Pułapki na quady - stanowcze NIE

Ciekawe linki atv, prasa o quadach, filmy o quadach, gry i wszystko co medialnie związane z quadami...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Grzegorz Głowienka
Administrator
Quad:: testowy :)
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Pułapki na quady - stanowcze NIE

Post autor: Grzegorz Głowienka » pn 20 maja, 2013

Głośno ostatnio o pułapkach na quadowców i crossowców. W niedzielnej Panoramie również poruszono ten temat... Miałem się wypowiedzieć w tej sprawie do kamery, ale niestety byłem poza Warszawą, więc "wysłałem" Jacka Bujańskiego :figielek: . Mam nadzieję, że nie będziemy mieć wkrótce pierwszego procesu w sprawie zabójstwa quadowca lub crossowca spowodowanego taką linką.

O pułapkach na quady w Panoramie

Z jednej strony rozumiem ludzi, którzy mają pasję, ale z drugiej strony rozumiem także, że niektórzy mają dość off-roadowców czy to qudowych, czy crossowych, czy samochodowych. Dam może świeże przykłady (bo wczorajsze).
Wybrałem się z rodziną na samochodowy turystyczny objazd okolic Warszawy. Bardzo mile spędzony weekend. Po drodze spotkałem dwóch "pasjonatów", którzy zapadli w moją pamięć.
Pierwszym był kierowca quada, który swoim granatowym Bombardierem przejeżdżał główną ulicą w Serocku. Jechał spokojnie, zgodnie z przepisami ubrany w stosowny strój i kask. Pomyślałem - aż miło popatrzeć, bo przecież tyle złego mówi się o quadowcach.
Drugim był kierowca ścigacza, który na swoim motocyklu wyprzedził nasz samochód. Droga była wąska, gdzieś w okolicach Radzymina, jechałem wtedy z prędkością około 80 km/h, a motocyklista w "adidaskach" przemknął z niewiarygodną prędkością. Towarzyszący przy tym odgłos silnika skutecznie bardzo wystraszył mnie, ale także moją rodzinę. Motocyklista zniknął zaraz z horyzontu, ale negatywne emocje w nas pozostały.

Rozumiem wszystkie pasje, ale gdybym świeżo pojawił się na świecie to po wczorajszym dniu mógłbym stwierdzić, a raczej "uogólnić", że quadowcy to spokojni ludzie, a motocykliści to jedynie zło. I właśnie tu leży problem. Tylko w moim odczuciu problem leży nie w tym, czy ktoś jeździ quadem, crossem, ścigaczem czy jest turystą pieszym, tylko tkwi w ludziach.
W każdym środowisku znajdzie się człowiek, który poprzez swoje zachowanie kreuje zły wizerunek swojego środowiska.
Takie przykłady można mnożyć, ale przecież nie zamyka się dróg w Polsce tylko dlatego, że codziennie giną na nich ludzie, albo policja zatrzymuje nietrzeźwych kierowców. Dlatego warto dać "pasjonatom" - off-roadowcom możliwość do legalnego uprawiania swojej pasji.
A osoby, które rozwieszają stalowe linki pomiędzy drzewami, czy zastawiają pułapki to nikt inny, jak ludzie łamiący prawo.
Póki co quadowa emeryturka :)

Awatar użytkownika
Progress
TranS-Squad Team
Quad:: Honda TRX 450r Sportrax
Imię: Adrian

Re: Pułapki na quady - stanowcze NIE

Post autor: Progress » wt 21 maja, 2013

Bardzo dobrze powiedziane :)
Co do tych ktorzy rozwieszaja linki to moga odpowiadac nawet za usilowanie zabójstwa. Chetnie ich zobacze w cela numer albo tvn uwaga. Kretyni !
Idac ich sladem to na przejezdżąjacy obok mnie w korku motor nie bede reagowal udostepnieniem miejsca tylko wyciagal np kij golfowy przez okno - debilizm itd...
Dojdzie kiedys do rekoczynow w jakims lesie ale wtedy to pewne ze quadowca nawet jezeli sie bronil przed zgrają rowerzystów ;) tak obsmarują w mediach ze mamy przekichane - o ile mozna miec jeszcze bardziej.
Zwalniajmy przy spacerowiczach omijajmy jak sie da...
TranS-Squad Team

hero

Re: Pułapki na quady - stanowcze NIE

Post autor: hero » pn 02 cze, 2014

Linki, zaraz przypomina mi się wojenny film, gdzie partyzanci stosowali takie linki na niemieckie motocykle.
Człowiek, który zakłada takie sidła to po prostu potencjalny morderca.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Media o quadach”