Wypożyczanie quadów na imprezach plenerowych

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
ODPOWIEDZ
quadder

Wypożyczanie quadów na imprezach plenerowych

Post autor: quadder » czw 26 cze, 2014

Witam serdecznie!

Przeszukałem całe forum w poszukiwaniu podobnego tematu, ale nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie moje pytania :(

Chciałbym rozszerzyć działalność gospodarczą polegającą na obsłudze imprez plenerowych o proponowanie przejażdżek quadem dla dzieci. Nie chodzi mi o to żeby brać dziecko na siedzenie i zrobić z nim kółko po "płaskim" tylko żeby dziecko mogło sobie samo zasmakować jazdy czterokołowcem.

Jeżeli chodzi o quady to wybór jest niewielki, ale można znaleźć parę modeli na których nawet 6-latki mogą poczuć adrenalinę (np. Suzuki LT50). Dla dzieci trochę starszych przewiduję 90-tki Yamahy, Hondy lub Suzuki.

Zabezpieczenie dziecka na quadzie to oczywiście obowiązkowy kask, żółwik, rękawice, bluzy, do tego zrywka i ewentualne zabezpieczenie pilotem. Dostosowywanie "skręcenia" quada w zależności od wieku, wzrostu, wagi i umiejętności.

Oprócz obsługi imprez typu "Dni miasta", festynów, pikników i innych tego typu przewiduje otwarcie toru dla dzieci w trochę bardziej wymagającym terenie. Tor miałby być otwarty głównie w weekendy, lub w tygodniu wieczorem.

Temat imprez i cenników różnych atrakcji na tego typu imprezach jest mi znany dlatego wstępne ustalenie ceny jazdy quadem to ok. 10 PLN / 10 min.

Nie spotkałem się dotąd z tego typu atrakcją poza dwoma wyjątkami kiedy ktoś przyjechał z plastikowymi elektrycznymi "chińczykami" (12V) i oferował je w ceni 10 PLN / 5 min a i tak znajdował klientów. Ja chciałbym zagrać bardziej fair i oferować naprawdę fajną atrakcję w dobrej cenie. Wiem jak dzieciaki patrzą na LT80-tkę mojej córki jak kręci bączki.

Proszę wrzucajcie wszelkie możliwe za i przeciw takiemu biznesowi. Jeżeli macie jakieś informacje co do prawa związanego z taką działalnością także chętnie dowiedziałbym się czegoś więcej. Za każdy pomysł, pomoc, dobre i złe słowo serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
grzoj
Quad:: Yamaha Grizzly 700 :)

Re: Wypożyczanie quadów na imprezach plenerowych

Post autor: grzoj » czw 26 cze, 2014

W jakim mieście planujesz coś takiego otworzyć?

Pozdrawiam

G.

quadder

Post autor: quadder » czw 26 cze, 2014

Ogólnie obsługuję województwo podkarpackie, także nie mam sprecyzowanego jednego konkretnego miasta. Na chwilę dzisiejszą obsługujemy imprezy od większych wiosek po większe miasta (np. Rzeszów). W zasięgu działania jest Rzeszów, Przemyśl, Jarosław, Sanok, Krosno. Oczywiście nie musi być to od razu gonitwa po wszystkich tych miastach bo czasami impreza w mniejszym mieście generuje o wiele większy ruch. Czasami "dożynki" w większej wiosce finansowo wypadają lepiej jak "dni miasta" wojewódzkiego :)

Co do planów ze stałym torem dla dzieci to nie mam jeszcze sprecyzowanego miasta, z punktu widzenia ilości mieszkańców najlepiej wypada Rzeszów, z punktu logistycznego Przemyśl.

Dzięki za zainteresowanie tematem
Pozdrawiam
Wojtek

quadder

Post autor: quadder » śr 02 lip, 2014

Witam ponownie...

Trochę mało propozycji w tym temacie, ale idę z tematem dalej.
Po rozeznaniu się "w terenie" powiem tak: Nie jest łatwo :) Co do wypożyczania quadów spalinowych na imprezach to często jest tak, że organizator nie za bardzo chce wyrazić na to zgodę ze względu na to że quady mogą zniszczyć teren. Dotyczy to szczególnie sytuacji kiedy tego typu imprezy są organizowane na bocznych boiskach, parkach itp. Z drugiej strony na imprezy w mieście, rynku itp. też ciężko wystartować z quadami z racji problemów ze znalezieniem odpowiedniego, bezpiecznego miejsca. Faktycznie w wielu sytuacjach najlepszym wyjściem są quady elektryczne. Na mieście to mogą tym dzieciaki nawet po deptaku jeździć, na większości imprez też narobią mniej szkód. Pozostaje rozeznanie się w temacie takich quadów oraz odpowiedniego zapasu akumulatorów do nich. Co do quadów spalinowych to w dalszym ciągu nie rezygnuje, ale będą one dostępne na torze i na nielicznych tylko imprezach. W dalszym ciągu szukam kilku sztuk Suzuki LT50 i LT-A50 które przejdą gruntowne przeglądy i będą dostępne dla dzieciaków od 6 roku życia.

Jak ktoś ma coś ciekawego do powiedzenia w temacie to zapraszam.
Pozdrawiam
Wojtek

Awatar użytkownika
tede74
Administrator
Quad:: Scrambler XP 1000 S
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: tede74 » śr 02 lip, 2014

Jak elektryczne to tylko firmy Peg Perego. Wysoka jakość, bezawaryjność i licencjonowane pojazdy np. Polaris Sportsman, RZR itd.
:I love POLARIS:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”