Co się dzieje ze świecami??
-
Co się dzieje ze świecami??
Witam wszystkich Problem jest taki że posiadam Quada Barossa 250. w którym postanowiłem wymienić świece ,kupiłem nowe NGK CR8HS takie jak powinny być (symbol podany w książce producenta) jak je wkręciłem to quad zamienił się w rakietę zacząłem sobie nim jeździć 2h. a na drugi dzień nie mogłem go zapalić wykręcam świece a tam świece mają przebicie (nie dają iskry tam gdzie powinny tylko z boku) Pomyślałem sobie że świece trafiłem do d... Zamówiłem kolejne nowe tym razem renomowanej firmy "DENSO" made in japan. po w kręceniu znowu rakieta a na drugi dzień to samo iskra obok a nie tam gdzie powinna być i nie pali!!!! Moje pytanie co się dzieje bo nikt nie wie ,czyżby świece nie wytrzymywały temperatury w silniku?????? czy coś z regulatorem napięcia że po dłuższej jeździe daje jakieś skoki napięcia?????? czy może cały czas lipne świece????? pomocy ciepło się robi a ja w garażu pozdrawiam.
-
- Quad:: Rinkon 680 & KTM SX 520 supermoto
- Imię: Zbyszek
- Kontakt:
Re: Co się dzieje ze świecami??
Sprawdz świece ! jeżeli ma kolor kawy z mlekiem jest ok zajmij się elektryką jeżeli nie ... kolor przepalony wręcz biała za uboga mieszanka wyczyść filtr powietrza / gażnik zprawdz czy niema lewego powietrza na krutcu miedzy gażnikiem a cylindrem tak wyglądają te obiawy silnik ma powera ale pali świece i przegrzewa sie ! zbyt uboga mieszanka ! pozdro !
-
Dzięki za podpowiedź "SmX" ale świece mają kolor taki normalny lekko czarny a nie prawie biały ,wina mieszanki na pewno to też nie jest ponieważ nie leje mieszanki tylko czystą (silnik czterosuw )patrzałem też werwę i zwykłą winę filtra pow. i gaźnika też możemy wykluczyć ,chociaż jeden gaźnik na dwa gary ale wydaje mi się że było tak fabrycznie . Wydaje mi się że sprawa leży po stronie elek.. Kupiłem jeszcze raz nowe świece i pomierzyłem jaki prąd wychodzi z alternatora i jest ok 14,4v. cewki też dałem do sprawdzenia do mojego kolegi elektronika i mówi że 100% sprawne i dają właściwy prąd. Dalej nie wiem za co mam się wziąć do sprawdzenia ?????? jest tam jakiś kondensator czy coś takiego?? i jak wygląda schemat całego układu od akumulatora po świece?? pozdrawiam przemaspover
- Ruszko
- Moderator
- Quad:: Suzuki LTR 450 sprzedam
- Imię: Bartosz
- Kontakt:
W SMC tak jest- 1 gaźnik na dwa gary - masz pewnie gaźnik Keihin?
Skoro świeca jest czarna to masz za bogatą mieszankę... Musi mieć kolor kawy z mlekiem
Skoro świeca jest czarna to masz za bogatą mieszankę... Musi mieć kolor kawy z mlekiem
Udało mi się dojść z niczego do czegoś, wystarczy silna wola, pasja i marzenia, to one motywują mnie do działań.
W życiu nie ma rzeczy niemożliwych, pieniądze są nieważne, liczysz się Ty - sam!
110ccm->SMC 250->LTZ 400->LTR 450->...?...DAKAR!
W życiu nie ma rzeczy niemożliwych, pieniądze są nieważne, liczysz się Ty - sam!
-
Rozumiem Ruszko ale leje czystą werwę ???? to o co chodzi z tą mieszanką?? czy to może być przyczyną że świece dostają przebicie?? ps. tak sobie myślałem Ruszko żeby do ciebie napisać z tym gażnikiem. pozdro
- Ruszko
- Moderator
- Quad:: Suzuki LTR 450 sprzedam
- Imię: Bartosz
- Kontakt:
Nic nie stanowi, ja też tylko Vervę leję...
Gaźnik po prostu jest na tyle kłopotliwy, że wymaga regulacji.
Gaźnik po prostu jest na tyle kłopotliwy, że wymaga regulacji.
Udało mi się dojść z niczego do czegoś, wystarczy silna wola, pasja i marzenia, to one motywują mnie do działań.
-
- Kontakt:
Miaszanka o jakiej tu piszemy to proporcje paliwa i powietrza w 4takcie jak masz czarną świece zadużo dostaje paliwa w stosunku do powietrza wyczyść filtr powietrza świeca poprostu jest oblepiana nagarem a potem bedzie przylewana stąd przebicie sprubuj pierwsze mycie lub wymiana filtra potem regulacja gaziora pamietaj kolor kawy z mlekiem to odpowiednie spalanie ! masz jakies kombinowane snurkle lub coś takiego ? bo jezeli tak mogą być za wąskie stąd za mało powietrza dostaje się do układu
-
Dzięki SmX nareszcie jakiś ślad może być że to coś z regulacją gaźnika ponieważ jak kupiłem pierwszy raz nowe świece to quad nie chciał wchodzić na obroty i ciężko zapalał to podkręciłem troszkę dawkę paliwa i było troszkę lepiej ale teraz widzę że to mógł być błąd czy regulacja gaźnika może mieć wpływ na te wszystkie czynniki : zapalania ,wejścia na obroty czy przepalania świec??? czy też może coś z zapłonem bo zastanawiam się czy go sobie wymienić na nowy??? pozdro ps. co to są snurkle
-
- Kontakt:
Doświadczenie z motocykli jeżeli coś sie dzieje zaczynaj od pierdół czyli w twoim przypadku wymyj nasącz pożądnie filtr powietrza sprubuj jak obiawy będą dalej podreguluj gazior najprościej dokręć śrubkę składu mieszanki do maxa potem o pół obrotu odpuszczaj aż do momentu gdy kład zapali jak zapali delikatnie odpuszczaj do momętu az będzie miał w miarę stabilne niskie obroty potem niestety musisz pojeżdzić troche wykręcasz świece i oceniasz kolor żmudne ale niestety .. zapłon i dłubanie sobie odpuść narazie !
-
Dzięki SmX , zrobiłem tak jak mówiłeś i to chyba nie jest wina gaziora i filtra pow. ponieważ jak odkręcam dawkę powietrza to nie chce wchodzić na obroty ale wkręciłem nowe świece i dałem mu większą dawkę pow. to zamulał strasznie, przejechałem nim 1km. wykręcam świece a tu znowu czarne . Myślę jednak że zapłon jest za późny dlatego świece są czarne ,a nie jest to kwestia regulacji gaziora .Jutro biorę się za zapłon-tylko teraz pytanie co kryje się pod kapą silnika ?? jaki tam jest przerywacz?? mech.? elektroniczny? i jak go można ustawić są tam jakieś znaki?? pozdro