Jak to wkońcu jest?...

Tutaj możecie napisać wszystko co nie jest związane z quadami...
Awatar użytkownika
kamilquad

Post autor: kamilquad » sob 29 mar, 2008

no ja byłem świadkiem jak pod sklepem kolega wujka przy gazował raptorkiem ( bez kasku)
glebę zaliczył i komuś skrzynkę z gazem lekko zdeformował :lol: :D Łeb bolał go przez tydzień a na plecach miał plecak więc nie bolały go aż tak bardzo.

Pozdrawiam 8)
rozumiem tylko tych którzy też jezdzą na quadach

Awatar użytkownika
michał
Kontakt:

Post autor: michał » sob 29 mar, 2008

Kamil nie Łeb tylko głowę :lol:
Piszę poprawnie po polsku.

Awatar użytkownika
yamahator

Post autor: yamahator » sob 29 mar, 2008

Kolega się pytał czy można a nie czy jest bezpiecznie.Ja dostałem mandat za brak kasku więc twierdze że według prawa trzeba mieć kask.W mandacie Policjant wpisał...:Jazda pojazdem czterokołowym bez kasku ochronnego.

Awatar użytkownika
michał
Kontakt:

Post autor: michał » sob 29 mar, 2008

Wow muszę się pilnować ale prawie zawsze poruszam się z kaskiem :P
Piszę poprawnie po polsku.

Awatar użytkownika
Simbi
Quad:: 800X
Kontakt:

Post autor: Simbi » sob 29 mar, 2008

yamahator

Kolega się pytał czy można a nie czy jest bezpiecznie.Ja dostałem mandat za brak kasku więc twierdze że według prawa trzeba mieć kask.W mandacie Policjant wpisał...:Jazda pojazdem czterokołowym bez kasku ochronnego.
Moim zdaniem bez zadnych podstaw prawnych wystawiony i osobiscie nie przyjala bym mandatu. Szperajac po ustawie "Prawo o ruchu drogowym" na temta konieczności jazdy w kasku znalazłam......

art. 40. 1. Kierujący motocyklem lub motorowerem oraz osoba przewożona takimi pojazdami są obowiązani używać w czasie jazdy hełmów ochronnych odpowiadających właściwym warunkom technicznym.
Z definicji motocykl i motorower to:
art. 2 pkt 45) motocykl - pojazd samochodowy jednośladowy lub z bocznym wózkiem - wielośladowy; 46) motorower - pojazd jednośladowy lub dwuśladowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h.
Quad zarejestrowany jako pojazd samochodowy inny L7e - nie jest w rozumieniu ustawy motocyklem ani motorowerem.

Mając wpisane w dowodzie rejestracyjnym ''pojazd samochodowy inny'' wg. tych przepisów mozesz jeździć bez kasku. Przepisy przepisami,ale w praktyce nie ma co walczy z "władzą".
O wlasne bezpieczenstwo dbac musimy sami.
Glowe mamy jedna. Kto nie zaliczył pożądnej rolki może nie wiedziec jak to przyjemnie - nawet w kasku.
Predkosc jeszcze nigdy nikogo nie zabiła. Nagłe zatrzymanie to jest to, co cię pozbawi życia gdy uderzysz glowa jadac bez kasku w jakas przeszkode czy asfalt.
Ostatnio zmieniony sob 29 mar, 2008 przez Simbi, łącznie zmieniany 1 raz.
EXTREME SQUAD LODZ

Awatar użytkownika
yamahator

Post autor: yamahator » sob 29 mar, 2008

Nie wiem ja dostałem i wolałem przyjąć mandat niż stracić dowód za np:brak oświetlenia tablicy czy brak obrysówek itp.itd
Kończę temat bo jest to temat rzeka a racja jest pośrodku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na luzie”