Bashan 200 problem z odpalaniem
Bashan 200 problem z odpalaniem
Witam!
Od początku opisze wam swoj problem z quadem. Miesiac temu postanowiłem zacząć przyklejac kable do ramy, bo brzydko wygladaly jak zwisały. Dobra ok, skonczylem przyklejac, i nie odpala (brakjest iskry). Odkleilem wszystko i nie wiem chyba wszystkie kabelki są w porządku. Wiec postanowilem kupic nową świece, dobra kupilem, i dalej nie ma iskry.Kupilem nowy modul (mozliwe iz zle podlaczylem).Wiec zaczelem krecic rozrusznikiem, i do cewki , tej co idzie do swiecy, podlaczylem jakąś diode, by zobaczyc czy jest w niej prąd. I niestety "chyba nie ma" , bo jak kręce rozrusznikiem ( trzymam guzik) to nic nie ma , przytrzymam z 5 s, i w chwili puszczania guzika, dioda tylko raz mrygnie. Nie wiecie co to może byc? Pomozcie bo jestem zielony w tych sprawach, naprawiam go juz 1,5 miesiąca ;(
PS. Iskrownik dziala na 100%, poniewaz krecilem rozrusznikiem i dotknelem kabelkiem do masy,i mnie kopnęło
Od początku opisze wam swoj problem z quadem. Miesiac temu postanowiłem zacząć przyklejac kable do ramy, bo brzydko wygladaly jak zwisały. Dobra ok, skonczylem przyklejac, i nie odpala (brakjest iskry). Odkleilem wszystko i nie wiem chyba wszystkie kabelki są w porządku. Wiec postanowilem kupic nową świece, dobra kupilem, i dalej nie ma iskry.Kupilem nowy modul (mozliwe iz zle podlaczylem).Wiec zaczelem krecic rozrusznikiem, i do cewki , tej co idzie do swiecy, podlaczylem jakąś diode, by zobaczyc czy jest w niej prąd. I niestety "chyba nie ma" , bo jak kręce rozrusznikiem ( trzymam guzik) to nic nie ma , przytrzymam z 5 s, i w chwili puszczania guzika, dioda tylko raz mrygnie. Nie wiecie co to może byc? Pomozcie bo jestem zielony w tych sprawach, naprawiam go juz 1,5 miesiąca ;(
PS. Iskrownik dziala na 100%, poniewaz krecilem rozrusznikiem i dotknelem kabelkiem do masy,i mnie kopnęło
Ostatnio zmieniony śr 25 sty, 2012 przez Cycu123, łącznie zmieniany 1 raz.
- Łukasz2530
- Quad:: Bashan bS200 S-7
- Imię: Łukasz
Re: Bashan 200 problem z odpalaniem
a paliwo dochodz.sprawdz jeszcze mase ale stawiam wstępnie na brak oktanu
A musi być paliwo, zeby była iskra? wydaje mi sie że nie, bo chyba paliwo jest zeby odpalic, a elektryka żeby była iskra. Zobacze. A masa hmm, masa to jest poprostu kabelek, ktory musi byc przyczepiony np do ramy, tak? Nie znam sie na elektryce.
Przepraszam, zle napisalem, sorki wielkie.
Poprostu świece mam wyjętą z cykindra, włożoną w fajke, i dotykam nią cylindra i kręce zeby zobaczyc czy jest iskra, i niestety nie ma, cos z elektryką tylko co?.
Poprostu świece mam wyjętą z cykindra, włożoną w fajke, i dotykam nią cylindra i kręce zeby zobaczyc czy jest iskra, i niestety nie ma, cos z elektryką tylko co?.
- Łukasz2530
- Quad:: Bashan bS200 S-7
- Imię: Łukasz
sprawdz kable cewke nawed inną swiece weś a jak nie to koło akumulatora napewno masz taki modu rzeberkowy a drugi bendzie okrągły z dwoma kablami sprawdz czy dają prond bo bo ten miejszy okrągły odpowiada z napięcie a ten rzeberkowy to tak zwany reduktor napiecia.A jak ni toi sprawdz zapłon bo często sruby sie popuszczaja i mógł ciu sie przestawić jak kreci niema iskry to tylko takie usterki chyba wynikły ja w tym swoim tez miałem taki probrem brak iskry ale jeden mondry w serwisie przestawił zapłon bo sie poluznił od jazdy iwszczasów i to był powód temu od czasu do czasu przegladam wszystkie śruby powodzenia z baszankim jak by co to pisz.
podlaczylem dobrze modul, i do tych dwoch kabli przy cewce Wysokiego Napięcia (WN) podlaczylem diode, by zobaczyc czy jest prąd. Prąd jest , jak widać na:
http://www.youtube.com/watch?v=OUsviffB ... e=youtu.be
hm, to teraz musze kupic nową Cewke wysokiego napiecia? bo to ona nie przepuszcze prądu do świecy, bądz prąd jest tak maly ze nie wytwarza iskry, a za maly to chyba nie jest bo swiecilo tą diodą fest.
PS. świece mam nową
http://www.youtube.com/watch?v=OUsviffB ... e=youtu.be
hm, to teraz musze kupic nową Cewke wysokiego napiecia? bo to ona nie przepuszcze prądu do świecy, bądz prąd jest tak maly ze nie wytwarza iskry, a za maly to chyba nie jest bo swiecilo tą diodą fest.
PS. świece mam nową
PROBLEM:
Zna ktoś tutaj sie na elektryce? Ponieważ mi do cewki dochodzi mała ilość prądu, podłączyłem didoe to ona sie swiecila jak kręciłem rozrusznikiem (widać na filmie powyżej) a kolega mowi ze ona sie juz dawno powinna spalić. To nie wiem w czym tkwi problem, ze prądu dochodzi tak mało ;( Prosze o pomoc, może to byc regulator napięcia?
Zna ktoś tutaj sie na elektryce? Ponieważ mi do cewki dochodzi mała ilość prądu, podłączyłem didoe to ona sie swiecila jak kręciłem rozrusznikiem (widać na filmie powyżej) a kolega mowi ze ona sie juz dawno powinna spalić. To nie wiem w czym tkwi problem, ze prądu dochodzi tak mało ;( Prosze o pomoc, może to byc regulator napięcia?
-
- Quad:: na razie bashan 200
- Imię: Przemek
siema podłączę się pod temat
Mam problem z iskra ;/ natomiast czasami jest a czasami nie ma. Jak iskra jest to quad pali i wszystko jest ok ale jeśli jest to kila minut i znika ;( świece nowa, cewka - ok, moduł też musi być dobry bo jeśli iskra się pojawia to chyba jest ok, stator wyjadę mi się że sprawny ( bo iskra się czasami pojawia. Przeglądałem kable i wszystko ok, Czekam na propozycje przyczyny z góry dzięki !!!
Mam problem z iskra ;/ natomiast czasami jest a czasami nie ma. Jak iskra jest to quad pali i wszystko jest ok ale jeśli jest to kila minut i znika ;( świece nowa, cewka - ok, moduł też musi być dobry bo jeśli iskra się pojawia to chyba jest ok, stator wyjadę mi się że sprawny ( bo iskra się czasami pojawia. Przeglądałem kable i wszystko ok, Czekam na propozycje przyczyny z góry dzięki !!!
Choć sie nie znam wydaje mi sie że gdzieś sie robi zwarcie. Sprawdź czy wszystkie styki sie zgadzają, Czy czasami plus z minusem sie nie styka itp. Albo w przełącznikach na kierownicy sie robi zwarcie. Nie wiem nie znam sie- tylko tak myśle
-
- Quad:: na razie bashan 200
- Imię: Przemek
ok jeszcze przeglądnę instalacje i dam znać co i jak