i teraz jak to będzie działać:
pierwsza dioda (po lewej) o prądzie min 10A -( napisałem 5, bo się pomyliłem) to dioda separująca obwody - powoduje to, że akumulator będzie tylko ładowany i nie będzie dawał prądu na cały układ ( do Quada).
Potem dalej.
Przekaźnik ze stykiem zwierno-rozwiernym. (czyli musi mieć taki styk, że jak nie podajemy mu prądu, to jest zwarty, po podaniu prądu na cewkę musi rozewrzeć styki. Służy do tego, że w momencie używania wyciągarek odłącza całego Quada od instalacji wyciągarek. PS1 i PS2 to prowizorycznie narysowane przekaźniki od wyciągarek. Diody D1 i D2 to małe diodki ( 1A) są po to, by podać sygnał na cewkę przekaźnika, jak tylko któraś z wyciągarek zacznie pracować....
To bardzo prosty układ, i nie wiem czy o to Ci chodziło ?? (ma pewną wadę) Można zrobić bardziej złożony.... żaden problem.... Powiedz co dokładnie chcesz.... to się wymyśli, a nawet zrobi.... i wyśle....
Tomek- LEJEK - LTD 2014, Atomowa INTEGRACJA 1+2, W.I.L. Albania Adwenture 2014, Lejkowa Ekspedycja ADRIA 2015, ciekawe plany na 2016......