Ryzyko kupna quada bez homologacji

Gdzie jeździć, wyposażenie ridera, wyposażenie atv-ki, rejestracja, import quadów, przepisy prawne, prawo jazdy, nawigacja...
Q65

Ryzyko kupna quada bez homologacji

Post autor: Q65 » ndz 09 gru, 2007

Jak to jest z tymi homologacjami?

Widzę ogólna tendencje na forum do kupowania quadów z homologacja (czyli o ile dobrze rozumiem dopuszczeniem do ruchu).
Ten kto juz ma quada bez homoogacji to widze, ze ostro kombinuje zeby jednak go zahomologowac.
Dalej czytam gdzies na forum, ze przepisy maja sie zmienic i beda jeszcze wieksze trudnosci w homologacji quadow.
Czy w tej sytuacji ryzykowny jest zakup quada bez homologacji?
Czy naprawde sa z nimi takie problemy?
Czy policja naprawde potrafi zabrac na parking taki pojazd?

Awatar użytkownika
arekT

Post autor: arekT » ndz 09 gru, 2007

Witam ja sam posiadam quada bez homologacji wszystko zależy od tego gdzie będziesz go używał ja moim Raptorem żadko wjeżdzam na ulce pozatym w razie problemów mam OC .I mnie jazda uliczna nie interesuje a w momencie zakupu musiałbym do ceny dodać 4000 zł a po co?Mówie tu o nowym sprzęcie.pozdrawiam

Z

Post autor: Z » ndz 09 gru, 2007

Oj przydaje się czasami,zależy w jakich rejonach mieszkasz i gdzie chcesz go użytkować.Jeden wielki plus duuuuuuużo łatwiejsza sprzedaż(na dożywocie go nie będziesz trzymał).Ja swojego kupiłem z Hiszpani i miesiąc temu przewaliłem go na import jednostkowy(był bez homologacji lecz miał wszystko pozakładane do przeglądu) i mam z grzywki,a policja potrafi dopiec.
Pozdrawiam Z

Q65

Post autor: Q65 » ndz 09 gru, 2007

Z:
Oj przydaje się czasami,zależy w jakich rejonach mieszkasz i gdzie chcesz go użytkować.Jeden wielki plus duuuuuuużo łatwiejsza sprzedaż(na dożywocie go nie będziesz trzymał).Ja swojego kupiłem z Hiszpani i miesiąc temu przewaliłem go na import jednostkowy(był bez homologacji lecz miał wszystko pozakładane do przeglądu) i mam z grzywki,a policja potrafi dopiec.
OC to masz chyba na siebie, a nie na pojazd?
A co z ta policja, jak to jest? Serio sa takie czepialskie chlopaki?
Ostatnio zmieniony ndz 09 gru, 2007 przez Q65, łącznie zmieniany 1 raz.

Z

Nie rozumiem,jak to na mnie.Ja mam na pojazd YFM 700,a policja już kilka razy mnie sprawdzała(zawsze na drogach publicznych),ostatni raz gdy jechałem z wydziału komunikacji z tablicą rejestracyjną za kurtką.
Pozdrawiam Z

iras61

Post autor: iras61 » ndz 09 gru, 2007

wykupujesz oc na poj. wolnobieżny i gucio :lol:
[size=75]extrema jest dobra na wszystko[/size]

Z

Możliwe lecz ja nie miałem homologacji,na samą umowę z hiszpanem nikt mi ubezpieczenia nie chciał wystawić(bo i jak bez rejestracji nawet za granicą),a tak wszystko mnie kosztowało 400zł i po bólu(pojazd samochodowy inny).
Pozdrawiam Z

Awatar użytkownika
prezziguzzi
Kontakt:

Post autor: prezziguzzi » wt 11 gru, 2007

:wink: rejestracja jest niezbędna .... czy można jeździć samochodem bez tablic :shock: :?: chyba nie :wink: więc nie wymyslajmy zasad quadowych ..to są te same drogi...
quadem bez homo można jeździć po terenie zamkniętym (prywatnym,torze itp)
.:GALEON:.

Awatar użytkownika
Krzysztof Wronowski

Post autor: Krzysztof Wronowski » wt 11 gru, 2007

Jak już pisałem Ministerstwo szykuje nam kolejną zmianę przepisów , która spowoduje niemożność zarejestrowania pojazdu nie rejestrowanego za granicą , a i w przypadku rejestrowanych wymagany będzie komplet dokumentów np mały i duży brief w przypadku importu z Niemiec.
Warto czasem dołożyć klikaset zł i mieć problem z głowy niż później przekradać się opłotkami , tym bardziej, że większość szutrów to drogi publiczne!
3fun - bo quady są naszą pasją

Awatar użytkownika
Grzesiek G

Post autor: Grzesiek G » wt 11 gru, 2007

Jak już pisałem Ministerstwo szykuje nam kolejną zmianę przepisów , która spowoduje niemożność zarejestrowania pojazdu nie rejestrowanego za granicą
A przepraszam , że nie rozumiem - Ameryki to też ma dotyczyć ?
Ostatnio zmieniony śr 12 gru, 2007 przez Grzesiek G, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Niezbędnik quadowca”