (Daniel - masz wspaniałą i wyrozumiałą małżonkę !!!!!! Zazdroszczę !!!!) Nie wiem czy z nią rozmawiałeś, ale ja zrobiłem mały wywiad i wiesz co od niej usłyszałem :
cytuję:
- "Było fajnie i bardzo mi się podobało"....." jestem w sumie pierwszy raz, ale jest naprawdę fajnie".......
kazałeś jej tak mówić - czy jak ???
Co jeszcze z nia rozmawiałem, to nie powiem...........
- możesz być spokojny..... to tylko żarty...
Jakoś nie widzę tam mojej połówki z dwojgiem dzieci taplających się w kałużach............. Podziwiam całą rodzinkę Pingwinków.... tak trzymać.. !!!! Widać, że jesteście zgraną paczką.
Co do strat u mnie to z grubsza już pisałem, lecz wszystkie są spowodowane przez moją nie uwagę !!! Czyli mogło by ich nie być gdybym baczniej uważał.....
Ogólnie i z grubsza.
- spalona instal.el. od wyciągarki ( przy okazji spalone wężyki odpowietrzające dyfer, wspomaganie, wentylator chłodn - były bardzo blisko przew od wyciągarki i się stopiły.
- wyciągarka prawdopodobnie do wyrzucenia, ale jeszcze się do niej nie dobrałem.
- przekażnik wyciągarki - prawdopodobnie też uszkodzony.
- przełącznik przy kierownicy od wyciągarki - rozbiłem go kaskiem (stąd pozostałe awarie wyciągarki)
- rama zagięta przy przednim wahaczu prawa strona
- tuleje wahacza przód przy ramie prawego - do wymiany...
- felga prawa - do wymiany... ( Pingu - masz może stalową od g550 lub g700 ???)
Jak widać wszystko stało się podczas jednego felernego skoku w nocy.... nie zauważyłem, wyleciałem jak ptak, uderzyłem kaskiem w kierke, a konkretnie w przełącznik od wyciągarki, króry uruchomił wyciągarkę i się zaczeło........ trochę spanikowałem, jak zobaczyłem, a właściwie poczułem zapach spalenizny i czarny dym z przodu Quada i w tym samym momencie zgasły światła i zgasł silnik..... już myślałem, że kiełbaskę będę piekł przy palącym się Quadzie...... Potem musiałem zepchnąć gada na bok, żeby UTV i Quady mnie nie rozjechały.....
Udało się zagasić i odłączyć aku..... przeżyłem horror tamtej nocy.... ale dojechałem do mety...... jako 11-ty.... a dobrze mi szło... to wszystko wyeliminowało mnie z następnego odcinka i tym sposobem straciłem szansę na dalsze próby nawiązania walki......
- prawdopodobnie mam uszkodzony ukł. kierowniczy, ale nie jestem pewien, bo być może przez te tuleje wahaczy i krzywą ramę dziwnie się prowadzi......??? bedę wszystko rozbierał i sprawdzał, ale w tym tygodniu nie dam rady..... może w weekend....
kurde, ale wykład walnąłem.......
Tomek- LEJEK - LTD 2014, Atomowa INTEGRACJA 1+2, W.I.L. Albania Adwenture 2014, Lejkowa Ekspedycja ADRIA 2015, ciekawe plany na 2016......
- Pingwin Legnica
- PingwinSquad
- Kontakt:
Co do mojej szanownej małżonki :
"szkoda, że wcześniej mnie nie zabrałeś na rajd... Fajnie tu jest ale i bardzo ciężko macie... gdybym wcześniej wiedziała jak tu jest to częściej mógłbyś się ścigać... Inaczej sobie to wyobrażałam a teraz jestem z Tobą "
hahaha i kto ma lepszą żonę ode mnie ?
Na następny rajd też zabieram familię. Nie ma jak rano założyć czyste google, czysty kask, wkręcić opisanego i poklejonego roadbooka i zaraz po przyjeździe wciągnąc kiełbaskę z grila i popić schłodzonym browarkiem
Jedynie ciśnienie miałem na starcie większe, co by przed rodziną plamy nie zrobić
Lejek widzę, że u Ciebie też grubo
"szkoda, że wcześniej mnie nie zabrałeś na rajd... Fajnie tu jest ale i bardzo ciężko macie... gdybym wcześniej wiedziała jak tu jest to częściej mógłbyś się ścigać... Inaczej sobie to wyobrażałam a teraz jestem z Tobą "
hahaha i kto ma lepszą żonę ode mnie ?
Na następny rajd też zabieram familię. Nie ma jak rano założyć czyste google, czysty kask, wkręcić opisanego i poklejonego roadbooka i zaraz po przyjeździe wciągnąc kiełbaskę z grila i popić schłodzonym browarkiem
Jedynie ciśnienie miałem na starcie większe, co by przed rodziną plamy nie zrobić
Lejek widzę, że u Ciebie też grubo
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl
www.pingwin.com.pl
- Grzegorz Głowienka
- Administrator
- Quad:: testowy :)
- Imię: Grzegorz
- Kontakt:
Ja mam lepsząPingwin Legnica pisze:hahaha i kto ma lepszą żonę ode mnie ?
I już wszystko jasne, dlaczego Pingwin wygrał... był na dopingu rodzinnym...
Ciekawe czy taki doping jest dozwolony w regulaminie MT Rally.
Póki co quadowa emeryturka :)