Kupilem Quada Polaris SP500 na wytrysku z homolomo

Wasze doświadczenia i pytania związane z quadami Polaris
Awatar użytkownika
stahoo

Kupilem Quada Polaris SP500 na wytrysku z homolomo

Post autor: stahoo » pt 08 lut, 2008

na wstepie chcialem napisac, iz jest to moja prywatna i obiektywna opinia na temat quada, ktorego kupilem i uzytkuje... SP500

nie jestem zawodnikiem EXTREME, prowadze wypozyczalnie, uprawiam turystyke quadowa, ktora bardzo lubie, dlatego 500ccm w zupelnosci mi wystarcza - i nie ukrywam, jak na razie jest az nadto...

Polarisa kupilem z premedytacja, wielu ludzi odradzalo mi go, wielu ludzi polecalo, czesc byla bez zdania... generalnie opinia ludzi byla z tendencja na NIE, ze sie psuja, sa slabe itp...

po wizycie w Polsonie poddany zostalem "obrobce" ale generalnie o wyborze tego wlasnie quada zadecydowala cena, jaka dostalem oraz fakt przejecia mojego uzywanego quada przez sprzedawce w cenie takiej, w jakiej ja chcialem sprzedac...

na razie zrobilem nim 50 km i jestem zachwycony, o wszystkich zadach i waletach, bede pisal na lamach tego tematu sukcesywnie....

wieczorkiem opisze wrazenia z jazdy...
.:GALEON:.

reider66

Post autor: reider66 » pt 08 lut, 2008

stohoo popieram cię w wyborze ja kupiłem 3 SP-500 i Outlaw 525 też do wypożyczalni wcześniej jeździłem nimi dla mnie rewelacja ale napewno zagrała cena
Outlaw 525

Awatar użytkownika
Marcolife

Post autor: Marcolife » pt 08 lut, 2008

Widzę, że Polson zaczął dostarczać towar na naszą stronę rzeki. Polson, ty ośmiornico!!! :cwaniak:
Już niedługo zwoduję delfina, założę pianę i fiu...na Ostrołękę!

Awatar użytkownika
Motyf
Kontakt:

Post autor: Motyf » sob 09 lut, 2008

Marco i jego obelgi w całej okazałości:D
ceikawe jak tam Polarki będą sie spisywac w wypożyczalni. Nie wiem czy to nie jest zbyt wygodny i komfortowy sprzęt jak na wypożyczalnie, takiego Polariska to trzeba kochać i głskać a nie oddawac cały czas w inne ręce:-( ja bym tam dal im jakąś twarda deskę np. Eigera

Awatar użytkownika
Krawco
Quad:: XP 850 ;)
Imię: Arkadiusz

Post autor: Krawco » sob 09 lut, 2008

Marcolife:
Widzę, że Polson zaczął dostarczać towar na naszą stronę rzeki. Polson, ty ośmiornico!!! :cwaniak:

a może to nie Polson... 8)
Ostatnio zmieniony sob 09 lut, 2008 przez Krawco, łącznie zmieniany 1 raz.
Pojazdy Polaris www.polariscenter.pl i nie tylko...

Awatar użytkownika
stahoo

Post autor: stahoo » sob 09 lut, 2008

uwazam, is SP500 nie nadaje sie do wypozyczalni, tak jak kazdy duzy quad, ludzie nie maja tolerancji odleglosci zarowno w dluz jak i w szerz, i oczywiscie predkosci, przy tym, co ja robie, tak quad, a przede wszystkim uzytkownik jest narazony na "zepsucie"... a potem sa problemy... do wypozyczalni powinno sie kupowac dla ludzi, maksymalnie 250 - 300ccm, ktore i tak nalezy co niektorym poskrecac... :)

natomiast znakomicie nadaje sie dla mnie :) lub dla innego instruktora, jest duzy i robi wrazenie, do tego bardzo komfortowy...

Awatar użytkownika
stahoo

wracajac do tematu:

wrazenia z jazdy (dodac musze, iz do tej pory poruszalem sie wystarczajaco dlugo, aby moc porownac, takimi quadami jak: Bruin350, MXU300, MXU500, FourTrax300, LS250):

Walety:

- komfort - zajefajny, co prawda siedzi sie wysoko, ale w zakretach czuje, ze trzyma sie podloza, chociaz raz juz mialem opcje na dwa boczne kola, ponioslo mnie :)
- dodatkowo jak dla mnie - 120 kilo i 192 wzrostu jak sie nie garbie - idealnie spasowana kierownica, chyba diler ustawil ja pode mnie, cienkie raczki na poczatku smieszyly mnie (jak w rowerze) ale potem zdalem sobie sprawe, iz pomagaja mi wyczuc sprzet...
- zawieszenie - rewelka, oddalem juz pare solidnych skokow, zawsze spadal na 4 lapy, trzeba pomagac sobie gazem, bo ma tendencje "skoku na glowke", czyli nurkuje przodem w dol... - kwestia wycwiczenia, zawieszenie znakomicie wybiera doly, duze, 26 calowe opony znakomisie trzymaja sie poki co podloza...
- prace w ogrodzie - do tej pory ciagnie mi wszystko, co mu podczepie...
- prowadzi sie ladnie i przyjemnie, nie mam wrazenia, iz na nierownosciach ucieka mi spod tylka...
- przedni bagaznik, mozna pare rzeczy tam poupychac, mialem kiedys malucha, mial bagaznik z 10 litrow wiekszy :)
- fajny jest patent z blokada przedniego mostu...

Zady:

- wkurza mnie brak SERYJNIE przedniego bampera, w sytuacji kryzysowej, moglem sobie "wlozyc malego palca" w oczko do linki, aby go wyciagnac... nie ma gdzie przymocowac liny z przodu, jak nie masz wyciagarki to kibel - jest tylko na samym spodzie male, jak sadze oczko do holowania - to samo z tylu...
- za zderzak trzeba zaplacic (nie malo) a jest niezbedny, przy moich doswiadczeniach i przedni i tylni... czesto klient wjezdza w d***... :(
- jak narazie pochlania straszne ilosci paliwa, mam nadzieje, ze to kwestia dotarcia...
- na wolnych obrotach jest nie przyjemnie - wszystko drzy, nie ma zadnej plynnosci, jak sie doda gazu, albo w trakcie jazdy wszystko wraca do normy
- mialem juz pierwsza zasadzke, w miejscu, gdzie Bruinem przelatywalem z predkoscia, tu malo nie mialem dzwona, trzeba PAMIETAC, ze jest duzo szerszy niz moje dotychczasowe pojazdy...

kolejne zady i walety - jak cos nowego przerzyje, na razie docieram... :)

Awatar użytkownika
stahoo

swoje doswiadczenie byc moze opisze Cichy, co prawda jezdzil pare minut, ale az mu sie oczy "spocily" z wrazenia :)

cichy
Kontakt:

Post autor: cichy » sob 09 lut, 2008

Tak, pojawiły sie łzy ale od wiatru. Kilka uwag ode mnie. Tak na prędce.

Zalety:
- jak dla mnie mega silny i szybki (porownanie przede wszystkim z powyższymi quadami)
- super zawieszenie, skoki, dziury, korzenie praktycznie nie istnieją
- duze koła plus duzy prześwit to chyba to, co misie lubią najbardziej
- komfort, duża kanapa, duzo miejsca

Wady:
- brak bumperów
- brak prawej klamki

To jest tyle co moge napisać po kilku rundach na torze.W trakcie eksploatacji na pewno jeszcze pojawia sie jakies uwagi, które na pewno opiszemy.

Awatar użytkownika
Marcolife

Post autor: Marcolife » ndz 10 lut, 2008

SP 500 HO to najlepszy Polaris, rozumiem wasze podekscytowanie.
Zamiast drogich zderzaków widziałem kiedyś w wypożyczalni oponki. Może nie jest estetyczne, ale działa niezawodnie - lepiej niż bamperki.
Już niedługo zwoduję delfina, założę pianę i fiu...na Ostrołękę!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Polaris”