problem z rozrządem i odpaleniem big bear 350
- Iguana Team
- Moderator
- Quad:: Miśki dwa - G7 & 350 IRS
- Imię: Jaro
- Kontakt:
Re: problem z rozrządem i odpaleniem big bear 350
No to o co cho?
Najlepsze imprezy tylko z Quadowe Bezdroża. Wejdź i sprawdź
Witam po dłuższej przerwie. Do sedna, w/w problem powrócił, ale w szybkim tempie udało mi się go wyeliminować. Otóż problemem była masa po kilku kąpielach błotko i woda zrobiła swoje, przyczyną jak wiadomo była słaba iskra bądź nie było jej wcale ale głównym problemem był gaznik a dokładniej widełki które trzymają pływak. poprzedni właściciel najwyraźniej ułamał je i byle jak poskładał metodą chałupniczą, dzięki czemy momentami się zacinały nie dopuszczając paliwa bądź zalewając quada. Po wymianie bestia lata aż miło. Racja po stronie IGUANA TEAM. gdyż był najbliżej.
pozdrawiam.....
pozdrawiam.....
smak wolności ---- try this
- Iguana Team
- Moderator
- Quad:: Miśki dwa - G7 & 350 IRS
- Imię: Jaro
- Kontakt:
Najlepsze imprezy tylko z Quadowe Bezdroża. Wejdź i sprawdź
Witam . Mam tez problem z rozrzadem, mianowicie kupilem quada i cos mi szumi w gornej czesci silnika tj. cylindra, czy to moze byc rozrzad do wymiany? Czy mozna cos innego podejrzewac?
tutaj co nieco fotek gadziny:
ile placiles za rozrzad? i jakie trudnosci napotkales przy wymianie? gdzie on dokladnie jest co trzeba zdemontowac?
moze ma ktos serwisówke do tego gada?
tutaj co nieco fotek gadziny:
ile placiles za rozrzad? i jakie trudnosci napotkales przy wymianie? gdzie on dokladnie jest co trzeba zdemontowac?
moze ma ktos serwisówke do tego gada?
elo elo zyje tu ktos na forum:)??
Hej. rozrząd to ogólnie prosta sprawa, o ile ma ktoś pojęcie co robi. Na początek sprawdź napinacz u mnie był do końca wysunięty, czyli wymiana i pierwsza przyczyna szumu. Jeśli i u ciebie będzie to samo to dam Ci dalsze wytyczne co do wymiany. Napinacz masz po lewej stronie między cylindrem a gaźnikiem trzy sruby, wykręć tą durzą później dwie małe i sprawdź wysów ile ma ząbków do końca. Łańcuszek kupowałem oryginalny bo był najtańszy z oferowanych na rynku. Nie baw się w D.I.D-a chyba że wiesz co kupujesz bo masz ciche i szumiące i będziesz miał wrażenie iż robota była na marne. tu masz katalog yamahy taka ściągawka co gdzie i jak: http://yamaha-sklep.pl/produkt/pdf/193/big-bear-yfm350u. I moja rada jak już się zabierasz to oryginał uszczelki bądź zamienniki nie silikon bo tym zapchasz kanaliki chłodzenia oleju i gad zarżnięty. W postach wyżej masz serwisówkę do 400 ale zasada ta sama. Do boju.
tak prywatnie maszyna nie do zarżnięcia jak włoży się trochę serca......
na yutube wpisz kostek by yamaha to moja maszyna .....
tak prywatnie maszyna nie do zarżnięcia jak włoży się trochę serca......
na yutube wpisz kostek by yamaha to moja maszyna .....
ooo bardzo dziękuje, pojecie jako takie mam. Mam tak samo napinacz wysunięty do końca i szumi coś, po twoim poście wiem ze to już na pewno rozrząd.
Myślę tylko czy nie zdjąć tylko głowicy, spiąć nowy łańcuch ze starym łańcuchem i przeciągnąć go- było by prościej.
Myślę tylko czy nie zdjąć tylko głowicy, spiąć nowy łańcuch ze starym łańcuchem i przeciągnąć go- było by prościej.
Nie wydaje mi się gdyż nie widzisz co dzieje się na dole. Ja odkręciłem dekielek rozrządu, tam masz widoczne koło rozrządu, luzujesz napinacz i odkręcasz je drucik do łańcuszka i w dół. Gorzej z magnetem bo tam raczej trzeba ściągacz , ja poradziłem sobie bez. Gdy już masz rozbrojony dół odkręcasz jedną stronę ślizgów bo tak wygodniej i wymieniasz. Ja kupowałem zakuty łańcuszek i roboty miałem na pół dnia wraz z regulacją zaworów.
Ale wybór należy do ciebie....
Ale wybór należy do ciebie....
no dzieki wielkie za instrukcje, a wiesz co grozi jezdzac na takim rozrzadzie?
Masz moze jakies w miare pewny przebieg swojego gada?
Bo jestem bardzo ciekawy po jakim przebiegu taki lancuch sie tak rozciaaga.
Masz moze jakies w miare pewny przebieg swojego gada?
Bo jestem bardzo ciekawy po jakim przebiegu taki lancuch sie tak rozciaaga.
morze zacząć źle chodzić, na pewno nie dasz rady go wyregulować, to raz, dwa to to iż łańcuszek będzie nie napięty, zerwie się a resztę sam możesz sobie dopowiedzieć. Remont takiego silnika plasuje się w tysiącach.
Przebiegu nie znam i nie orientuje się po ilu motogodzinach się go wymienia, dla mnie wyznacznikiem jest napinacz........ Na YouTube jest dużo materiałów odnośnie wymiany rozrządu krok po kroku, ja na takim bazowałem fakt nie po polsku ale dla chcącego nic trudnego.. jak namierzę filmik to podrzucę
koszt takiej wymiany- łańcuszek, uszczelki, ściągacz bez oleju i filtra to niecałe 200 zł jak sam robisz.
u mechanika dodaj robociznę od 200zł w górę i suma rośnie
Przebiegu nie znam i nie orientuje się po ilu motogodzinach się go wymienia, dla mnie wyznacznikiem jest napinacz........ Na YouTube jest dużo materiałów odnośnie wymiany rozrządu krok po kroku, ja na takim bazowałem fakt nie po polsku ale dla chcącego nic trudnego.. jak namierzę filmik to podrzucę
koszt takiej wymiany- łańcuszek, uszczelki, ściągacz bez oleju i filtra to niecałe 200 zł jak sam robisz.
u mechanika dodaj robociznę od 200zł w górę i suma rośnie