Rozwalona skrzynia? zatarty? co to może być?

Wszelkie sprawy związane z eksploatacją, serwisowaniem, silnikiem, elektryką, skrzyniami biegów, przeniesieniem napędu, zawieszeniem, oponami, tuningiem oraz wszelkimi poradami technicznymi...
ODPOWIEDZ
miXon
Kontakt:

Rozwalona skrzynia? zatarty? co to może być?

Post autor: miXon » wt 25 mar, 2008

Mam taki problemm:
Mój quad to poczciwy chinol 200cc, manual, marki quad czyli bezmarkowiec.

Otóz tak: Dziś jechałem sobie i zatrzymałem się w piachu. Wrzuciłem wsteczny i quad nie chciał ruszyć, po czym pomyślałem że bieg nie wskoczył popróbowałem na 1 i na R i nic... puszczam sprzęgło i quad się zachowuje jakby był ciągle na luzie...

Nic nie zdziałałem.

Tata przyholował mnie do domu furą. odkręciłem mały dekielek od zębatki(tej małej przy silniku)wszystko wygląda O.K.

Ale:
kiedy odpale quada i jest zdjęty łańcuch to mała zębatka kręci się niezależnie od tego czy jest bieg czy go nie ma(w sumie to nie wiem czy one wchodzą) i nie zaleznie od tego czy mam sprzęgło wciśnięte czy nie! Zębatka kręci się dość szybko ale niezależnie czy dodam gazu czy nie utrzymuje ona prędkość.

Natomiast kiedy założe łańcuch to quad nie jedzie a jakgo podniose(w sensie tył bo to ośka) to koła się wolno kręcą, ale po postawieniu go na ziemie zatrzymują się i quad stoi w miejscu.

Nie wiem co mogło się stać!!! Może spalone sprzęgło? Albo za mała kompresja na tłoku? BO teoretycznie gdyby to kręciło się z jakąś siłą to quad by jechał po postawieniu, a on stoi tak jakby quad nie miał w ogóle siły...

Bardzo dziwi mnie też fakt, że silnik nie reaguje w ogóle na zmianę biegów oraz na sprzęgło i to że po dodaniu gazu zębatka zasuwa z jednakową prędkością.

Myślę, że jasno określiłem mój problem. Jeśli ktoś wie co to może być to proszę o porade co z tym zrobić.

Wydaje mi się że najprawdopodobniej spalone jest sprzęgło i skrzynia bigów jednocześnie ale nie wiem sam.

Z góry dzięki za pomoc!!!

(wiem, że najlepszym rozwiązaniem byłoby zawieść go na szrocik, ale ja wolę naprawic :) )
(nie)Tylko 4 koła:D:D:D

miXon
Kontakt:

Post autor: miXon » śr 26 mar, 2008

napiszcie chociaż co uważacie że to może być bo nie wiem co robić.... wyjmować silnik czy sam nic nie zdziałam??

Awatar użytkownika
mesel
V-ce Admin
Quad:: Kymco MXU 500, SYM 200 TRUCK RUNNER, Piaggio X Evo 209
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: mesel » śr 26 mar, 2008

To że zębatka kręci się bez obciążenia to normalne. Samochód jak podniesiesz do góry to na luzie też mu się koła obracają.

Stawiam na sprzęgło...

Pzdr

cichy
Kontakt:

Post autor: cichy » śr 26 mar, 2008

Wrzuć bieg bez sprzęgła na odpalonym silniku, co sie wtedy dzieje?!
.:GALEON:.

miXon
Kontakt:

Post autor: miXon » czw 27 mar, 2008

no właśnie nic się nie dzieje zebatka kreci sie tak samo szybko a jak postawie to nic odgłos i czucie jest takie jakby ten bieg wskoczył ale jak padło sprzęgło to może być tak, że jest na takim niby półsprzęgle jak to sprawdzić chodzi mi o sprzęgło dzwoniłem do pobliskiego serwisu i powiedzieli ze to moze jakis koszyczek jest zepsuty albo cos tam jeszcze

miXon
Kontakt:

Post autor: miXon » pt 18 kwie, 2008

napisze tylko dla informacji... może komuś się przyda... zepsuło się sprzęgło (pozlepiane tarcze) a powodem był zły olej

Seba
Kontakt:

Post autor: Seba » sob 19 kwie, 2008

A ja mam pytanie czy w quadach chińskich jest olej w skrzyni biegów???? :?

Awatar użytkownika
tede74
Administrator
Quad:: Scrambler XP 1000 S
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: tede74 » sob 19 kwie, 2008

Te skrzynie są na wodę :lol: a na poważnie to często silnik i skrzynia pracują na jednym oleju
:I love POLARIS:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż quadowy”