Witam posiadam 4500 zł i nie wiem jakiego quada kupić

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
Jakub
Quad:: Żadnym :/
Imię: Jakub

Witam posiadam 4500 zł i nie wiem jakiego quada kupić

Post autor: Jakub » sob 08 gru, 2012

Posiadam 4500 zł i nie wiem jakiego quada kupić
Mam zaje***** tereny rowerem po nich przejechać się nie da tyle bagien górek tego wszystkiego , że muszę sobie tego quada kupić .

Quad na początek ale żeby był dobry . I musi być wysoki bo jestem trochę wysoki i nie chcę wyglądać w nim jak dziwak :)

Dziękuje z góry :)

Awatar użytkownika
Pingwin Legnica
PingwinSquad
Quad:: osiołek :)
Imię: Daniel
Kontakt:

Re: Witam posiadam 4500 zł i nie wiem jakiego quada kupić

Post autor: Pingwin Legnica » sob 08 gru, 2012

Jakub postawmy sprawę jasno : za 4500 nie kupisz quada. Kupisz pojazd quado-podobny. Wybieraj wśród chińczyków i licz na ułamek szczęścia, że model który zakupisz będzie dobry. Przygotuj się na częste i męczące naprawy. Wspaniały wstęp do późniejszego quadowania.
www.pingwinsquad.pl
www.pingwin.com.pl

Rumunia, Albania, Korsyka, Islandia, Czarnogóra, Chiny, Tadzykistan, Kirgistan, Uzbekistan, Kazachstan, Rosja, Białoruś

w trakcie szukania nowego kierunku...

Awatar użytkownika
Marines
Moderator
Quad:: Czerwony...
Imię: Marcin

Post autor: Marines » sob 08 gru, 2012

Ok 5000 kupisz tajwańskiego Lucky Stara 250 lub SMC 250, które w miarę jeżdżą i nie są jakoś specjalnie awaryjne a w dodatku zwykle z blachami by zasuwać sobie po szosie. :D Jeśli chodzi o nowe: tylko chińskie pozycje typu Bashan, jak napisał Pingwin. Fajny wstęp do quadowania, uczy pokory i podstaw mechaniki.
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."
NAPRAWIAM QUADY I MOTOROWERY - BYDGOSZCZ I OKOLICE

Jakub

Marines Mieszkam blisko ciebie :) jakieś 40 km .

To już lepiej kupić quada czy crosa ?

Możecie dać jakieś oferty quadów ?

Awatar użytkownika
Marines
Moderator

Fourtrax z Bydgoszczy
http://otomoto.pl/honda-350-quad-warto-zobacz-T3397930.html
A Lucky Stary sobie poszukaj :D są na allegro, tylko żaden z kuj-pom. :F
"Są rzeczy, które trzeba zrobić i robi się je, ale nigdy o nich nie mówi. Nie próbuje się ich usprawiedliwiać. Są nie do usprawiedliwienia. Po prostu się je robi. A potem zapomina."

Awatar użytkownika
Chochol
Quad:: POLARIS
Imię: Michal
Kontakt:

Post autor: Chochol » sob 08 gru, 2012

Mozesz też rozejżeć sie za emerytowanymi Polarisami, w tej cenie da rade znaleźć uszanowany model. Jesli nie znasz sie na mechanice, wybierz z napędem tylko na tył.

Modele to Scrambler, Trail Boss, Trail Blazer, pojemności od 250-400. Nie zniechęcaj się do 2suwów :)

Jakub

A powiecie mi czemu chinole są takie złe ? Wszędzie piszą, że to syf ale nie piszą dlaczego

Marjano
Quad:: Szukam R...
Imię: Mariusz

Post autor: Marjano » sob 08 gru, 2012

Bo nie ma czasu na pisanie :cry: tylko trza siedzieć w garażu i cały wolny czas modyfikować, naprawiać .......... ;)

Awatar użytkownika
Marines
Moderator

Nie jest tak, że aż syf. Powiedzmy za 4000zł za nowego quada nie da się oczekiwać cudów. Marna jakość części powoduje, że szybko się eksploatują. Czasami idzie trafić dobrego chińczyka (np. odlewy nie były robione jeszcze z resztek czy z domieszkami opiłków z podłogi :D). Silniki trzymają się w miarę ok, skrzynie biegów - bywa różnie. Powiedzmy, że nie jest tu źle. Schody zaczynają się na zapychających się gaźnikach, norotycznie. Psuje się elektryka, zawieszenie jest zmorą, wybije się po ok 3 miesiącach. Wszystko jakimś kosztem można ulepszyć, ale wtedy podskoczy cena i jest to nie warte świeczki. Przykładowo:
- quad bashan 200 - ok 4000 nowy
- komplet sworzni od fiata uno (pasują w zależności od wersji bashana) ok 300zł
- dotoczenie tulejek np z mosiądzu bądź teflonu ok 300zł (wytrzymają dłużej niż quad)
- filtr paliwa (porządny, nie chiński) w granicach 30zł za fajny przezroczysty z dość gęstym sitkiem
- filtr powietrza (dobry gąbkowy, lub jakiś airbox z filtrem) ok 70zł
- konieczna wymiana oleju na nowy (ok 40zł za Mobil1, 1 litr), smarowanie kalamitek
Ceny mocno orientacyjne, jednak to mniej więcej warto poczynić po kupnie chińczyka. Można jeszcze pokusić się o izolację elektryki.
I nie jestem "hejterem" chińskich maszyn, sam miałem nową i piszę z doświadczenia. Sam popełniłem błedy nie wymieniając oleju, przez co sprzęgło i pierścionki dostały w tyłek, wyskoczył mi sworzeń wahacza (na moje szczęście przy wjeździe do garażu), skrzyna zaczęła wydawać niepokojące dźwięki po roku eksploatacji, gaźnik z powodu filtrów non stop przysparzał problemów (a że wtedy byłem jeszcze małym, niedoświadczonym gimbusem, to nie wiedziałem co i jak) no i z winy chińskiego skręcenia puściły cewki na statorze i uszkodziły magneto. Z drugiej strony za grosze kupiłem chińską 150 (z 2002 roku) i ona jest nie do zajechania, pali od strzała po rocznym postoju nawet na mrozie. Niestety jakość ramy i zawieszenia pozostawia sporo do życzenia. Jeśli jednak miałbym polecać jakiegoś chińczyka to tylko wersje CVT (taki automat bezstopniowy), bo silniki są tam praktycznie bezawaryjne, budowy silnika w kosiarce. :D Niestety coś za coś - frajda w ich przypadku jest nieco mniejsza (to nie przeprawówka, a ośka przypominam). Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Chochol
Quad:: POLARIS
Imię: Michal
Kontakt:

Post autor: Chochol » sob 08 gru, 2012

Jak to mówią, na chinczykach sie nauczysz ... - budowy maszyn i mechaniki a nie jazdy :)

To co kolega wyżej napisał to prawda i tylko prawda, sam prowadze serwis czterokołowców to wiem ile tego do mnie przyjezdza i z jakimi uszkodzeniami.

Nie daj sie nabrac na gwarancje itp. I nie mysl co nowe to nowe :) - w tym przypadku to nie działa

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”