Yamaha Raptor 660 Problemy

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
robson1903
Quad:: Raptor 660
Imię: Robert

Yamaha Raptor 660 Problemy

Post autor: robson1903 » ndz 06 lis, 2011

Witam
Jako nowy użytkownik na forum skorzystałem z opcji przywitania się w innym dziale i to uczyniłem.
Pokrótce opowiem jakie mam pytanie i jakie mnie problemy męczą.
Stałem się posiadaczem quada wymienionego w opisie.
Dostałem go w wersji IKEA (cały praktycznie w częściach)
Drobnych d*** pewnie będzie brakowało ale generalnie quad cały ładnie wyposażony z 2005 roku.
Pytanie 1 :
Czy przed złożeniem silnika w ramie wymienić tłok i korbowód ? Poprzedni właściciel zapewniał mnie że jeszcze pochodzi ale nie jestem znawcą w temacie. Czy to bolączka tych quadów że trzeba często wymieniać ten tłok i korbowód ?
Pytanie 2 :
Co ile wymieniać olej w quadzie ? (spokojna jazda z lekkimi porywami)
Pytanie 3 :
Czy na coś szczególnego w tym modelu trzeba zwrócić uwagę?
Pytanie 4 :
Czy odwrócenie przednich felg w celu poszerzenia quada szkodzi trakcji ?
Pytanie 5 :
Czy jest możliwość zarejestrowania quada jeżeli nie jest w kraju ? (czy tylko mozliwość kupna ramy z papierami ?)
Pytanie 6 :
Jaką wartość ma takowy quad ? Generalnie podzespoły wyglądają dobrze dodatkowo sportowe amoryzatory przód i tył, poszerzane felgi tył, sportowy basowy tłumik, omnicompetytion kierownica i cała kolumna kierownicza oraz poszerzana tylna oś omnicompetytion, sportowy filt K&N najróżniejsze osłony i dodatki, powiekszany Bak itp.

Quad jest na tą chwile rozebrany przez najbliższy miesiąc chce go odświeżyć pomalować i poskładać na nowych podzespołach jak łożyska itp. Na co zwrócić uwagę żeby było nowe/sprawne ?

Będę pewnie miał jeszcze pytania narazię proszę o pomoc w wyżej zadanych.
Pozdrawiam
Robson :)

Awatar użytkownika
waldik32
Quad:: Bombardier DS650 Baja
Imię: Waldi

Re: Yamaha Raptor 660 Problemy

Post autor: waldik32 » czw 10 lis, 2011

odważny jesteś kupując gada rozebranego na części pierwsze ?!?! podziwiam, naprawdę podziwiam.

robson1903
Quad:: Raptor 660
Imię: Robert

Post autor: robson1903 » czw 10 lis, 2011

Zrobie z niego naprawdę godną maszynę. Wszystko jest czyszczone, części eksploatacyjne wymieniane, rama i częsci malowane proszkowo od nowa. Wszystko na igiełkę :)

Awatar użytkownika
palig1
Quad:: KTM 525 i Honda
Imię: Wojtek

Post autor: palig1 » pt 11 lis, 2011

Pytanie 1 :
Czy przed złożeniem silnika w ramie wymienić tłok i korbowód ? Poprzedni właściciel zapewniał mnie że jeszcze pochodzi ale nie jestem znawcą w temacie. Czy to bolączka tych quadów że trzeba często wymieniać ten tłok i korbowód ?
W Raptorze nie jest z tym tak źle, ale wiadomo, że każdego kiedyś to czeka. Jeżeli jest to 2005r. i nie miał nic robione, to ja bym ten remont zrobił, bo się może okazać, że quad będzie jeździł kiepsko albo w ogóle.
Pytanie 2 :
Co ile wymieniać olej w quadzie ? (spokojna jazda z lekkimi porywami)
Zależy jak dużo jeździsz, ale myślę, że średnio 3 razy w sezonie i będzie ok, tym bardziej że nie jest to super wyżyłowany silnik.
Pytanie 4 :
Czy odwrócenie przednich felg w celu poszerzenia quada szkodzi trakcji ?
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie, ale odwrócenie felg spowoduje, że quad będzie stabilniejszy, ale odsłaniamy wtedy tarcze i zacisk, które możemy uszkodzić w terenie, do tego prawdopodobnie będziesz musiał zmienić wentyle na wpinane.

Pytanie 6 - Allegro :D
Jesteś z okolic Jury? Umów się z nami na wspólną jazdę!
http://www.enduro-jura.czo.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”