Zgrzytanie podczas hamowania .
Zgrzytanie podczas hamowania .
Witam mam 16 lat i posiadam BOmbardiera ATV 800 i mam pare pytań dodyczących jazdy ale to później .
Podczas hamowania przednimi hamulcami slysze lekkie zgrzytanie .
Czy podczas wykonywania 360 ( kołeczko ) moze sie cos stac jesli lekko przetrzymuje przedni hamulec ( w trybie tylnego napedu) ??
Czy podczas wykonywania 360 ( kołeczko ) moze sie cos stac jesli lekko przetrzymuje przedni hamulec ( w trybie tylnego napedu) ??
- Krzysztof Wronowski
Przecież w 800 masz jeden hamulec , którego siła jest rozdzielana na obie osie.
w temacie: zgrzyty w układzie hamulcowym się zdażają i przyczyną może być np zabrudzony układ hamulcowy na granicy styku tarcza- klocki , przygięte metalowe osłony , zużyte okładziny hamulcowe...
Nic nie może się stać jak trzymasz hamulec i dodajesz gazu , są to wprawdzie dwie przeciwstawne sobie siły , ale nic nie powinno ulec uszkodzeniu.
w temacie: zgrzyty w układzie hamulcowym się zdażają i przyczyną może być np zabrudzony układ hamulcowy na granicy styku tarcza- klocki , przygięte metalowe osłony , zużyte okładziny hamulcowe...
Nic nie może się stać jak trzymasz hamulec i dodajesz gazu , są to wprawdzie dwie przeciwstawne sobie siły , ale nic nie powinno ulec uszkodzeniu.
3fun - bo quady są naszą pasją
Hamulec rozdziela siłę hamowania przód/tył to jeśli wciśniesz hamulec to będziesz hamował i tylnymi kołami na które idzie napęd a to z kolei obciąża układ napędowy ponieważ zatrzymujesz siłę która idzie z tylnej przekładni(a wcześniej z silnika). Ale nie jestem pewien ponieważ nie wiem jak ten hamulec rozdziela siłę hamowania.
Re: Zgrzytanie podczas hamowania .
Trochę to dziwne z tymi hamulcami, bo klamka jest tylko jedna jak wspomnieli moi poprzednicy. Hamulce bardzo nie lubią wody i chroboczą strasznie. Dla mnie to urok tego sprzętu i sie tym nie przejmuję. Co ciekawe po 1500km nadal klocki sie niezle trzymają. Jak wymienie na EBC to może będzie lepiej (czekają juz na półce).3qus:
Witam mam 16 lat i posiadam BOmbardiera ATV 800 i mam pare pytań dodyczących jazdy ale to później .
Ostatnio zmieniony śr 24 sty, 2007 przez MaciekP, łącznie zmieniany 1 raz.