Co się dzieje ze świecami??

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
przemaspover

Co się dzieje ze świecami??

Post autor: przemaspover » wt 08 lut, 2011

Witam wszystkich :oklaski: Problem jest taki że posiadam Quada Barossa 250. w którym postanowiłem wymienić świece ,kupiłem nowe NGK CR8HS takie jak powinny być (symbol podany w książce producenta) jak je wkręciłem to quad zamienił się w rakietę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: zacząłem sobie nim jeździć 2h. a na drugi dzień nie mogłem go zapalić :shock: :evil: wykręcam świece a tam świece mają przebicie (nie dają iskry tam gdzie powinny tylko z boku) Pomyślałem sobie że świece trafiłem do d... :twisted: Zamówiłem kolejne nowe tym razem renomowanej firmy "DENSO" made in japan. po w kręceniu znowu rakieta :mrgreen: :mrgreen: a na drugi dzień to samo iskra obok a nie tam gdzie powinna być :beczy: i nie pali!!!! Moje pytanie co się dzieje bo nikt nie wie ,czyżby świece nie wytrzymywały temperatury w silniku?????? czy coś z regulatorem napięcia że po dłuższej jeździe daje jakieś skoki napięcia?????? czy może cały czas lipne świece????? pomocy :? ciepło się robi a ja w garażu :myśli: pozdrawiam.

SmX
Quad:: Rinkon 680 & KTM SX 520 supermoto
Imię: Zbyszek
Kontakt:

Re: Co się dzieje ze świecami??

Post autor: SmX » pt 11 lut, 2011

Sprawdz świece ! jeżeli ma kolor kawy z mlekiem jest ok zajmij się elektryką jeżeli nie ... kolor przepalony wręcz biała za uboga mieszanka wyczyść filtr powietrza / gażnik zprawdz czy niema lewego powietrza na krutcu miedzy gażnikiem a cylindrem tak wyglądają te obiawy silnik ma powera ale pali świece i przegrzewa sie ! zbyt uboga mieszanka ! pozdro !

przemaspover

Post autor: przemaspover » ndz 13 lut, 2011

Dzięki za podpowiedź "SmX" ale świece mają kolor taki normalny lekko czarny a nie prawie biały ,wina mieszanki na pewno to też nie jest :evil: ponieważ nie leje mieszanki tylko czystą (silnik czterosuw )patrzałem też werwę i zwykłą :boisię: winę filtra pow. i gaźnika też możemy wykluczyć ,chociaż jeden gaźnik na dwa gary :myśli: ale wydaje mi się że było tak fabrycznie . Wydaje mi się że sprawa leży po stronie elek.. Kupiłem jeszcze raz nowe świece i pomierzyłem jaki prąd wychodzi z alternatora i jest ok 14,4v. cewki też dałem do sprawdzenia do mojego kolegi elektronika i mówi że 100% sprawne :mrgreen: i dają właściwy prąd. Dalej nie wiem za co mam się wziąć do sprawdzenia ?????? jest tam jakiś kondensator czy coś takiego?? i jak wygląda schemat całego układu od akumulatora po świece?? pozdrawiam przemaspover :|

Awatar użytkownika
Ruszko
Moderator
Quad:: Suzuki LTR 450 sprzedam
Imię: Bartosz
Kontakt:

Post autor: Ruszko » ndz 13 lut, 2011

W SMC tak jest- 1 gaźnik na dwa gary - masz pewnie gaźnik Keihin?
Skoro świeca jest czarna to masz za bogatą mieszankę... Musi mieć kolor kawy z mlekiem
Udało mi się dojść z niczego do czegoś, wystarczy silna wola, pasja i marzenia, to one motywują mnie do działań.
W życiu nie ma rzeczy niemożliwych, pieniądze są nieważne, liczysz się Ty - sam!
110ccm->SMC 250->LTZ 400->LTR 450->...?...DAKAR!

przemaspover

Post autor: przemaspover » ndz 13 lut, 2011

Rozumiem Ruszko :mrgreen: ale leje czystą werwę ???? to o co chodzi z tą mieszanką?? :myśli: czy to może być przyczyną że świece dostają przebicie?? ps. tak sobie myślałem Ruszko żeby do ciebie napisać z tym gażnikiem. pozdro ;)

Awatar użytkownika
Ruszko
Moderator
Quad:: Suzuki LTR 450 sprzedam
Imię: Bartosz
Kontakt:

Post autor: Ruszko » ndz 13 lut, 2011

Nic nie stanowi, ja też tylko Vervę leję...
Gaźnik po prostu jest na tyle kłopotliwy, że wymaga regulacji.
Udało mi się dojść z niczego do czegoś, wystarczy silna wola, pasja i marzenia, to one motywują mnie do działań.
W życiu nie ma rzeczy niemożliwych, pieniądze są nieważne, liczysz się Ty - sam!
110ccm->SMC 250->LTZ 400->LTR 450->...?...DAKAR!

SmX
Kontakt:

Post autor: SmX » wt 15 lut, 2011

Miaszanka o jakiej tu piszemy to proporcje paliwa i powietrza :) w 4takcie jak masz czarną świece zadużo dostaje paliwa w stosunku do powietrza wyczyść filtr powietrza świeca poprostu jest oblepiana nagarem a potem bedzie przylewana stąd przebicie :) sprubuj pierwsze mycie lub wymiana filtra potem regulacja gaziora pamietaj kolor kawy z mlekiem to odpowiednie spalanie ! masz jakies kombinowane snurkle lub coś takiego ? bo jezeli tak mogą być za wąskie stąd za mało powietrza dostaje się do układu

przemaspover

Post autor: przemaspover » wt 15 lut, 2011

Dzięki SmX :oklaski: :cwaniak: nareszcie jakiś ślad :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: może być że to coś z regulacją gaźnika :myśli: ponieważ jak kupiłem pierwszy raz nowe świece to quad nie chciał wchodzić na obroty i ciężko zapalał to podkręciłem troszkę dawkę paliwa i było troszkę lepiej :? ale teraz widzę że to mógł być błąd :oops: czy regulacja gaźnika może mieć wpływ na te wszystkie czynniki : zapalania ,wejścia na obroty czy przepalania świec??? czy też może coś z zapłonem bo zastanawiam się czy go sobie wymienić na nowy??? pozdro ;) ps. co to są snurkle :?:

SmX
Kontakt:

Post autor: SmX » śr 16 lut, 2011

Doświadczenie z motocykli jeżeli coś sie dzieje zaczynaj od pierdół czyli w twoim przypadku wymyj nasącz pożądnie filtr powietrza :) sprubuj jak obiawy będą dalej podreguluj gazior najprościej dokręć śrubkę składu mieszanki do maxa potem o pół obrotu odpuszczaj aż do momentu gdy kład zapali jak zapali delikatnie odpuszczaj do momętu az będzie miał w miarę stabilne niskie obroty potem niestety musisz pojeżdzić troche wykręcasz świece i oceniasz kolor żmudne ale niestety .. zapłon i dłubanie sobie odpuść narazie !

przemaspover

Post autor: przemaspover » pt 18 lut, 2011

Dzięki SmX , zrobiłem tak jak mówiłeś i to chyba nie jest wina gaziora i filtra pow. ponieważ jak odkręcam dawkę powietrza to nie chce wchodzić na obroty :( ale wkręciłem nowe świece i dałem mu większą dawkę pow. to zamulał strasznie, przejechałem nim 1km. wykręcam świece a tu znowu czarne :beczy: . Myślę jednak że zapłon jest za późny dlatego świece są czarne ,a nie jest to kwestia regulacji gaziora :myśli: .Jutro biorę się za zapłon-tylko teraz pytanie co kryje się pod kapą silnika ?? jaki tam jest przerywacz?? mech.? elektroniczny? i jak go można ustawić są tam jakieś znaki?? pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”