Rincon sie grzeje

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
slawek1111

Rincon sie grzeje

Post autor: slawek1111 » czw 14 sty, 2010

mam problem z honda rincon 650 wymienilem termostat i czyjnik wiatraka silnik dalej sie grzeje swieci sie kontrolka temperatury wiatrak sie nie wlacza czujnik jest dobry bo jak go podgrzeje swieczka to wiatrak sie wlacza i kontrolki mrugaja czy wiecie co moze byc nie tak?

mariotorpedo
Kontakt:

Post autor: mariotorpedo » czw 14 sty, 2010

może jeszcze nie być obiegu wody...coś z pompą....ja miałem taki przypadek w skuterze wszystko było dobre a się grzał ,dopiero jak zacząłem głębiej grzebać to się okazało że pompa wody stała bo się w środku wytarła....aha no i odpowietrzenie układu musi być bo może gdzieś powietrze jest......ale ja raczej stawiam na obieg wody

Awatar użytkownika
Romulus
Quad:: Nie ma. Bo nie mogę jeździć
Imię: Roman

Post autor: Romulus » pt 15 sty, 2010

- odłącz kabel od czujnika podepnij go (kabel) do masy jak wentylator się włączy to znaczy że czujnik jest (mimo twojego grzania go świeczką) padnięty, i załącza wentylator ale w wyższej temperaturze niż powinien
- wyczyść dokładnie radiatory w chłodnicach
- na lato możesz wyjąc termostat

mariotorpedo
Kontakt:

Post autor: mariotorpedo » pt 15 sty, 2010

romulus !! czujnik z jednym kabelkiem to jest od wskaźnika temp. i znajduje się w okolicach głowicy lub cylindra , jak go zmasuje to zapali się kontrolka lub wskaźnik pokarze max.temperature , a czujnik włączania się wentylatora jest w chłodnicy i ma minimum 2 kabelki a sprawdzanie świeczką to rzeczywiście może okazać się mało diagnozujące,najpewniej wsadzić do czajnika na przykład i podgrzewać aż do zagotowania wody.....sławek powiedz jeszcze czy jak Ci się gotuje silnik to czy chłodnica jest tak samo gorąca jak zbiorniczek wyrównawczy , to jst ważne i jednoznaczne...
Ps. Nie mam akurat HONDY RINCON ale pragne pomóc na podstawie budowy i zasady działania większości pojazdów silnikowych chłodzonych cieczą i jeżeli w/w wymienina honda działa inaczej i się mylę to Przepraszam za ewentualne wprowadzanie w błąd ...

slawek1111

Post autor: slawek1111 » sob 16 sty, 2010

znalazlem odpiety pojedynczy kabel pod quadem wpiolem go i sprawdzam czy sie zagotuje wode , plyn w zbiorniku wyrownawczym jest zimny

mariotorpedo
Kontakt:

Post autor: mariotorpedo » sob 16 sty, 2010

sorki ale trochę nie rozumiem...powiedz jak Ci się gotował to co zaobserwowałeś ? gdzie się gotowało ? w chłodnicy czy jak a zbiorniczek wyr. był zimny ? ...opisz to trochę dokładniej bo coś nie jaże ...chyba że nie możemy się dogadać co gdzie jak ??

slawek1111

Post autor: slawek1111 » ndz 17 sty, 2010

jak sie gotowal to swiecila kontrolka 1 chlodnica byla rowno ciepla w zbiorniku wyrownawczym zmienil sie poziom plynu (ubylo go) pompa wody dziala na 100% sprawdzalem odkrecajac korek od chlodnicy w srodku byl wir wody,
kiedy świeczka grzalem czujnik temperatury w cylindrze to swiecila lub mrugala kontrolka 1 ,mrugala kontrolka 2 , mrugal wyswietlacz w miejscu gdzie pokazuje bieg (na zdjeciu 3)

http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0110/beztytulu2e10.jpg

dziwi mnie to ze roznie pokazuje
przegrzanie, sprubuje jeszcze z gotujaca woda zrobic ,jak pisalem wczesniej znalazlem pod quadem odpiety kabel wpiolem go zadna kontrolka sie nie zaswiecila a normalnie juz by swirowal , przetestuje go w lesie i napisze czy grzal

Awatar użytkownika
Romulus
Quad:: Nie ma. Bo nie mogę jeździć
Imię: Roman

Post autor: Romulus » pn 18 sty, 2010

mariotorpedo, z tak zmasowanym kablem przejechałem kilkaset km bo padł mi czujnik na objeździe mazur, miałem dołożony włącznik od malucha przyklejony do zbiornika, i wentylator załączałem sam w miarę konieczności. Masz rację że jak go w ten sposób zmasujesz zapali się kontrolka ale wentylator też w każdym razie na pewno w rinconie 650 w outlanderze 450 (bo ten mój kabel z włącznikem uratował kilka pojazdów na trasie)
Czujnik w rinconie jest po lewej stronie z tyłu silnika.

mariotorpedo
Kontakt:

Post autor: mariotorpedo » pn 18 sty, 2010

romulus wierzę Ci na słowo bo dlaczego by nie?? Ja próbowałem koledze sławkowi pomóc ...i tak jak napisałem nie mam takiej hondy i nie wiedziałem że skośno-ocy hehe wymyślą sobie taki układ.....a chcąc postawić sławkowi jakąś diagnoze to myslałem że wszystko ma podpięte... :?

slawek1111

Post autor: slawek1111 » pn 18 sty, 2010

dzieki wielkie za zainteresowanie tematem winny byl kabel pod quadem czujnik oleju czy jakos tak pojezdzilem troche pozniej go wypiolem i czujnik zaczol swiecic na czerwono, dowiedzialem sie ze jak gotuje wode to mrugaja napedy i na wyswietlaczu w miejscu gdzie pokazuje bieg oraz kontrolka od oleju/temperatury termostat i czujnik temperatury wody byly dobre niepotrzebnie kupilem nowe ale najwazniejsze ze sprzet chodzi xDDD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”