Przewijarka do itinerera (roadbookholder)

Wszystkie informacje przydatne do jazdy w terenie, czyli niezbędnik quadowego przeprawowca...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
markus
Kontakt:

Post autor: markus » ndz 02 mar, 2008

Jesli ci sie uda zrobic dobrze dziajacy elektycznie przewijany roadbook to.......rob od razu dwa :ok: :ok: :ok:
SUZUKI VINSON KING 500 4x4
BOMBARDIER RENEGADE X BLACK

Awatar użytkownika
Motyf
Kontakt:

Post autor: Motyf » wt 25 mar, 2008

Hello wszystkim, tak jak pisałem, wszystko sie udało :-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na wierzchu jest oczywiscie pokrywka z ramką z przezroczystej plexy

filmik pt. Jak to działa

Awatar użytkownika
Grzegorz Głowienka
Administrator
Quad:: testowy :)
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Głowienka » wt 25 mar, 2008

Motyf, czekamy oczywiście na weryfikację działania w terenie...
Póki co quadowa emeryturka :)

Awatar użytkownika
prezziguzzi
Kontakt:

Post autor: prezziguzzi » wt 25 mar, 2008

:oklaski: polsonowska krew :ok:

ps.tylko ta obudowa do mnie nie przemawia :myśl:
.:GALEON:.

Awatar użytkownika
Krzysztof Wronowski

Post autor: Krzysztof Wronowski » wt 25 mar, 2008

Motyf jak zwykle RULEZ , tylko czy jest sens pytam?

Roadbook holder Tuarteha to lata doświadczeń na pustyniach i kilometry testów w najcięższych warunkach i to wszystko za 1100 zł brutto.

Jeżeli te holdery odmawiają współpracy , co się zdaża to co dopiero te robione z kijów od szczotek i silniczków od zabawek.

Adam Słodowy byłby z Ciebie dumny , gorzej z babcią , której zwedziłeś pudełko od kanapek :)

Chciałbym zapytać o istotny sczegół natury technicznej:

rolki w miarę rozwijania z jednej strony i zwijania na drugą zmieniają swoją średnicę (grubość papieru) przez co zmienia się prędkość zwijania na jednej rolce kosztem zwiększenia na drugiej.

W produkcie Tuarteha problem ten jest eliminowany przez skomplikowany system przekładni - trybików ze sprzęgłem a i tak co jakiś czas trzeba korygować taśmę ręcznie przez wystające pokrętła.

Jak rozwiązałeś ten problem u siebie , bo pokręteł nie wyprowadziłeś na zewnątrz a i systemu przekładni też nie widzę?
3fun - bo quady są naszą pasją

Awatar użytkownika
Motyf
Kontakt:

Chłopaki, dla mnie to super zabawa i wyzwanie, to wszystko, jezeli mogę jeszcze zapłacic za coś 3 razy mniej to jest jeszcze lepiej.
Pudełko po kanapkach mozna zastąpić pudelkiem np. peli czy explorer, kwestia wyższej ceny oczywisćie. Pudełko jest calkowicie szczelne. Silniczki nie sa od zabawek ale to profesionalne silniczki do świateł dyskotekowych. Co do róznicy prędkosći, która oczywiscie występuje, to starałem sie jak najbardziej zniwelowac ją poprzez wprowadzenie stosunkowo grubych rolek. Efekt oczywiscie sie pojawia ale prócz tego, ze na jednej jest w pewnym momencie za luźno nawiniety papier nic nie zmienia, wszystko sie ładnie kreci i wyrównuje gdy większosc papieru jest na drugiej. Silniczki sa bardzo porzadne i nie wymiekają tak pod względem mocowym jak te w orginalnym Tuartehu, gdzie dostają niezłej zadyszki i ledwo co ciągną. To jest model prototypowy i w kolejnym cos tam zmienię ale póki co nie widzę potrzeby.

Awatar użytkownika
markus
Kontakt:

Post autor: markus » wt 25 mar, 2008

Motyf dokonales niemożliwego. Jesli to jeszcze bedzie działac to moje gratulacje.
Ja bym tylko zmienił pudełko na jakies metalowe. Sprawdz jak bedzie sie sprawował podczas szybkiej jazdy gdy sa spore wstrzasy.
Idziesz dobra droga :oklaski: :oklaski: :oklaski: :oklaski:

Awatar użytkownika
Krzysztof Wronowski

Post autor: Krzysztof Wronowski » wt 25 mar, 2008

Skrzynki Peli czy Explorer nie są przezroczyste to raz , dwa same kosztują sporo...

Modelarsko i hobbystycznie powtarzam - Podziw !

Jednak na rajd z takim holderem... tylko Markusa widzę :)
No , ale Markus jescze w ubiegłym roku uważał roadbook za wyszukaną fanaberię :)
3fun - bo quady są naszą pasją

Awatar użytkownika
markus
Kontakt:

Post autor: markus » wt 25 mar, 2008

No , ale Markus jescze w ubiegłym roku uważał roadbook za wyszukaną fanaberię :)
He i nadal zdania nie zmieniłem. 8)

Awatar użytkownika
Motyf
Kontakt:

Pudełeczko samo w sobie nie jest sztywne ale na dnie w środku leci 3mm alumniowa płyta - element konstrukcyjny pod silniki i rolki. Od zewnatrz równiez będzie płyta alu co powoduje, że wszystkie elementy cięzkie będą umieszczone na sztywno bo blachy te będa skręcone. Będzie wypas, szczelnie i sztywno. Zobaczymy jak będzie sie spisywalo w terenie, silniki zamontowane sa bardzo porzadnie, nie ma praktycznie elemntów, które mogą ulec uszkodzeniu. Zobaczymy jednak na Dziczy. Nudno by było jak by nic sie nie urwało bo nie było by co przerabiać :wnerwiony:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poradnik terenowy”