rejestracja Quadow

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
Awatar użytkownika
Mati01
Kontakt:

Post autor: Mati01 » pt 15 lut, 2008

Jeśli quad jest nowy to musisz prztłumaczyć ten certyfikat przysięgle, zrobić przegląd, mieć zgłoszenie importowe jednostkowe ( SAD ) , co do faktury to ja miałem od gościa polską bo ma firmę i sam sciąga takie rzeczy, także wystawił mi bez problemu, no i takie oświadczenie napisane przez ciebie ( jeżeli sam sciągałeś ) że jest to jedna sztuka takiego pojazdu importowana przez Ciebie w danym roku.. ale tą formułke znajdziesz na forum... .
To mi wystarczyło aby mojego miśka upiększyć o blachy :haha:
RED BEAR

Awatar użytkownika
arekT

Post autor: arekT » pn 18 lut, 2008

Witam brać.
W roku 2007w lipcu zakupiłem yamahe raptor sprowadzooną z USA posiadam do niej umowe kupna sprzedaży , dokument stwierdzający jej pochodzenie i inne dokumenty związane z importem. W dok. napisane jest że jest to pojazd używany, nie posiadam do niego dowodu rejestracyjnego gdyż nie był on tam zarejestrowany.
Chciałbym zmienić ten fakt i zarejestrować mój pojazd. Proszę o podanie mi informacji jak to załatwić i czy jest to możliwe Z góry dziękuje.

teleman
Kontakt:

Post autor: teleman » ndz 16 mar, 2008

Witam Kupiłe Yamahe GRIZZLY 700 i mam wszelkie papiery do rejestracja jako pojazd osobowy inny. Ale naczelnik z Starostwa Goleniowa nie chce mi go zarejestrować... Mówi że UE nie rejestruje się takich pojazdów. Jak mi wiadomo to w Polsce rejestruje się quady, tylko z powiecie goleniowskim tego się nie robi. Co można z tym zrobić ???

Awatar użytkownika
stahoo

Post autor: stahoo » pn 17 mar, 2008

gdzie kupiles quada...? nowy, czy uzywany...?
.:GALEON:.

PawełSz.
Kontakt:

Post autor: PawełSz. » wt 15 kwie, 2008

Witam, ja mam papiery jako ciągnik rolniczy, byłem w wydziale komunikacji - jutro mam odebrać blachy, mam przegląd, fakture i mam nadzieję, że wszystko będzie ok, aczkkolwiek podczas pierwszej wizyty patrzono na mnie dziwne, jutro się wszytko wyjaśni - dam znać
pozdrawiam
Grizzly 350 4x4, KQ 750 cudo

orlus

Post autor: orlus » sob 26 kwie, 2008

Witam, kupilem uzywanego quada Kawasaki KFX 700 07rok. Quad byl kupiony w Hiszpanii (przez pierwszego wlasciciela od ktorego ja go kupilem) skad tez mam rachunek. Nie mam zadnych innych papierow. Co potrzebuje do rejestracji?
Jest ktos moze z okolic Sosnowca kto moglby mi pomoc przy rejstracji i zalatwieniu wszystkich formalosci (oczywiscie nie za darmo ;) )?
Czy dowod zakupu i przeglad, ze jest to pojazd samochodowy inny (lub traktor; po dodaniu kierunkowszaow itp.) wystarczy do rejestracji?
Bardzo prosze o pomoc!
Pozdrawiam!

PawełSz.
Kontakt:

Post autor: PawełSz. » ndz 27 kwie, 2008

Witaj
Przy rejestracji musiałem przedstawić oryginały:
- faktura zakupu - jako ciągnik rolniczy :) - rejestracja 112 zł
- świadectwo homologaci dopuszczającej pojazd do ruchu
- jako, że homologacja była niemiecka musiałem mieć oryginał niemiecki - brif - oraz przetłumaczony na język polski
- ubezpieczenie jako ciągnik rolniczy to kwota około max 500 zł za pakiet

Pierwszy włściciel powinen mieć świadectwo homologacji hiszpańskie jeżeli był tam rejestrowany i skoro został sprzedany to musi być wyrejestrowany.

Życzę powodzenia i szerokiej drogi na blachach.

Świadectwo dopuszczenia do ruchu "zdobędziesz" w stacji kontroli pojazdów, nie zrażaj się jak za pierwszym czy drugim razem zostaniesz przegoniony :)

Pamiętaj też, że w urzędzie komunikacji będziesz miał wiele przeszkód, ale cóż taki to już jest stereotyp "quadowca"
Grizzly 350 4x4, KQ 750 cudo

Rico

Post autor: Rico » ndz 27 kwie, 2008

Muszę Cię zmartwić orlus, na pojazd używany musi byc dowód rejestracyjny z poprzedniego kraju :(. Do roku 2008 rejestrowali na samą umowę (pojazdy samochodowe inne). Na dzień dziśiejszy czy quad czy auto musi byc dowód lub homologacja jeśli nowy czyt,pierwszy raz rejestrowany.Nowy to tez z przed np. dwóch lat gdy ma mniej niz 6000km przebiegu. Musisz coś z tej Hiszpani załatwić a wiem,że tam z dowodami rej.nie taka prosta sprawa szczególnie jak jest powypadkowy.

Awatar użytkownika
ITAL
V-ce Admin
Quad:: Honda Rincon 680 :)
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: ITAL » pn 28 kwie, 2008

marne to pocieszenie ale również diagności mają problem z rejestracją quadow

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/pri ... 91223b93f6
Honda Rincon TRX 680 FA 2008! Red :I love HONDA:

orlus

Post autor: orlus » pn 28 kwie, 2008

Dziekuje za odpowiedzi!
Problem w tym ze quad nie byl rejestrowany w Hiszpanii. Byl tam tylko kupiony jako nowy przez pierwszego wlasciciela i nie rejestrowany. Czy da sie jakos zdobyc homologacje (inne wyjscie oprocz tego indywidualnego odbioru?) np. mozna uzyc homologacji tego samego modelu ale innego quada?. Czy oswiadczenie o jednorazowym imporcie jest jeszcze akceptowane jako homologacja? Bo slyszalem sprzeczne opinie.
Wiem ze to bedzie arcyciezka droga przez meke ale chce sie tego podjac :)
Jesli sie nie uda to zostaje tylko ubezpieczenie na wolnobiezny i nadzieje ze Policja nie zatrzyma.... :x

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”