Quad Eagle 250 czy Shineray 250 ??

Wasze doświadczenia i pytania związane z chińskimi quadami
cysio

Quad Eagle 250 czy Shineray 250 ??

Post autor: cysio » czw 04 gru, 2008

Witam !!

Chciałbym kupić quada do 5,500 zł są dwa chińskie (niestety ) typy :) taki do jazdy trochę po mieście trochę po lesie , biorę tylko z oponami terenowymi , chodzi tylko którego wybrać

http://www.allegro.pl/item492378519_qua ... _raty.html

czy

http://www.allegro.pl/item495134214_qua ... _raty.html

jeden jest chłodzony powietrzem drugi cieczą ....nie wiem jak to będzie w praniu

panowie doradźcie coś !! który będzie lepszy

Awatar użytkownika
michał
Kontakt:

Post autor: michał » wt 23 gru, 2008

powiem tylko tyle sam mam chinola i licz się z tym że będzie więcej stał w garażu niż jeżdził
jeśli opony terenowe to jazda po miescie odpada chyba że chcesz zrobić z nich op0ny szosowe :?

ps. co do quadów to one tylko się nazwą różnią bo wszystkie takie same :lol: ...
Piszę poprawnie po polsku.

nietoporek

Post autor: nietoporek » sob 10 sty, 2009

powiem Ci tak: Mam chinola chłodzonego powietrzem.przejechałem juz 3000 km i robiłem juz pare zeczy.Dziś mi pekła linka od sprzegła :mrgreen: Silnik sie narazie nie psuje ale zawieszczenie i elektryka sprawia problemy. :| Quady chinole chłodzone ciecza sa duzo gorsze od tych chłodzonych powietrzem.
pozdrawiam

Arek26
Kontakt:

Post autor: Arek26 » pn 26 sty, 2009

nietoporek,
Czesc mam pytanie dlaczego quad chłodzony powietrzem jest lepszy od chłodzony ciecza?
Ostatnio znalazłem na allegro quada o nazwie ACXA 250ccm.Wiem ze to jest produkcja Chinska, silnik podobny jest a nawet taki sam ja k w Bashanie.Powiedz mi jesli wiesz czym to to sie rózni?czy to tylko nazwa a reszta jest taka sama
Pozrawiam

seba119
Kontakt:

Post autor: seba119 » wt 03 lut, 2009

Chłodzenie cieczą zawsze było lepsze.

cichy
Kontakt:

Post autor: cichy » wt 03 lut, 2009

dlaczego chlodzenie zawsze było lepsze?!
.:GALEON:.

seba119
Kontakt:

Post autor: seba119 » wt 03 lut, 2009

Bo powietrzem chłodzisz wtedy kiedy jedziesz

Arek26
Kontakt:

Post autor: Arek26 » śr 04 lut, 2009

Czesc
Dzieki za podpowiedz
Pozdrawiam Arek

cichy
Kontakt:

Post autor: cichy » śr 04 lut, 2009

O wyższości chłodzenią cieczą nad powietrznym i odwrotnie możnaby spokojnie napisać książkę. Przede wszystkim należałoby zrobić podział chłodzenia cieczą i podział chłodzenia powietrzem. W tym pierwszym może być chłodzenie zarówno płynem chłodzącym jak i olejem, chłodzenie powietrzem może być wymuszne i niewymuszone...
BTW konstrukcja ożebrowania zarówno samego cylindra jak i karteru silnika jest przystosowana do jak najszybszego oddawania ciepła, dzięki temu krótkotrwała praca silnika przy dużym obciążeniu nawet przy małych prędkościach lub jej braku nie spowoduje przegżania silnika. Jeżeli przytrzymasz na gwizdku przez dluższą chwilę silnik chłodzony cieczą także złapie temperaturę i go zagotujesz...
Silniki chłodzone powietrzem w pojazdach takich jak MXU 150 czy Yamaha BearTracker 250, które eksploatujemy pomimo braku dodatkowego chłodzenia powietrzem nawet w ciężkich warunkach terenowych, normalnych letnich temperaturach nigdy nie przyklękły. A ciecz w kilku pojazdach towarzyszących wrzała...
Wszystko ma swoje wady i zalety, nie można jednoznacznie powiedziećc o jest lepsze. Układ chłodzenia powietrzem jest mniej awaryjny i mniej obsługowy, układ chłodzenia cieczą natomiast daje nam teoretycznie większe szanse przetrwania podczas dużego obciążenia przy małym przepływie powietrza. Ale to wszystko jest teoretyzowaniem...
.:GALEON:.

seba119
Kontakt:

Post autor: seba119 » śr 04 lut, 2009

Chwłodzenie ciecza jest cały czas, a jak złapie temperature to wentylator ja zmniejszy.
Natomiast powietrzem to chlodzenie samoczynne , chlodzi sie wtedy gdy jedziesz a na postoju niemam chłodzenia.
Fakt że chłodzenie cieczą jest bardziej awaryjne.

Seba

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chińskie quady”