MAXXIS ZILLA - nowość wśród opon przeprawowych

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
Awatar użytkownika
Arecki
Moderator
Kontakt:

MAXXIS ZILLA - nowość wśród opon przeprawowych

Post autor: Arecki » czw 17 kwie, 2008

... czyli wrażenia z jazdy w słowach kilku...

Kilka dni temu przetestowałem swój nowy zakup - nowe "kapcie" dla Bestyjki...

Utrzymałem rozmiar poprzedników XTR'ów czyli na przód 26x9-12, tył 26x11-12.

Przeleciałem w sobotni pogodny dzień na nowych Maxxisach Zilla prawie 300km bardzo szybkimi szutrami.

W przeciwieństwie do 26" XTRów nawet na asfalcie i w zakresie prędkości 0 - 115 km/h absolutnie nie ma efektu "telepania" kierownicą. :idea:

Dobrze trzymają w zakrętach, fajnie pracują w błocie, rewelacyjnie ciągną w wodzie dzięki dość dużym klockom. Przy ciśnieniu 0.35 z przodu i tyłu są dość elastyczne i zdecydowanie w odczuciu na kierownicy - miększe od XTR, zdecydowanie lepiej i łatwiej skręca się kierownicą.

Co do klocków na oponach - są większe niż w XTR, ale obawiałem się miękkiej gumy i dość głębokich żłobień w klockach. Sądziłem że asfalt i żwir je szybko ściacha... Po pierwszych 300 km i to ostrych - śladu zużycia, ba "cycki" na klockach są nie ruszone.

Duża powierzchnia klocków wyłapuje dziury i dołki - tu fizyki nie oszukamy, natomiast bardzo fajnie amortyzuje lądowanie po dłuższych ok. 5-8 metrowych lotach w powietrzu na hopkach.

W porównaniu do konkurencyjnych XTR i nadal w tym samym rozmiarze czyli przód 26/9-12, tył 26/11-12 są zdecydowanie lżejsze. Są lżejsze również od ITP XL czy Carlisle XT

Komplet XTR waży 55kg, Zille w tym samym rozmiarze 39kg !

Owszem są zdecydowanie węższe od XTR (ok. 2,5-3cm), ale sądzę, że to tylko ich zaleta niż wada - tym bardziej jeśli na samych gumach oszczędzamy 16kg wagi quada.

Nie mniej posiadają 6 warstw, i coś czego w XTRach nie znajdziemy - specjalny rant chroniący felgi przed uszkodzeniami - mam nadzieję że również wpłyną bezpośrednio na brak podwijania się opon na felgach i łapaniu traw i korzeni pomiędzy felgę a oponę.

Pomimo wspomnianych dużych klocków opony fajnie wchodzą w ślizg nawet w ciasnych szutrowych zakrętach.

Jedyną bolączką - jak w przypadku chyba wszystkich opon błotnych - nie tolerują "mocnego cyngla" na piachu gdzie miast startować, grzęzną w oka mgnieniu...

Info Sklep Quadzik.pl: W naszym quadzikowym sklepie dostępne są Opony Maxxis Zilla w różnych rozmiarach

Kilka fotek...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
.:GALEON:.

MaciekP

Post autor: MaciekP » pt 18 kwie, 2008

kto wie...może to bedzie u mnie następca Carlisle ACT X/LR.....podobne sa....

Awatar użytkownika
prezziguzzi
Kontakt:

Post autor: prezziguzzi » pt 18 kwie, 2008

:myśl: ja wiem czy podobne....chyba raczej :nie:
.:GALEON:.

MaciekP

Post autor: MaciekP » pt 18 kwie, 2008

a nie są?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

shelton

Post autor: shelton » pt 18 kwie, 2008

Absolutnie nie są.

Obrazek
KINGSAJZ dla każdego!!!!

Awatar użytkownika
BadAmstaff
Kontakt:

Post autor: BadAmstaff » pt 18 kwie, 2008

Ile kosztują Zille? :> Może bym sie załapał
Bomba Atomowa 800 Zamienie GRIZZLY 700 EPS 2007 rok SALON POLSKA jeszcze 1 rok gwarancji na CAN-AM RENEGADE 800

Awatar użytkownika
Strugal

Post autor: Strugal » pt 18 kwie, 2008

alledrogo sie kłania
[size=75]Jesli mieszkasz na prowincji, znasz prawdziwe, mocne przeżycia i gardzisz mieszczańską manierą, doskonale wiesz co czuję,gdy zasiadam za kierownicą mojego quada.Szacunek dla wszystkich, którzy kumają o co w tym wszystkim chodzi.[/size]

norbi

Post autor: norbi » pt 18 kwie, 2008

MaciekP:
kto wie...może to bedzie u mnie następca Carlisle ACT X/LR.....
następne kupuj ... x/lr :lol: dobre gumy! z reszta wiesz o tym
Ostatnio zmieniony pn 21 kwie, 2008 przez norbi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BadAmstaff
Kontakt:

Post autor: BadAmstaff » pt 18 kwie, 2008

Strudżi niestety nie mogłem znaleśc Zilli oprócz tych już z felgami
Bomba Atomowa 800 Zamienie GRIZZLY 700 EPS 2007 rok SALON POLSKA jeszcze 1 rok gwarancji na CAN-AM RENEGADE 800

Awatar użytkownika
Strugal

Post autor: Strugal » pt 18 kwie, 2008

były ostatnio cena ok. 1300zł
[size=75]Jesli mieszkasz na prowincji, znasz prawdziwe, mocne przeżycia i gardzisz mieszczańską manierą, doskonale wiesz co czuję,gdy zasiadam za kierownicą mojego quada.Szacunek dla wszystkich, którzy kumają o co w tym wszystkim chodzi.[/size]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”