A może nowy can am outlander max 1000?
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Re: A może nowy can am outlander max 1000?
ten w 2020 licznik to ściągnięty żywcem z CFki jest nie podoba mi się nic a nic. Ten ze wskazówkami był zdecydowanie lepszy i bardziej czytelny.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Mozecie rozwinąć te dwa odliczenia? Ojciec ma firmę i zastanawiam się czy nie lepiej aby on kupił maszynę.oolsztyniak pisze: ↑śr 15 sty, 2020Lepiej kupić nowy traktor z homologacją, odpisać 23% VAT, 19% dochodu i masz quada praktycznie 40% tańszego a to już sporo.
23% VAT można odliczyć, gdy maszyna będzie służyła tylko w pracy, a jeżeli w pracy i prywatnie to polowe VAT można odliczyć, tak?
19% dochodu? Co to za ulga?
Pozdrawiam!
Jeśli kupujesz za gotówkę (albo na raty) ale dostajesz pełną fakture zakupu to quad jako traktor wrzucasz w działalność i odliczacz Vat w całości jednorazowo. Nie płacąc Vatu należnego za miesiąc w którym nabyłeś quada albo jak tyle nie masz do zapłaty to dostajesz zwrot całości albo różnicy. Możesz też pomniejszyć sobie Vat jaki masz do zapłaty w kolejnych miesiącach i nie występować wtedy o zwrot do USu
Natomiast wartość netto z faktury wrzucasz sobie w koszty. Z tego co pamietam to z tT3b (traktor) chyba się amortyzuje 14% i przez okres 7 lat. Czyli np 50 000 netto/84 miesiące= 595 zł. I tą kwote co iesiąc wrzucasz w koszty przez te 7 lat.
Jeśli bierzesz to w leasing to z każdej raty leasingowej/faktury Vat w danym miesiącu sobie odpisujesz cały a od wartości netto raty 14% wrzucasz w koszty tak długo jak masz leasing, no i kwestia czy wykupujesz za 1% to masz w zasadzie odpisane przez okres leasingu czy wykupujesz na większej kwocie to liczy CI się to co wyżej od chwili wykupu na wartość wykupu.
Ale musisz być na KPiR i na Vacie
Proszę mnie poprawić jeśli jestem w błędzie.
Natomiast wartość netto z faktury wrzucasz sobie w koszty. Z tego co pamietam to z tT3b (traktor) chyba się amortyzuje 14% i przez okres 7 lat. Czyli np 50 000 netto/84 miesiące= 595 zł. I tą kwote co iesiąc wrzucasz w koszty przez te 7 lat.
Jeśli bierzesz to w leasing to z każdej raty leasingowej/faktury Vat w danym miesiącu sobie odpisujesz cały a od wartości netto raty 14% wrzucasz w koszty tak długo jak masz leasing, no i kwestia czy wykupujesz za 1% to masz w zasadzie odpisane przez okres leasingu czy wykupujesz na większej kwocie to liczy CI się to co wyżej od chwili wykupu na wartość wykupu.
Ale musisz być na KPiR i na Vacie
Proszę mnie poprawić jeśli jestem w błędzie.
V2.....sound of madness
Witajcie
Czy możecie odświeżyć temat i opowiedzieć się o doświadczeniach z Modelem Can Am Outlander Max 1000?
W sieci mozna znaleźć informacje,że ABS to jest jednak utrudnienie w trudnym terenie, przymierzam się do kupna quada, mam znajomego który lata na Renegade 1000r zaś on jest napaleńcem i ma swój klub - ja z racji mieszkania w Norwegii nie mam możliwości wykorzystywania atutów modelu Renegade.
Zaś wycieczki i przeprawa brzmi świetnie
Dzięki i pozdrawiam
Czy możecie odświeżyć temat i opowiedzieć się o doświadczeniach z Modelem Can Am Outlander Max 1000?
W sieci mozna znaleźć informacje,że ABS to jest jednak utrudnienie w trudnym terenie, przymierzam się do kupna quada, mam znajomego który lata na Renegade 1000r zaś on jest napaleńcem i ma swój klub - ja z racji mieszkania w Norwegii nie mam możliwości wykorzystywania atutów modelu Renegade.
Zaś wycieczki i przeprawa brzmi świetnie
Dzięki i pozdrawiam