Przygody z nowym CF 520 ESP EFI
Re: Przygody z nowym CF 520 ESP EFI
W cfce występuje silniczek który dołącza przedni napęd po przyciśnięciu guzika. Normalnie mamy napęd na tył z możliwością dołączenia przodu + blokada przedniego dyfra w sytuacji ekstremalnej oczywiście napędy i blokadę powinnismy przełączać tylko po zatrzymaniu. Po asfalcie jeździć można na 4x4, nie można używać na nim jednak blokady.
Tak to wyglada w teorii. W praktyce tez można po czarnym jeździć na 4x4 - pytanie tylko po co ?
Tak to wyglada w teorii. W praktyce tez można po czarnym jeździć na 4x4 - pytanie tylko po co ?
Ozo Drapers Squad
Np. na mokrej nawierzchni asfaltowej, gdzie opony są ewidentnie w stylu M/T na pewno nie raz i nie dwa się przyda. Mam terenówkę, Jeepa. Jest w nim zamontowany reduktor 242, który właśnie ma przełożenia: full time (jeździsz do woli 4x4, po jakiej nawierzchni chcesz), oraz part time (szutry, piaski, mniej przyczepne drogi). Ważne dla mnie jest to, czy jeżdżąc CF z włączonym napędem 4x4 nie uszkodzę czegoś, bo nie ma full time, a jedynie part time, gdzie w tym trybie jazda po czarnym jest wykluczona.Ikar pisze:W cfce występuje silniczek który dołącza przedni napęd po przyciśnięciu guzika. Normalnie mamy napęd na tył z możliwością dołączenia przodu + blokada przedniego dyfra w sytuacji ekstremalnej oczywiście napędy i blokadę powinnismy przełączać tylko po zatrzymaniu. Po asfalcie jeździć można na 4x4, nie można używać na nim jednak blokady.
- Paweł_wawa
- Quad:: Can - am Outlander 570 Pro + T, Can-am Outlander L 450
Mam już trzeciego Jeepa to powiem tak full time oznacza, że mamy międzyosiowy mechanizm różnicowy, z tego co wiem w quadach przeprawowych nie występuje bo one nie są do asfaltu tak jak Jeepy, które stają się przeprawowymi bo zablokowaniu tegoż mechanizmu różnicowego
pzdr
pzdr
Wiesz, mechanik ze mnie żaden, więc nie wiem co dokładnie robi full time, ale wiem do czego służy i kiedy używać. Tyle mi wystarcza:). Dlatego też właśnie pytałem, czy można używać 4x4 w CF jadąc po mokrym asfalcie np. tak, aby niczego nie uszkodzić. Z ciekawości, jakiego Jeepa masz? Mój to XJ, 2001 więc polift. 4.0 oczywiście.Paweł_wawa pisze:Mam już trzeciego Jeepa to powiem tak full time oznacza, że mamy międzyosiowy mechanizm różnicowy, z tego co wiem w quadach przeprawowych nie występuje bo one nie są do asfaltu tak jak Jeepy, które stają się przeprawowymi bo zablokowaniu tegoż mechanizmu różnicowego
pzdr
- DKfan
- Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
- Imię: Jacek
Możesz jechać z napędem na 4 koła i niczego nie uszkodzisz, ale osobiście nie polecam, bardzo utrudnia to prowadzenie, skręcanie wymaga wiekszej siły i charakterystyka sprawia żę relatywnie ciężko jest skręcić - tendencja do jazdy prosto w zakręcie. Na śniegu owszem poprawia się prowadzenie al ena mokrym asfalcie wole RWD, zwłaszcza że można wchodzić w zakręty bokiem i doskonale kontrolować to gazem
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad
M&M sQuad
Popieram przedmówcę.
Jak masz kawałek- kilkadziesiąt metrów na trasie "terenowej" do przejechania gdy lecisz z zapiętym przodem to spokojnie w 4x4 byle bez blokady można latać. Napędowi nic się nie stanie bo tył masz na sztywno a przedni mechanizm różnicowy zabezpiecza dyfer przedni przed rozwaleniem. Z technicznego punktu nie ma przeciwwskazań żeby po asfalcie jechać z zapiętym przednim (bez blokady).
Tylko nie widzę żadnego racjonalnego powodu żeby w praktyce tak jeździć dłuższe kawałki po czarnym/nawet mokrym.
Jak masz kawałek- kilkadziesiąt metrów na trasie "terenowej" do przejechania gdy lecisz z zapiętym przodem to spokojnie w 4x4 byle bez blokady można latać. Napędowi nic się nie stanie bo tył masz na sztywno a przedni mechanizm różnicowy zabezpiecza dyfer przedni przed rozwaleniem. Z technicznego punktu nie ma przeciwwskazań żeby po asfalcie jechać z zapiętym przednim (bez blokady).
Tylko nie widzę żadnego racjonalnego powodu żeby w praktyce tak jeździć dłuższe kawałki po czarnym/nawet mokrym.
V2.....sound of madness
Pytałem o to z punktu widzenia jazdy autem terenowym. Na mokrym zapięcie przodu naprawdę się przydaje. Z quadem doświadczeń nie mam, dlatego też pytałem .
To poćwicz na mokrym jakimś mało ruchliwym asfalcie. Wtedy będziesz najlepiej wiedział jak Twój quad się zachowuje na jakim napędzie i będziesz jeździł jak Ci lepiej pasuje.
V2.....sound of madness
Na CC winter cały rajd jechałem na 4x4 asfalt szuter śnieg błoto wszystko - nie było czasu przełączać. Nic się nie urwało wiec git inna sprawa ze na mokrym asfalcie quad z uwagi na brak mechanizmu różnicowego z tylu jest mega nadsterowny. Nie wspominając o oskach. Każde mokre rondo można zrobić bokiem
Ozo Drapers Squad
- Paweł_wawa
- Quad:: Can - am Outlander 570 Pro + T, Can-am Outlander L 450
Nie chodzi o to, żeby na każdy kawałek asfaltu przełączać się na tył, oczywiście w quadzie bo w samochodzie z racji większego stosunku masy do wytrzymałości napędów koniecznie wyłączamy na przyczepnych nawierzchniach.
Sprawdzam w samochodzie czy się wypięło ruszając do przodu i skrecając koła, niewypięta blokada międzyosiowa powoduje takie opory, że samochód staje! trzeba dodać gazu żeby jechał oczywiście kosztem opon więc siły różnicowe między osiami są spore. W quadzie opony na klockach bieżnika łatwiej się poddają i wszystko jest mocniejsze więc nie trzeba tak przestrzegać instrukcji jak w aucie terenowym.
Jeepki moje to WJ, WK i teraz WKII. WK był bez reduktora więc nie miał blokady międzyosiowej. W WJ-cie miałem kilka opcji, sam tył, tył i przód full time, tył i przód part time oraz low i neutral.
pzdr
Sprawdzam w samochodzie czy się wypięło ruszając do przodu i skrecając koła, niewypięta blokada międzyosiowa powoduje takie opory, że samochód staje! trzeba dodać gazu żeby jechał oczywiście kosztem opon więc siły różnicowe między osiami są spore. W quadzie opony na klockach bieżnika łatwiej się poddają i wszystko jest mocniejsze więc nie trzeba tak przestrzegać instrukcji jak w aucie terenowym.
Jeepki moje to WJ, WK i teraz WKII. WK był bez reduktora więc nie miał blokady międzyosiowej. W WJ-cie miałem kilka opcji, sam tył, tył i przód full time, tył i przód part time oraz low i neutral.
pzdr