Czy quad wymaga...?
Niby markus masz racje. Chory kraj skoro z jednej strony pozwala się rejestrować quady, a z drugiej każdy policjant może nam tego quada skierować na parking.
Posiadasz wiedzę na temat przyczyn odwożenia quadów na parking?! Kwestia opon itp czy może tak jak w temacie tych niby zbędnych gaśnic, trójkątów itp?!
Posiadasz wiedzę na temat przyczyn odwożenia quadów na parking?! Kwestia opon itp czy może tak jak w temacie tych niby zbędnych gaśnic, trójkątów itp?!
.:GALEON:.
Nie wiem dokładnie za co w tych przypadkach podjeto takie działania, ale na pewno nie z winy kierowcy. Gość był pewien ze jak ma homologacje i dowod to mu nic nie zrobia.
Natomiast w tej samej komendzie (byc moze nawet Ci sami policjaci) po zatrzymaniu na drodze quada nie rejestrowanego w najgorszym razie karali 100zl mandatem. Chodz czesto na naganie słownej sie konczylo.
Kiedys jak rozmawiałem z miejscowym policjantem podczas kontroli predkosci jadac samochodem po uregulowaniu sprawy zapytałem czy zarejestrowanym quadem moge bez obaw jezdzic po drogch , ku mojemu zdziwieniu od razu bez namysłu zwrocił uwage na NIEHOMOLOGOWANE OPONY.
Co ciekawe dowiedziełam sie rózwniez ze nie musze miec kierukowskazów. Wyciagniecie reki podobnie jak w motorowerach jest honorowane.
Krótko mowiąc .............POLSKA
Natomiast w tej samej komendzie (byc moze nawet Ci sami policjaci) po zatrzymaniu na drodze quada nie rejestrowanego w najgorszym razie karali 100zl mandatem. Chodz czesto na naganie słownej sie konczylo.
Kiedys jak rozmawiałem z miejscowym policjantem podczas kontroli predkosci jadac samochodem po uregulowaniu sprawy zapytałem czy zarejestrowanym quadem moge bez obaw jezdzic po drogch , ku mojemu zdziwieniu od razu bez namysłu zwrocił uwage na NIEHOMOLOGOWANE OPONY.
Co ciekawe dowiedziełam sie rózwniez ze nie musze miec kierukowskazów. Wyciagniecie reki podobnie jak w motorowerach jest honorowane.
Krótko mowiąc .............POLSKA
SUZUKI VINSON KING 500 4x4
BOMBARDIER RENEGADE X BLACK
BOMBARDIER RENEGADE X BLACK
mam quada zarejestrowanego i jeżdżę po mimo tego, że nie muszę -w kasku. Tak samo mój syn i mąż. Widziałam 2 razy jak mój syn (9 lat) dwa razy wywinął orał na quadzie i za pierwszym razem tylko się odrapał, bo jeździł w samych majtkach po polu, ale drugim razem kazałam mu kask ubrać z braku laku był to kask rowerowy i podczas jazdy odkręciła się sruba mocująca zacisk hamulcowy na przednim kole co spowodowało zablokowanie koła i wyrwanie kierownicy z rąk. Spadł wtedy uderzając głową w kamień i kask się połamał. Od tamtej pory wszyscy jeździmy w kaskach:)
Re:
cichy pisze:Niby markus masz racje. Chory kraj skoro z jednej strony pozwala się rejestrować quady, a z drugiej każdy policjant może nam tego quada skierować na parking.
Jedyna przyczyną odholowania quada tym bardziej ciagnika rolniczego jest policjant, ktory zakwestionuje zgodnosc informacji z dowodu rejestracyjnego ze stanem faktycznym pojazdu....czyli krotko mowiac nie spodoba mu sie moc silnika lub bieznik opon, a w przypadku ciagnika - wszystko, o co tylko mozna sie przyczepic, czyli duuzo ;(
Niestety sam mam ciagnik wiec walka trwa....