Prośba o opinię kawasaki kfx 400

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami Kawasaki
Awatar użytkownika
badboy
Quad:: kawasaki kfx 400
Imię: Piotr

Prośba o opinię kawasaki kfx 400

Post autor: badboy » czw 17 sty, 2013

Witam wszystkich.
Jestem posiadaczem Kawasaki kfx 400 z 2005 roku i mam pytanko, bo pewna rzecz nie daje mi spokoju, a mianowicie z lewej strony nad dźwignią sprzęgła i manetką od ssania jest (a raczej powinna być ,bo jest ułamana) jakaś dźwignia, czy ktoś może mi wytłumaczyć do czego ona służy, bo jedna linka jest od sprzęgła, druga od ssania a ta trzecia nie wiem od czego, bo już go takiego kupiłem?
Jak ktoś może to niech zrobi foto całej tej dźwigienki, bo z racji tego, że u mnie jest złamana, nie wiem jak to powinno wyglądać, a nigdzie w necie nie mogę tego znaleźć, na zdjęciu z netu zaznaczyłem to miejsce na czerwono.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Załączniki
2005_Kawasaki_KFX_400.JPG
2005_Kawasaki_KFX_400.JPG (13.94 KiB) Przejrzano 8173 razy

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Re: Prośba o opinię kawasaki kfx 400

Post autor: Pingwin Legnica » czw 17 sty, 2013

Obrazek

Obrazek

obstawiam linkę od wstecznego ;)
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

Awatar użytkownika
badboy

Hey.
To nie linka od wstecznego, bo włącznik wstecznego mam na prawym błotniku symetrycznie jak stacyjka. Poniżej wrzuciłem zdjęcie o co mi chodzi
Załączniki
kfx 400.JPG
kfx400..JPG

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Kontakt:

Post autor: Pingwin Legnica » czw 17 sty, 2013

no to kolejne zgadywanie :
hamulec postojowy :)
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

Awatar użytkownika
badboy

Hmm... to jest coś takiego w quadzie sportowym?
jeszcze jedna sprawa, dziś wyjąłem filtr powietrza do czyszczenia i okazało się że w airboxie pod filtrem jest olej najprawdopodobniej silnikowy i piasek , co może być tego przyczyną, czy olej dostał się przez gaźnik, to coś poważnego?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Kontakt:

Post autor: Pingwin Legnica » pt 18 sty, 2013

widzisz filtry gąbkowe się czyści i nasącza specjalnym olejem i to on mógł spłynąć z filtra,

wyczyść dokładnie filtr wewnątrz, wypierz gąbkę i delikatnie nasącz ją olejem do filtrów

tylko nie za mocno nasączaj żeby nie spłynęło

po paru set kilometrach znowu tam zajrzyj
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Awatar użytkownika
Progress
TranS-Squad Team
Quad:: Honda TRX 450r Sportrax
Imię: Adrian

Post autor: Progress » pt 18 sty, 2013

Ja także obstawiam że jest to "hamulec postojowy" ( coś jak ręczny w samochodzie ) pocieszę cię że nie przyda ci się właściwie do niczego w terenie ;) Sam także go nie używam.

Piasek to ci się dostał przez dolot powietrza do air boxa chyba że masz w air boxie jeszcze jakieś "dziury" ;)
Olej mógł zostać wyrzucony przez odmę, nie wiem jak w KFX ale w Hondzie odma skierowana jest i przylega do filtra więc ewentualny olej wyrzucany jest w gąbkę... ale są to znikome ilości jeżeli wszystko pracuje prawidłowo.

Jak dużo tego oleju było ? wiem że ciężko to teraz zmierzyć ale ilości te jeżeli już się pojawił powinny być znikome, hm... Wyczyść i obserwuje po każdej jeździe albo nawet podczas...

Sprawdzaj stan oleju w silniku, ja miałem olej w air boxie jeszcze z innego powodu ale nie będę teraz się rozpisywał o tym bo to mam nadzieje nie to ;)

Może to być także olej z nasączonego filtru powietrza ale w takim razie ktoś mocno przesadził !

Daniel dobrze radzi nasączaj filtr ale tak żeby z niego nie ciekło jak go włożysz, są różne szkoły, spray albo maczasz...Rób to regularnie w zależności od tego jak filtr wygląda ( w jakich warunkach jeździłeś )
TranS-Squad Team

Awatar użytkownika
badboy

Post autor: badboy » pt 18 sty, 2013

Dzięki za opinię koledzy.
Jestem świeży w tym temacie ale z czasem się dotrę ;) . Olej w silniku to jest właśnie Motul 5100 10w40 ester więc to nie wina jego lepkości, może faktycznie za dużo oleju wlał poprzedni właściciel, bo już się zmartwiłem , że na poszła uszczelka pod głowicą czy coś w tym stylu, w sumie to było go w airboxie ok. 25- 50 ml więc tyle co kieliszek wódki, :D dziś umyłem filtr, właśnie się suszy na grzejniku, jutro go namoczę olejem, zamontuje i za jakiś czas tam zajrzę.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
badboy

Post autor: badboy » sob 19 sty, 2013

Hmm... jeszcze jedna sprawa nie daje mi spokoju, 4 dni temu dolewałem ok. 200ml oleju bo było sucho, po czym stan się zgadzał, pojeździłem gadem może z 10 min. i odstawiłem do garażu, po 15min sprawdziłem stan oleju i było O.K. dziś jak założyłem filtr powietrza i sprawdziłem stan oleju w silniku to bagnet był suchy, :o a przecież 4 dni temu dolewałem, zapaliłem na chwilę quada tak na dwie minuty, po czym go zgasiłem, po 10min. sprawdzam stan oleju jest tyle co powinno być :shock: normalnie zwariowałem, na zimnym silniku nie ma stanu a na ciepłym jest, o co tu chodzi, to w końcu jak się sprawdza olej na zimnym czy na ciepłym silniku??? :bezradny:
Może ktoś z Was mi to wyjaśni, bo w tym momencie to ja już nic nie rozumiem, raczej powinno być na odwrót.

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Kontakt:

Post autor: Pingwin Legnica » sob 19 sty, 2013

a on nie ma suchej miski olejowej ?
tj. olej jest w zbiorniku na zewnątrz silnika ?
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kawasaki”