Zgrzytanie podczas hamowania .

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
3qus
Kontakt:

Zgrzytanie podczas hamowania .

Post autor: 3qus » wt 16 sty, 2007

Witam mam 16 lat i posiadam BOmbardiera ATV 800 i mam pare pytań dodyczących jazdy ale to później .
Podczas hamowania przednimi hamulcami slysze lekkie zgrzytanie .
Czy podczas wykonywania 360 ( kołeczko :D ) moze sie cos stac jesli lekko przetrzymuje przedni hamulec ( w trybie tylnego napedu) ??

Awatar użytkownika
Krzysztof Wronowski

Post autor: Krzysztof Wronowski » wt 16 sty, 2007

Przecież w 800 masz jeden hamulec , którego siła jest rozdzielana na obie osie.
w temacie: zgrzyty w układzie hamulcowym się zdażają i przyczyną może być np zabrudzony układ hamulcowy na granicy styku tarcza- klocki , przygięte metalowe osłony , zużyte okładziny hamulcowe...

Nic nie może się stać jak trzymasz hamulec i dodajesz gazu , są to wprawdzie dwie przeciwstawne sobie siły , ale nic nie powinno ulec uszkodzeniu.
3fun - bo quady są naszą pasją

Awatar użytkownika
stahoo

Post autor: stahoo » wt 16 sty, 2007

chyba, ze klocki ;)
.:GALEON:.

Awatar użytkownika
Pawel-Pol
Kontakt:

Post autor: Pawel-Pol » wt 16 sty, 2007

Hamulec rozdziela siłę hamowania przód/tył to jeśli wciśniesz hamulec to będziesz hamował i tylnymi kołami na które idzie napęd a to z kolei obciąża układ napędowy ponieważ zatrzymujesz siłę która idzie z tylnej przekładni(a wcześniej z silnika). Ale nie jestem pewien ponieważ nie wiem jak ten hamulec rozdziela siłę hamowania.

shelton

Post autor: shelton » śr 17 sty, 2007

Hamulce w Bombie wydają zgrzytający dźwięk i to jest norma. Winne są klocki i zaciski hamulcowe. Zamienniki (twarde) firmy EBC nieco eliminują ten problem.
KINGSAJZ dla każdego!!!!

MaciekP

Re: Zgrzytanie podczas hamowania .

Post autor: MaciekP » śr 24 sty, 2007

3qus:
Witam mam 16 lat i posiadam BOmbardiera ATV 800 i mam pare pytań dodyczących jazdy ale to później .
Podczas hamowania przednimi hamulcami slysze lekkie zgrzytanie .
Czy podczas wykonywania 360 ( kołeczko :D ) moze sie cos stac jesli lekko przetrzymuje przedni hamulec ( w trybie tylnego napedu) ??
Trochę to dziwne z tymi hamulcami, bo klamka jest tylko jedna jak wspomnieli moi poprzednicy. Hamulce bardzo nie lubią wody i chroboczą strasznie. Dla mnie to urok tego sprzętu i sie tym nie przejmuję. Co ciekawe po 1500km nadal klocki sie niezle trzymają. Jak wymienie na EBC to może będzie lepiej (czekają juz na półce).
Ostatnio zmieniony śr 24 sty, 2007 przez MaciekP, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”