Yamaha Grizzly - po mojemu

Wasze doświadczenia i problemy z quadami Yamaha Grizzly 550/660/700
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
LEJEK
Quad:: G700 2014 EPS WTHC ZIELONA
Imię: Tomek

Re: Yamaha Grizzly - po mojemu

Post autor: LEJEK » śr 22 sty, 2014

no ciekawy jestem......... co z tego będzie.... ???

nadal jestem za dwoma mniejszymi :-)

Nie wiem co tam widziałeś w aucie i nazywasz przetwornica.... ale zapewne to jkieś zabezpieczenie ??? Wie coś ktoś..... co to dokładnie jest...???
Tomek- LEJEK - LTD 2014, Atomowa INTEGRACJA 1+2, W.I.L. Albania Adwenture 2014, Lejkowa Ekspedycja ADRIA 2015, ciekawe plany na 2016......

Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Quad:: Suzuki KQ 700 2007r
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: Adam Wieczorek » śr 22 sty, 2014

sam jestem ciekaw co mi z tego wyjdzie, chłodnice i snorkle zrobiłem i jakoś to działa więc może i ten patent zda egzamin :-)
:I love Quadowe Bezdroża:
Najlepsze imprezy tylko z Quadowe Bezdroża. Wejdź i sprawdź

Awatar użytkownika
LEJEK

Jestem pewien w 100%, że da się coś wymyślić, zawsze da się coś wymyślić !!!!!!!!!!

Trzeba tylko rozpatrzyć kilka spraw:

- czy warto
- ile to będzie kosztowało, lub jakim kosztem to zrobię.
Tomek- LEJEK - LTD 2014, Atomowa INTEGRACJA 1+2, W.I.L. Albania Adwenture 2014, Lejkowa Ekspedycja ADRIA 2015, ciekawe plany na 2016......

Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Kontakt:

nie wnikam czy warto bo traktuje mojego quada jak poligon doświadczalny :)
co do kosztów to jedynie wyciągarki i aku, resztę będę robił sam, czasu nie liczę bo lubię podłubać przy gadzinie :) a może komuś się przydadzą opisy z moich dziwnych pomysłów :)
LAJEK jak ja tego nie zrobię to kto inny :) ;)

Awatar użytkownika
LEJEK

penie i bym tez dał radę, ..... :-) ale na razie nie czuję takiej potrzeby..... :-)

Ja teraz rozebrałem Misia i przygotowuję do sprzedania. Rozbrajam z gratów, których nie chcę sprzedawać....

Awatar użytkownika
LEJEK

:idea: Adaś, podsunę Ci jeszcze jedną myśl.
Jedną wyciągarkę masz z przodu i z przodu również masz przekaźnik oraz aku..... mimo to przewodów jest sporo..... no to fajnie by było mieć przy tylnej wyciągarce drugie takie aku i drugi przekaźnik.....
Niewielka ilość przewodów daje ci małe straty oraz większe bezpieczeństwo..... czym więcej przewodów tym gorzej..... po pierwsze straty, po drugie niebezpieczeństwo przetarcia i twarde zwarcie, a to prowadzi często do rozerwania aku.......

Zastanów się jeszcze raz.... :myśli:

Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Kontakt:

Myślałem jeszcze nad takim patentem jak aku pod siedzeniem tylko do obsługi obu wyciągarek. Tylko jeszcze przydało by się jakieś stałe ładowanie do tego. Dzięki temu quad miał by swój prąd, a wyciągarki swoja baterie. Moim zdaniem dość bezpieczne rozwiązanie dla elektryki quada.

Awatar użytkownika
LEJEK

Post autor: LEJEK » czw 23 sty, 2014

no może..... więc zrób tak.....

zaraz narysuje Ci prosty schemat......

Awatar użytkownika
LEJEK

Post autor: LEJEK » czw 23 sty, 2014

Obrazek

i teraz jak to będzie działać:

pierwsza dioda (po lewej) o prądzie min 10A -( napisałem 5, bo się pomyliłem) to dioda separująca obwody - powoduje to, że akumulator będzie tylko ładowany i nie będzie dawał prądu na cały układ ( do Quada).

Potem dalej.

Przekaźnik ze stykiem zwierno-rozwiernym. (czyli musi mieć taki styk, że jak nie podajemy mu prądu, to jest zwarty, po podaniu prądu na cewkę musi rozewrzeć styki. Służy do tego, że w momencie używania wyciągarek odłącza całego Quada od instalacji wyciągarek. PS1 i PS2 to prowizorycznie narysowane przekaźniki od wyciągarek. Diody D1 i D2 to małe diodki ( 1A) są po to, by podać sygnał na cewkę przekaźnika, jak tylko któraś z wyciągarek zacznie pracować....

To bardzo prosty układ, i nie wiem czy o to Ci chodziło ?? (ma pewną wadę) Można zrobić bardziej złożony.... żaden problem.... Powiedz co dokładnie chcesz.... to się wymyśli, a nawet zrobi.... i wyśle....

Awatar użytkownika
Adam Wieczorek
Moderator
Kontakt:

Post autor: Adam Wieczorek » pn 10 lut, 2014

LEJEK najchętniej chciał bym mieś drugi akumulator pod siedzeniem, który obsługiwał by obie wyciągarki, a oryginalny zostawić tylko na obsługę quada. Jedyne co to trzeba by zrobić jakieś dodatkowe ładowanie tego aku pod siedzeniem.

Tak w ramach dowodu że misiek jeszcze działa :)

Obrazek

Jak większość już zauważyła, misiek ma przed sobą spore wyzwanie. Najpierw musi jeszcze objeździć sporo tras na QB, potem wystartować w PolandTrophy a następnie Ja i Jaro ruszamy na małą wycieczkę :)

Obrazek

poczynania możecie śledzić tu: https://www.facebook.com/pages/Tour-de- ... 159?ref=hl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Yamaha Grizzly 550/660/700”