Witam
przestudiowałem 13 stron tego działu i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi więc zakładam temat
jakiś czas temu kupiłem lucka 300 który stał ok 2 lata oczywiście wyczyściłem gaźnik filtr , zmieniłem płyny i lucek chodził ładnie i cicho
po przejechaniu trasy ok 20 km ( asfalt oczywiście z przerwami prędkość 60 km /h ) zaobserwowałem głośniejszą pracę silnika i delikatne wibracje , no ale wyczytałem na owym forum że taki urok access-a i ogulnie maja głośna kulturę pracy
W niedziele jeżdziliśmy po okolicy i wszystko było ok aż wjechałem na zamarznięte rozlewisko ( płytkie bo znam teren ) i zacząłem się ślizgać na lekkim gazie bawiąc się gazem , aż w pewnym momencie lucek zesłabł tak jak by go coś trzymało i zaczęło coś stukać i rzęzić z okolicy paska , stanąłem wrzuciłem 1 i zaczął normalnie jechać ale nadal słychać było stuki ( nawet po przegazowaniu na luzie )więc go zgasiłem i poszedłem popatrzeć jak koledzy wariują
po jakiejś godzinie ruszyłem powoli do domu i quad na D jedzie już normalnie ale nadal słychać stuki delikatne więc dotoczyłem się do domu i myślę coś sie spierniczyło
dziś zdjąłem pokrywę i pasek jest ok wariator też bez luzów ale dzwon sprzęgła ma duży luz na boki ale w pokrywie jest łożysko co go podpiera i mam pytanko czy ma być tam taki luz czy łożysko padło ??? drugie pytanko czy to łożysko w skrzyni czy jest jakieś jeszcze w dzwonie ??? no i dzwon jest fioletowy jak przegrzany metal ale widziałem na foto że tak wyglądają tyle że piszczy podczas obrotu ręką
może ktoś miał podobną sytuację i podpowie co się spierniczyło ???
pozdrawiam
problem z napędem wariator - sprzęgło
-
- Quad:: Access LS 300
- Imię: Damian
Re: problem z napędem wariator - sprzęgło
panowie taki mam luz na dzwonie sprzęgła , czy to normalne ??? jak nie to które łożysko padło ??
pomoże ktoś czy mam rozkopać i sam do tego dojść
https://www.youtube.com/watch?v=uYEpYxFpz6Q
pomoże ktoś czy mam rozkopać i sam do tego dojść
https://www.youtube.com/watch?v=uYEpYxFpz6Q
-
- Quad:: renegade 570 xxc , był cf x8 ,cf 500 , lucky star 400shineray 250-9c
- Imię: Wojtek
Luz widać że jakiś jest na boki , ja dziś pasek sprawdzałem i nie mam takiego luzu, ale też potem na łożysku siedzi to inaczej pracuje. Zobacz może sprzęgło się rozsypało wyciągnij i zobacz co tam dalej się dzieje .Dzwon u mnie też fioletowy ten typ tak ma.
-
- Quad:: Access LS 300
- Imię: Damian
to będzie wyrobione już wyrobione łożysko wałka sprzęgłowego które znajduje się od wewnątrz skrzyni ale ja to na razie zostawiłem rozebrałem dzwon i wariator umyłem wszystko zmieniłem rolki bo miały już płaskie wytarcia , ślizgi wariatora , i sprężynki w sprzęgle bo okładziny były ok no i problem zniknął napęd chodzi cicho i jak należy
pozdro
pozdro