Quadzik od 10,000 do 20,000zł
- sebtur
- Quad:: supermoto 150, cf moto 500 L-X5
- Imię: Sebastian i Antek
Re: Quadzik do 20,000zł
Łukasz ale mi wbiłeś klina! Już byłem nastawiony na x5 ale teraz męczę się z myślami. Może faktycznie dołożyć te 4000 zł. z hakiem i kupić 550. Czytałem też na forum o awarii 550 i zbyt długo trwającej naprawie , do tej pory stoi ona w serwisie i czeka na przysłanie części. Zresztą znasz tę sprawę doskonale z forum bo tam też się udzielasz. Zastanawiam się czy ta awaria 550 to incydent czy może większy problem. No i teraz zacznie się sprzedaż 550 na większą skalę i pewnie błędy jak to nazywacie wieku niemowlęcego zaczną wychodzić. A może sam stanę się jednym z królików doświadczalnych tego sprzętu.
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
- Imię: Sławek
- Kontakt:
Generalnie 550 fajna oferta, ale też tam czytam i zaczynam się zastanawiać czy nie będzie powtórki z wprowadzenia w 2011 CF x8, która na początku miała wiele problemów.
Więc jeśli szukasz CFki, to chyba jednak sugerowałbym model 500 lub poszukać dobrej oferty 800 (byle rocznik druga połowa 2012 i młodsze)
Więc jeśli szukasz CFki, to chyba jednak sugerowałbym model 500 lub poszukać dobrej oferty 800 (byle rocznik druga połowa 2012 i młodsze)
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
A ja bym jednak nie bagatelizował sprawy.
To, że jak na razie wiemy o tym, że jedna się sypnęła nie oznacza, że sypać będą się wszystkie.
Najgorsze jest tylko to, że kłopotliwa jest naprawa - może inaczej uciążliwa bo długo trzeba czekać.
W X8 głównie padały zawory ciśnienia oleju, w niektórych silnik też padł ale to głównie przez w/w zawór. Jakiś bzdetny przewód paliwa (awaria dość groźna pod względem bezpieczeństwa) ale sypnął się bzdet.
Na ilość sprzedanych X8 w PL w roku 2012, 2013 i 2014 te kilka czy kilkadziesiąt egzemplarzy, które miały problem to jakiś nikły procent.
Ja bym wziął 550.
Na dowód mojej wypowiedzi - zerknij na alllll czy otomoooo i zobacz ile sprzedaje się używanych CF Moto 800, wejdź też na ten sam portal i sprawdź ile jest Grizzly, KQ czy innych markowych sprzętów z roku 2013 czy 2014 - rynek wtórny również generuje jakąś opinię na temat quada.
CF Moto 500 też ciężko ustrzelić dobry egzemplarz w dobrej cenie.
To, że jak na razie wiemy o tym, że jedna się sypnęła nie oznacza, że sypać będą się wszystkie.
Najgorsze jest tylko to, że kłopotliwa jest naprawa - może inaczej uciążliwa bo długo trzeba czekać.
W X8 głównie padały zawory ciśnienia oleju, w niektórych silnik też padł ale to głównie przez w/w zawór. Jakiś bzdetny przewód paliwa (awaria dość groźna pod względem bezpieczeństwa) ale sypnął się bzdet.
Na ilość sprzedanych X8 w PL w roku 2012, 2013 i 2014 te kilka czy kilkadziesiąt egzemplarzy, które miały problem to jakiś nikły procent.
Ja bym wziął 550.
Na dowód mojej wypowiedzi - zerknij na alllll czy otomoooo i zobacz ile sprzedaje się używanych CF Moto 800, wejdź też na ten sam portal i sprawdź ile jest Grizzly, KQ czy innych markowych sprzętów z roku 2013 czy 2014 - rynek wtórny również generuje jakąś opinię na temat quada.
CF Moto 500 też ciężko ustrzelić dobry egzemplarz w dobrej cenie.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Kontakt:
Łukasz, jakkolwiek jestem posiadaczem CFki i nadal z jej posiadania bardzo zadowolony to chyba jednak trochę idziesz po bandzie - sprzedano dużo CFek, jak dużo nie wiemy. Nie widziałem kikkadziesiąt zgłoszonych problemów tylko co najwyżej kilkanaście, ale porównanie ilości sprzedaży Misków, Kq i CFek na olx czy alegro...to po bandzie Jednak tego sprzętu nadal jest o wiele więcej na rynku niż CFek a poza tym CFki nadal są na tyle młode że większość ma je jeszcze na gwarancji więc po co ma sprzedawać.
Co do CF 550 nie wiem... ja nie patrzę na problem że się coś w jednej sypnęło tylko na problem że nie ma zamiennych części i trzeba czekać. Sam wiem jak zaczynałem się wkurzać kiedy terminowość naprawy mojej CFki się przeciągała - na moje szczęście i serwisu trafiło to akurat na trochę jałowy czas dla mnie jeśli chodzi o możliwości jazdy.
Co do CF 550 nie wiem... ja nie patrzę na problem że się coś w jednej sypnęło tylko na problem że nie ma zamiennych części i trzeba czekać. Sam wiem jak zaczynałem się wkurzać kiedy terminowość naprawy mojej CFki się przeciągała - na moje szczęście i serwisu trafiło to akurat na trochę jałowy czas dla mnie jeśli chodzi o możliwości jazdy.
Zmora
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl
- oolsztyniak
- Moderator
No tak ale mi chodziło o porównanie rynku wtórnego pojazdów z lat 2012-2014.
Ile jest CF a ile jest Japońców, a sprzedają dlatego, że co?
BTW nie chcę rozpoczynać kolejnej wojny wyższości nad wyższością, po prostu chodziło mi o pojazdy z zakresu lat i ilości ich na rynku wtórnym.
Ile jest CF a ile jest Japońców, a sprzedają dlatego, że co?
BTW nie chcę rozpoczynać kolejnej wojny wyższości nad wyższością, po prostu chodziło mi o pojazdy z zakresu lat i ilości ich na rynku wtórnym.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- sebtur
Dyskusja wre i to jest fajne! A ja cały czas mam mentlik w głowie. Raz wydaje mi się słusznym kupić jednak najnowszy model i się nim cieszyć ale za chwilę myślę sobie nie jednak stary ale wypróbowany. Miałem w środę kupić x5 ale jeszcze poczekam. Niech mi się w głowie poukłada.
Dzwoniłem dziś do dealara i podzieliłem się również z nim moim dylematem. I ten zdecydowanie doradzał x5. Jego argumenty to: x5 czy 500 - bardzo udany, sprawdzony sprzęt, mało napraw natomiast 550 to niewiadoma. Mogą na początku wychodzić usterki. Pewnie sporo w tym racji, zresztą wszyscy o tym doskonale wiemy, z drugiej zaś strony dealer może chcieć się pozbyć starych zalegających zapasów i doradza x5 lub 500.
Dzwoniłem dziś do dealara i podzieliłem się również z nim moim dylematem. I ten zdecydowanie doradzał x5. Jego argumenty to: x5 czy 500 - bardzo udany, sprawdzony sprzęt, mało napraw natomiast 550 to niewiadoma. Mogą na początku wychodzić usterki. Pewnie sporo w tym racji, zresztą wszyscy o tym doskonale wiemy, z drugiej zaś strony dealer może chcieć się pozbyć starych zalegających zapasów i doradza x5 lub 500.
- oolsztyniak
- Moderator
Jak już bym miał się uprzeć to brałbym 500 , elementy plastikowe na pewno łatwiej dostępne niż do X5. Nie chcę krakać od razu połamania czegoś ale należy brać to pod uwagę.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- sebtur
I jeszcze jedna ważna a może nieważna sprawa. Kupując 550 to mam w papierach rok produkcji 2015 co powiedzmy w odsprzedaży np. za dwa lata może mieć znaczenie z ekonomicznego punktu widzenia. Bo po tym co pisze Łukasz i Sławek wnioskuję, że "zabraknie mi mocy" i będę chciał zmienić quada np. na x 8. To wielce prawdopodobne.
- oolsztyniak
- Moderator
Ja wiem czy rok ma tu aż tak wielkie znaczenie?
To nie samochód, quad straci na wartości do pewnej granicy i później będzie tą cenę trzymał.
Tu chyba większe znaczenie będzie miał stan quada, przebieg i jego historia niż rocznik.
Chyba, że zachodzą jakieś wielkie zmiany z racji rocznika to wtedy może tak być faktycznie ale działa to w dwie strony bo zmiany nie zawsze są na lepsze.
To nie samochód, quad straci na wartości do pewnej granicy i później będzie tą cenę trzymał.
Tu chyba większe znaczenie będzie miał stan quada, przebieg i jego historia niż rocznik.
Chyba, że zachodzą jakieś wielkie zmiany z racji rocznika to wtedy może tak być faktycznie ale działa to w dwie strony bo zmiany nie zawsze są na lepsze.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- Zmora1966
- Quadowa Grupa Południe
- Kontakt:
Moc? z czasem chce się więcej...to prawda.. ale nie każdy tak ma - 500 te mocy ma wcale nie mało
Zmora
www.sqgp.pl
www.sqgp.pl