Jazda bez PRAWKA
Jazda bez PRAWKA
WITAM
moje pytanie brzmi czy jak zostane złapany bez prawa jazdy zarejstrowanym quadem z wszystkimi papierami (oprócz oczywiscie prawa jazdy) jakie beda tego konsekwencje głownie chodzi mi czy moze być laweta ?
Dzieki za odp. na temat
moje pytanie brzmi czy jak zostane złapany bez prawa jazdy zarejstrowanym quadem z wszystkimi papierami (oprócz oczywiscie prawa jazdy) jakie beda tego konsekwencje głownie chodzi mi czy moze być laweta ?
Dzieki za odp. na temat
Witaj,
Sprawa wygląda troszkę inaczej, niż napisał Ruszko...
Jeżeli, poruszasz się sprzętem zarejestrowanym na inną osobę -tata, mama, ciotka itp.
To ONI, będą odpowiadać " za udostępnienie pojazdu". Jeżeli, będą zeznawać, że wziąłeś sprzęt bez ich wiedzy, możesz zostać posądzony o kradzież, a to już kłopot.
Druga strona medalu, to możliwy zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych przez 1 rok od momentu,możliwego do ubiegania się o PJ.
Laweta na 100 % w momencie, jak nie będziesz miał kierowcy z uprawnieniami w ciągu 15-20 min.
Sprawa wygląda troszkę inaczej, niż napisał Ruszko...
Jeżeli, poruszasz się sprzętem zarejestrowanym na inną osobę -tata, mama, ciotka itp.
To ONI, będą odpowiadać " za udostępnienie pojazdu". Jeżeli, będą zeznawać, że wziąłeś sprzęt bez ich wiedzy, możesz zostać posądzony o kradzież, a to już kłopot.
Druga strona medalu, to możliwy zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych przez 1 rok od momentu,możliwego do ubiegania się o PJ.
Laweta na 100 % w momencie, jak nie będziesz miał kierowcy z uprawnieniami w ciągu 15-20 min.
hehe, a czy ktoś z was był złapany bez prawka, że się wypowiada? Cóż ja miałem tą wątpliwą przyjemność. Grozi za to nawet sprawa w sądzie i konfiskata pojazdu na parking policyjny(oczywiście że lawetą). Odpowiedzialność jako pierwszy oczywiście ponosi ten, kto udostępnił pojazd. Quady są prawnie liczone tak samo jak samochody, a konsekfencje mogą (choć nie muszą, jak to było w moim przypadku ) być dość przykre, no ale niestety są ludzie i ludziki, którzy to właśnie składają skargi na "małolaty co to to jeżdżą nam tu i kurz sypią, i za głośne to to" bla bla bla, z tego co udało mi się wywnioskować, to bez takich ludzi policja pewnie nie zwracała by uwagi na quady, bo pod kaskiem nie widać czy masz 20lat czy 16, więc nie mają podstaw, a że ktoś składa skargi to już muszą.
Nie, nie ja wymyśliłem ten E-mail xD
A co sie stanie jezeli masz Prawko B , OC na quada , quad nie zarejstorowany?
[size=75]Jesli mieszkasz na prowincji, znasz prawdziwe, mocne przeżycia i gardzisz mieszczańską manierą, doskonale wiesz co czuję,gdy zasiadam za kierownicą mojego quada.Szacunek dla wszystkich, którzy kumają o co w tym wszystkim chodzi.[/size]
Szkielet,
Też kilkanaście lat temu, miałem wątpliwą przyjemność spotkania "miśków", bez PJ.
To, co, opisałem w wielkim skrócie, to sytuacja przerobiona na własnej skórze. Nie mówię, że wina jest po stronie" miśków". To zapłata, za własną głupotę. W moim przypadku był jeszcze wielki dzwon, a był tak wielki, że byłem opisywany w gazecie i tv. Tak to jest jak się ma wielkie parcie na jazdę....
Też kilkanaście lat temu, miałem wątpliwą przyjemność spotkania "miśków", bez PJ.
To, co, opisałem w wielkim skrócie, to sytuacja przerobiona na własnej skórze. Nie mówię, że wina jest po stronie" miśków". To zapłata, za własną głupotę. W moim przypadku był jeszcze wielki dzwon, a był tak wielki, że byłem opisywany w gazecie i tv. Tak to jest jak się ma wielkie parcie na jazdę....