PŁUG ŚNIEŻNY

Wszystkie informacje przydatne do jazdy w terenie, czyli niezbędnik quadowego przeprawowca...
klugos

PŁUG ŚNIEŻNY

Post autor: klugos » czw 24 gru, 2009

WITAM POSIADAM QUADA 300 26 KM I CHCIAŁBYM DO NIEGO KUPIĆ LUB ZROBIĆ SAMEMU PŁUG DO ODŚNIEŻANIA PONIEWAŻ MAM DUŻY PLAC DO ODŚNIEŻANIA.
CZY MOGLIBYŚCIE MI NAPISAĆ KTÓRY PŁUG NAJLEPIEJ KUPIĆ ALBO LEPIEJ NAPISZCIE JAK MOŻNA SAMEMU ZROBIĆ DOBRY PŁUG.

DZIĘKUJE ZA ODPOWIEDZI I POZDRAWIAM

krokodyl1
Kontakt:

Post autor: krokodyl1 » sob 16 sty, 2010

klugos, Witam Kolegę. Z pługiem no nie jest taka prosta sprawa. Musi być do niego odpowiednia płta montażowa która jest podkręcona pod quadem.Chodzi o to aby można go było szybko montować i demontować.Najlepiej jest kupić gotowy zestaw, robienie nie ma sensu. Szkoda czasu.Przyzwoity pług kupisz za 900 pln. Robiąc go samemu poświęcisz tydzień i i tak z tego nic nie będzie. Ja osobiście takiego raritasu nie posiadam ale radzę sobie w inny sposób. Zaczepiam na hak paletę euro z przybitym panelem od czoła. Zaczepiasz to na lince holowniczej, kładziesz na to jeden bloczek betonowy, ustawiasz pod kątem na prawo i jazda. musisz poeksperymentować ale zdaje to egzamin. Rozwiązanie bardzo prostackie ale jeśli nie idzie wyjechać samochodem to każdy sposób jest dobry. :lol: Jeśli udało mi się w jakiś sposób pomóc proszę o punkt. Pozdrawiam Goząco.
krokodyl

Awatar użytkownika
Krawco
Quad:: XP 850 ;)
Imię: Arkadiusz

Post autor: Krawco » sob 16 sty, 2010

Napisz coś więcej na temat quada - 300 to za mało...
Pojazdy Polaris www.polariscenter.pl i nie tylko...

klugos

Post autor: klugos » ndz 17 sty, 2010

Niestety jest to chińczyk shineray 300 ale zamówiłem już sobie pług tzn lemiesz ze zwrotnicą i będe dorabiać żeby przymocować go zamiast zderzaka.
A jak myślicie czy bez problemu będe mógł nim odśnieżać czy będą potrzebne łańcuchy??
i czy dobrze ze mocuje go w miejsce zamiast zderzaka??

tu macie link tego lemiesza:
http://www.allegro.pl/item887144278_plu ... 20_cm.html

Awatar użytkownika
Krawco
Quad:: XP 850 ;)
Imię: Arkadiusz

Post autor: Krawco » ndz 17 sty, 2010

Jeśli jest 4x4 to powinien dać rade, dobrze by było żeby miał chłodzenie cieczą, jeśli nie ma musisz uważać na temperaturę. Mocowanie zamiast zderzaka nie wiem... Musisz się zastanowić jak chcesz go podnosić i opuszczać bo na sztywno to się na pewno nie uda... Lemiesz powinien być przymocowany do ramienia umocowanego na ramie i wtedy na bank zadziała.
Pojazdy Polaris www.polariscenter.pl i nie tylko...

krystiano85
Kontakt:

Post autor: krystiano85 » sob 27 lut, 2010

a tu się kolego mylisz wystarczy wyobraźnia i samemu zrobisz pułg ja sobie taki zrobiłem i stelaż do zamontowania też wystarczy 2min i mam zdemontowany pług. jak chcesz kolego to mogę ci wysłać fotki jak to zrobić i z czego
paliwo 50zł, opony szt 250zł, frajda z jazdy quadem bezcenna :D
linhai 300 4x4

FILMY BY KRYSTIANO

Awatar użytkownika
Katon
Quad:: Honda Foreman 500

Post autor: Katon » ndz 28 lut, 2010

Ja bym chętnie podpatrzył jakim to sposobem zrobiłeś pług :boję się:
Honda Foreman 500

OFF-ROAD sztuka topienia pieniędzy w błocie.

krystiano85
Kontakt:

Re: PŁUG ŚNIEŻNY

Post autor: krystiano85 » wt 09 mar, 2010

to są zdjęcia tego cuda ale musze go jeszcze pomalować :) ale tak to wygląda
Załączniki
IMGP1893.JPG
IMGP1895.JPG
linhai 300 4x4

FILMY BY KRYSTIANO

Awatar użytkownika
AreS

Post autor: AreS » sob 13 mar, 2010

Najważniejsze że spełnia swoją rolę, moje zdanie jest takie nawet XP850 nie dorówna koparce więc mówimy o zbieraniu świeżych opadów śniegu a nie miesięcznych zaległości. Uważam że na warstwę śniegu 10 do 20 cm to i to rozwiązanie da radę.

Uważam że kupić to nie sztuka ale samemu zrobić to wielki szacun.

krystiano85
Kontakt:

Post autor: krystiano85 » sob 13 mar, 2010

oczywiście, tu masz rację tylko i wyłącznie świeży śnieg, bo wielkością i ciężkością każdy quad przegra z koparką, bo quad to tylko jakieś 300kg a koparka z kilka ton jak nie więcej.

wiesz pewnie bym i kupił pług ale jak miałem wydać 900 czy 1200zł to wolałem sam sobie zrobić, a najważniejsze jest to że jak się tym odgarnia i patrzy na to, to się człowiek cieszy że samemu się to zrobiło i że to faktycznie działa :D :)
linhai 300 4x4

FILMY BY KRYSTIANO

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poradnik terenowy”