www.stopquadom.pl - widzieli ? :)

Ciekawe linki atv, prasa o quadach, filmy o quadach, gry i wszystko co medialnie związane z quadami...
Awatar użytkownika
AreS

Re: www.stopquadom.pl - widzieli ? :)

Post autor: AreS » sob 22 sty, 2011

bestyjka_atv pisze:Faktem jest to, że zdarzają się w naszym quadowym środowisku prawdziwe chamy, które nie mają pojęcia, że swoim szczeniackim zachowaniem psują naszą opinię
Trzeba pamiętać że w każdym środowisku są tz. idioci:

samochody - piraci drogowi, wyścigi uliczne, chamstwo i nie tolerancja na drodze, pijani kierowcy itp ... można w nieskończoność

motocykliści - piraci drogowi, małolaty na ścigaczach, jazda po alkoholu itp ...

Motorowodniacy - zanieczyszczenie środowiska rzek i jezior, można też dużo na wymyślać :D

I tutaj może wkroczy jedyny facet co w tym wszystkim może zaprowadzić porządek ...

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XIIFCfJ8JHM[/youtube]

Pietr

Post autor: Pietr » czw 17 lut, 2011

Piszecie, że waszym zdaniem jeżdżenie po lesie quadem to nic w porównaniu do śmiecenia.
Musicie sobie jednak uświadomić, że śmieci psują tylko estetykę lasu. Quad natomiast hałasuje, niszczy nawierzchnię dróg a nierzadko zjeżdża z drogi i jedzie na skróty niszcząc pokrywę roślinną i młode drzewka. Gdy zjeżdżacie ze zboczy pagórków a wyraźnie sprawia wam to wielką frajdę powodujecie ich szybką erozję i osuwanie się ziemi - zniszczeniu ulegają najbardziej urokliwe miejsca. Ponadto quadowcy śmiecą w takim samym stopniu co i inni.
Wiele najrzadszych i najciekawszych zarazem zwierząt (ptaki drapieżne, głuszce, bociany czarne, żurawie itd.) wyniesie się z lasu, po którym przejeżdżają quady, bo nie zniosą takiego hałasu i stresu z nim związanego. Jeśli nie znajdą innego miejsca ich liczebność będzie szybko spadać aż wyginą.
Hałas ten denerwuje także ludzi, którzy chcą w lesie odpocząć od codziennego zgiełku, odprężyć się, pooddychać świeżym powietrzem i nacieszyć się ciszą i śpiewem ptaków.
A hałasują przecież także ci co jeżdżą zgodnie z przepisami, tj. po drogach publicznych.
Nie mam jednak złudzeń, że prawie każdy użytkownik quada regularnie eksploatuje drogi leśne i łamie prawo. A łapanie takich jest bardzo trudne.
Uważam, że jazda quadem powinna być dozwolona wyłącznie na terenach specjalnie do tego przygotowanych, z daleka od terenów chronionych.
Z oczywistych względów nie jest możliwe zgodne współistnienie w tym samym miejscu ludzi szukających ciszy i spokoju oraz ludzi spragnionych adrenaliny, "mocnych wrażeń". Każdy powinien mieć swoją własną przestrzeń.

Pietr

Hałas w lesie naprawdę denerwuje tych, którzy cenią sobie ciszę. Za każdym razem jak spotykam takich co jeżdżą na quadach lub motorach i hałasują tak, że głowa pęka mam ochotę ich powystrzelać i myślę, że nie tylko ja. Musicie to zrozumieć, że niektórzy tego nigdy nie zaakceptują bo nie da się do tego przyzwyczaić.
Nie można tez tolerować osuwających się zboczy i niszczonego krajobrazu.
To, że inni robią gorzej nie jest żadnym usprawiedliwieniem.
Porozjeżdżane zbocza i zniszczona powyrywana kołami roślinność to nie są incydenty ale prawie codzienność. Wiem co piszę bo mieszkam przy lesie.
No i prędkość z jaką wielu z was jeździ! O wypadek z rowerzystą nie trudno...
Wielbiciele jazdy na quadach powinni jeździć tylko w miejscach do tego przystosowanych, nie ma innej opcji.

Pietr

Z drugiej strony rozumiem rozżalenie tych którzy starają się być w porządku. Jestem wędkarzem i widzę jak wielu moich "kolegów po kiju" śmieci jak najgorsze bydło. Opinia, że wszyscy wędkarze to "śmieciarze" jest dla mnie krzywdząca.
O ile jednak sprawę śmieci i kłusownictwa dałoby się rozwiązać przez częstsze kontrole strażników, to problem quadów taki prosty nie jest. Same w sobie są nie do zaakceptowania przez to, że strasznie hałasują niszczą nawierzchnię dróg i trudno takich schwytać. Nawet jakby na każdym zakręcie ustawić policjanta z pałą do bicia, żeby pilnował porządku to ten problem będzie istniał tak długo dopóki nie pojawią się quady leciutkie i cichutkie. Ale wtedy być może nie będą dla was takie fajne. - No właśnie - to mnie ciekawi - co was właściwie najbardziej w tym pociąga? To, że bez wysiłku można zawieźć swój tyłek gdzie dusza zapragnie, w różne dzikie zakątki, czy ten warkot silnika i pokonywanie przeszkód?

Pietr

W opinii wielu ludzi jazda na quadzie to rozrywka dla nieodpowiedzialnych, beztroskich ......., którzy nie chcą widzieć negatywnej strony swojego hobby i mają gdzieś, że komu innemu to przeszkadza. A przecież wolność człowieka kończy się tam gdzie narusza się dobro innego. Słowem nowobogackie buce (bez obrazy, tak myślą, a nawet gorzej...). Duże dzieci.

Awatar użytkownika
Martin
Quad:: Yamaha YFM700R SE

Post autor: Martin » czw 17 lut, 2011

Uffffff, przeczytałem te wszystkie posty Pietra... Czy to jest riposta na posty naszych forumowiczow na StopQuadom.pl?

maryjanek
Quad:: Honda Rincon 680

Post autor: maryjanek » pt 18 lut, 2011

Witam
PRzeczytałem Pietr wszystki i poczęsic się zgaddzam po czesci nie z twoimi wypowiedziami. ja sam jeżdze Quadem i staram się omijać zakazane tereny jak i uwazać na pieszych rowerzystów czy zwierzęta. fakt nie zawsze się da. ale to też nie do końca jest tak że my pędziemy i mamy wszystko w d... my też mamy oczy i widzimy ale zachowanie np. rowerzysty widzacego Quada to panika przecież każdy jedzie po swoim torze, dlaczaego nie boją się samochodów na drodze nie uciekają jak widza pędzące auto?. niestaty to fakt jak widzą zawijają rower pod pachę a nie kiedy nawet prawie się nie przewrocą pod koła stojąc i trzymając swoją maszynę oraz rowerzyści jadą ze słuchawkami w uchach i nie słyszą silników Quadów i samochodów czy sygnałow dzwiękowych i sami sobie szkodzą.
Kolejna sprawa dlaczego wy nie chcecie nas zakaceptować a może nam nie podoba się i nie lubimy łowić ryb, spacerować nie lubimy ciszy czy tego też wy nie rozumiecie?
Piszesz też o miejscach do tego wyznaczonych słucham gdzie i jakich nie ma takich pomomo różnych starań wielu z nas nie udaje siętego zrobić tylko zakazy stawiać potrafią i to nie chodzi tylko o nas i zrobienie nam toru. tak samoi jest z drogami nie robiątylko zakazy stawiają itp. o tym jak nie wiesz porozmawiaj z kierowcami przysłowiowych TIR-ów. to moze zrozumiecie.
Piszesz również o opini na nasz temat innych, to może wykasujmy motory jeżdzace po ulicy szybkie sportowe samochody zróbmy zakazy nakazy ganiajmy wszystkich wtedy będzie się nam lepiej żyło.

Pozdrawiam wszystkim i miłego odpoczynku czy na Quadzie czy na roweże ale myścmy wszyscy i wzajemnie sobie nie przeszkadzajmy oraz nie tępmy się bo niedługo się pozabijają.
w krótce Rincon 680 Już Jest Nowa Czerwona Piękna

Awatar użytkownika
Martin
Quad:: Yamaha YFM700R SE

Post autor: Martin » wt 22 lut, 2011

Mnie po przeczytaniu postow Pietra nasuwa sie tylko jedna refleksja... Mianowicie: chlopie powiedz cos czego nie wiemy! Wiadomo, ze gdzie jest huk i predkosc tam zawsze beda ofiary w postaci rozjechanej przyrody, niezadowolonych ludzi czy bardziej doslownie - ofiary wypadkow powstalych wskutek nieostroznej jazdy. I co jest w nas takiego ze lubimy halas silnikow i smrod spalin? To samo co w ludziach lubiacych cisze i spokoj. Osobiscie tez bardzo lubie przyrode i nigdy swiadomie nie dzialam na jej szkode. Nasze srodowisko nie moze brac odpowiedzialnosci za tych co bezmyslnie dewastuja to czy owo. Bo czy wszyscy kierowcy biora odpowiedzialnosc za pijakow za kierownica? Sprawa jest moim zdaniem prosta i nie ma co sie tu za bardzo rozpisywac (ani tworzyc witryn typu "stopquadom.pl") - prawo reguluje w sposob mniej lub bardziej konkretny co mozna a co nie i tego sie nalezy trzymac. Jezeli ktos to prawo lamie to powinien liczyc sie z konsekwencjami. A ze ktos ma nas za duze dzieci? Mnie sie geba zawsze smieje jak wchodze do garazu... Tak jak mojemu dziecku jak dostaje zabawke, tylko ze moje zabawki sa drozsze i to zdecydowanie. Nowobogackie buce? A czegoz to wymagac od spoleczenstwa w ktorym przez prawie 50 lat dobrobyt stanowil maly fiat i mebloscianka "goleniow"? Im wiecej takich opinii slysze tym bardziej chce mi sie smiac! Nie jestem nic nikomu winien i swoj sprzet kupilem za wlasne, uczciwie zarobione pieniadze... A jak komus to sie nie podoba to jego problem. Tylko patrzec jak niedlugo uslyszymy o portalu "stopwiertarkomudarowymsasiada.pl". I to raportowanie incydentow! Komuno wroc!

silverb6

Post autor: silverb6 » ndz 25 wrz, 2011

To ja jeszcze proponuję stronę http://www.stopelektrowniawiatrowym.pl to idealny temat.
Wczoraj czytałem w necie opinie osób z "zielonych" formacji i film nagrany ukrytą kamerą jak namawiają chłopów do protestów przeciwko wiatrakom.
Opowiadają im bujdy na resorach o szkodliwości takowych i o dewastacji krajobrazu.Hipokryci nie zauważają ,że nasze domy też dewastują krajobraz i mają negatywny wpływ na ekosystem.Budowa,eksploatacja (woda,ścieki,en.elektryczna,gazowa,śmieci itd) ale to jest już uznawane za "normalne".
Proponuję wszystko zniszczyć ,zaorać ,posadzić las i za 30 lat będziecie wszyscy zadowoleni.

Pietr

Post autor: Pietr » wt 11 paź, 2011

Hej Martin! Nie dziwię się, żeś się chłopie zdenerwował bo rozumiem, że jazda na quadzie jest twoją pasją a więc jedną z najważniejszych części życia. Ale niestety nie zgadzam się na to co napisałeś:
"dlaczego wy nie chcecie nas zakaceptować a może nam nie podoba się i nie lubimy łowić ryb, spacerować nie lubimy ciszy czy tego też wy nie rozumiecie?".
Chyba postradałeś rozum. A może powinienem też zaakceptować tych którzy lubią bałagan i lubią śmiecić w lesie? Bo nie lubią jak jest czysto? Śmiech na sali. To brzmi wręcz komicznie. A dlaczego to Tobie ma być dobrze a nie mnie? Nie da się przecież mieć ciszy i hałasu jednocześnie, to chyba oczywiste. A jeśli twój sąsiad za ścianą lubi słuchać głośno ostrej muzyki po północy a ty masz wstać rano do roboty to może też powinieneś go zaakceptować? Już to widzę jaki byś był wyrozumiały. Granicą wolności człowieka jest szkodzenie innym. Dobrze to przemyśl!
W lasach od zawsze ludzie szukają wypoczynku, uciekają od miejskiego zgiełku - bo niby gdzie mieliby się podziać?
A gdzie mają się wynieść zwierzęta? W mieście - nie, na polu - nie, w lesie - nie.
Wszyscy mają zaakceptować twój hałas bo Ty tak chcesz? To jest niepoważne. To zwykły brak szacunku dla potrzeb innych ludzi.
Dlatego też oraz dlatego, że wariatów trudno jest ścigać jazda na quadach powinna być zabroniona poza terenami do tego przystosowanymi. W tym kierunku powinno być zmienione prawo. Jeśli w twoich okolicach takich miejsc nie będzie to trudno. Nie zawsze można mieć co się chce.
Oczywiście obecnie można jeździć po drogach publicznych i to z dozwoloną prędkością aby nie stanowić zagrożenia dla innych użytkowników. Ale kto kupuje sobie quada, żeby spacerowym tempem jeździć po równych drogach? Od tego są melexy a quady stworzone są do czegoś zupełnie innego!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Media o quadach”