przerywa i nierowno pracuje
przerywa i nierowno pracuje
witam jestem nowy i nie mam pojecia mianowicie na silnikach troszke sie znam ale samochodowych a do tego to nie wiem jak i za co sie lapac.. mianowicie chodzi o to ze posiadam zongshena 250 jak odpale to ladnie chodzi jak zimny a gdy sie zagrzeje to po jakims czasie zgasnie. do tego jadac na wysokich obrotach przerywa i szarpie nie wiem dlaczego.. pomozcie oraz gdzie jest tam wogole zaplon..
- Marines
- Moderator
- Quad:: Czerwony...
- Imię: Marcin
Re: przerywa i nierowno pracuje
Czy samochodowy, czy motocyklowy - silnik to silnik. 
Na pierwszy ogień sprawdź świecę, często zużyta świeca daje taki objaw. Druga sprawa - olej, kiedy wymieniałeś, czy masz stan. To podstawy. Jeśli tu wszystko będzie ok to bierz się za ustawianie zaworów. Gwarantuję, że to któraś z tych rzeczy. Pozdrawiam.
Zapłon jest za pośrednictwem modułu CDI. Info na CDI leci z czujnika na wale korbowym, gdy tłok osiąga gmp wtedy jest iskra i bum. Nie ma zapłonu jak w komarku na platynki, czysty elektronik, więc wyprzedzam pytanie - zapłon Ci się nie przestawi, rozrząd też nie, bo jest na popychaczach.

Na pierwszy ogień sprawdź świecę, często zużyta świeca daje taki objaw. Druga sprawa - olej, kiedy wymieniałeś, czy masz stan. To podstawy. Jeśli tu wszystko będzie ok to bierz się za ustawianie zaworów. Gwarantuję, że to któraś z tych rzeczy. Pozdrawiam.
Zapłon jest za pośrednictwem modułu CDI. Info na CDI leci z czujnika na wale korbowym, gdy tłok osiąga gmp wtedy jest iskra i bum. Nie ma zapłonu jak w komarku na platynki, czysty elektronik, więc wyprzedzam pytanie - zapłon Ci się nie przestawi, rozrząd też nie, bo jest na popychaczach.
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE
no olej bedzie niedlugo do wymiany goscio mi mowil ze co 4 mies wymieniac a swieca no nie wiem, kolega mi mowil zeby sprawdzic jaka jest przerwa a ja nie wiem jaka powinna byc dokladnie.. dzieki za pomoc jak cos to bede sie odzywal dalej.
witam.też jestem nowy.mam cecteka gladiatora juz od prawie roku i dopiero mam pierwszą awarie niestety, nie wiem co jest dzisiaj sobie jezdze i jezdze zatrzymalem sie na chwile i jak znowu wsiadłem wrzuciłem bieg do przodu to zapaliła mi sie kontrolka od wstecznego, a jak obroty przekraczaja 3,5 to zaczyna przerywać na niskich jest wszystko ok i nie wiem co jest...pomozcie jak mozecie..
no niestety kolego ja jestem jeszcze swiezszy bo od 2 mies takze nie mam pojecia. teraz mi nie chce odpalac tylko cos pyka w rozruszniku tak jakby.. i nie wiem co jest..
u mnie też coś takiego było po zimie to wyjołem akumulator dolałem wody naładowałem i było ok
- Marines
- Moderator
Oboje sprawdźcie masę i klemy na akumulatorze.
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
podchodze do quada probuje odpalic zakreci przestanie a pozniej to tylko pyka. wyciagalem akumulator, rozrusznik, probowalem na prostowniku odpalic to tez tylko pykało cos i nic wiecej. pytalem w sklepie co to moze byc to powiedzial juz nie pamietam dokladnie ale jakis moduł czy sterownik czy cos tam od rozrusznika. chyba chodzi o to samo jak w aucie automat, tak mi sie wydaje nie wiem.
- Marines
- Moderator
Sprawdziłeś masę na ramie, czy Ci się nie chciało? Później dopiero sprawdzaj przekaźnik, zwierając go na krótko, tylko uważaj by się nie oparzyć.
nie sprawdzalem masy ale jak za pierwszym razem zakreci to chyba spoko a ten przekaznik no mowil mi goscio w sklepie zeby tak zrobic.