przerywa i nierowno pracuje

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
mati250
Quad:: 250 zongshen
Imię: Mateusz

przerywa i nierowno pracuje

Post autor: mati250 » śr 02 maja, 2012

witam jestem nowy i nie mam pojecia mianowicie na silnikach troszke sie znam ale samochodowych a do tego to nie wiem jak i za co sie lapac.. mianowicie chodzi o to ze posiadam zongshena 250 jak odpale to ladnie chodzi jak zimny a gdy sie zagrzeje to po jakims czasie zgasnie. do tego jadac na wysokich obrotach przerywa i szarpie nie wiem dlaczego.. pomozcie oraz gdzie jest tam wogole zaplon..

Awatar użytkownika
Marines
Moderator
Quad:: Czerwony...
Imię: Marcin

Re: przerywa i nierowno pracuje

Post autor: Marines » śr 02 maja, 2012

Czy samochodowy, czy motocyklowy - silnik to silnik. :)
Na pierwszy ogień sprawdź świecę, często zużyta świeca daje taki objaw. Druga sprawa - olej, kiedy wymieniałeś, czy masz stan. To podstawy. Jeśli tu wszystko będzie ok to bierz się za ustawianie zaworów. Gwarantuję, że to któraś z tych rzeczy. Pozdrawiam.

Zapłon jest za pośrednictwem modułu CDI. Info na CDI leci z czujnika na wale korbowym, gdy tłok osiąga gmp wtedy jest iskra i bum. Nie ma zapłonu jak w komarku na platynki, czysty elektronik, więc wyprzedzam pytanie - zapłon Ci się nie przestawi, rozrząd też nie, bo jest na popychaczach.
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE

mati250

Post autor: mati250 » czw 03 maja, 2012

no olej bedzie niedlugo do wymiany goscio mi mowil ze co 4 mies wymieniac a swieca no nie wiem, kolega mi mowil zeby sprawdzic jaka jest przerwa a ja nie wiem jaka powinna byc dokladnie.. dzieki za pomoc jak cos to bede sie odzywal dalej.

Awatar użytkownika
Marsel
Quad:: Cectek Gladiator

Post autor: Marsel » czw 10 maja, 2012

witam.też jestem nowy.mam cecteka gladiatora juz od prawie roku i dopiero mam pierwszą awarie niestety, nie wiem co jest dzisiaj sobie jezdze i jezdze zatrzymalem sie na chwile i jak znowu wsiadłem wrzuciłem bieg do przodu to zapaliła mi sie kontrolka od wstecznego, a jak obroty przekraczaja 3,5 to zaczyna przerywać na niskich jest wszystko ok i nie wiem co jest...pomozcie jak mozecie..

mati250

Post autor: mati250 » czw 10 maja, 2012

no niestety kolego ja jestem jeszcze swiezszy bo od 2 mies takze nie mam pojecia. teraz mi nie chce odpalac tylko cos pyka w rozruszniku tak jakby.. i nie wiem co jest..

Awatar użytkownika
Marsel
Quad:: Cectek Gladiator

Post autor: Marsel » pt 11 maja, 2012

u mnie też coś takiego było po zimie to wyjołem akumulator dolałem wody naładowałem i było ok

Awatar użytkownika
Marines
Moderator

Post autor: Marines » pt 11 maja, 2012

Oboje sprawdźcie masę i klemy na akumulatorze.
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."

mati250

Post autor: mati250 » pt 11 maja, 2012

podchodze do quada probuje odpalic zakreci przestanie a pozniej to tylko pyka. wyciagalem akumulator, rozrusznik, probowalem na prostowniku odpalic to tez tylko pykało cos i nic wiecej. pytalem w sklepie co to moze byc to powiedzial juz nie pamietam dokladnie ale jakis moduł czy sterownik czy cos tam od rozrusznika. chyba chodzi o to samo jak w aucie automat, tak mi sie wydaje nie wiem.

Awatar użytkownika
Marines
Moderator

Post autor: Marines » sob 12 maja, 2012

Sprawdziłeś masę na ramie, czy Ci się nie chciało? Później dopiero sprawdzaj przekaźnik, zwierając go na krótko, tylko uważaj by się nie oparzyć.

mati250

Post autor: mati250 » ndz 13 maja, 2012

nie sprawdzalem masy ale jak za pierwszym razem zakreci to chyba spoko a ten przekaznik no mowil mi goscio w sklepie zeby tak zrobic.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”