Witam!
Zastanawiam się nad zakupem quada. Do tej pory nie miałem pojazdu atv. Szukam maszyny do komfortowej jazdy na dystansach ok. 150 km po polach, lasach, pagórkach, szutrach. Zamiarem jest odkrywanie i zwiedzanie ciekawych miejsc. Nie zamierzam go celowo "topić w bagnach lub upalać" lecz chciałbym uniknąć tez przygód typu - quad kolejny raz zaniemógł 60 km od cywilizacji bez zasięgu :/ Myślę ze powinien mieć napęd 4x4 i wyciągarka uważam ze tez powinny być (lub możliwość jej zamontowania). Chciałbym aby quad miał homologacje na jazdę po drogach, gdyż jakoś na offroad trzeba dojechać. Myślałem o pojemności ok. 500. Z wyposażenia to chciałbym aby miał (lub miał możliwość zamontowania) hak i podgrzewane manetki. Myślę ze wspomaganie będzie przydatne i niezależne tylne zawieszenie. Zakładam, ze quadu używałbym 3 razy w miesiącu do rekreacyjnej jazdy z poczuciem, ze w razie trudniejszych warunków będę mógł podjąć próbę. Chciałbym, aby części do niego były dostępne i aby było ogólnodostępne zaplecze do jego napraw. Budżet jaki planuje to max. 40 000 zł.
Przymierzałem się do paru marek i najmniej mi przypadł do gustu Linhai 565.
Wybór pierwszego quada w lekki teren
- tede74
- Administrator
- Quad:: Scrambler XP 1000 S
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Re: Wybór pierwszego quada w lekki teren
W tym budżecie najepszym wyborem będzie Polaris Sportsman 570
https://www.sklep.centrumatv.pl/p/1696/ ... -utv-.html
https://www.sklep.centrumatv.pl/p/1696/ ... -utv-.html
Jeśli rozważasz nowy to jak kolega tede74 wyżej napisał nowy polaris 570 będzie wg mnie najlepszym wyborem.
Chyba że używany to już bym powybrzydzał.
Chodzi CI o to aby quad był zarejestrowany/ubezpieczony czy konkretnie o homologacje. Bo to w PL sa 2 osobne sprawy. I mus tej drugiej dość mocno wiąże ręce zwłaszcza w używkach.
Chyba że używany to już bym powybrzydzał.
Chodzi CI o to aby quad był zarejestrowany/ubezpieczony czy konkretnie o homologacje. Bo to w PL sa 2 osobne sprawy. I mus tej drugiej dość mocno wiąże ręce zwłaszcza w używkach.
V2.....sound of madness
Dzieki Panowie za podpowiedzi.
Jako ze chce zacząć przygodę z atv to chciałbym minimalizować ryzyko wszelkich kłopotów (w tym mechanicznych ale i formalnych).
Z tego co wyczytałem, jeśli pojazd nie ma homologacji producenta, to diagności mogą robić problemy na przeglądach.
Jeśli dobrze myślę to zawęziłbym warunek do pojazdów z homologacja.
Jako ze chce zacząć przygodę z atv to chciałbym minimalizować ryzyko wszelkich kłopotów (w tym mechanicznych ale i formalnych).
Z tego co wyczytałem, jeśli pojazd nie ma homologacji producenta, to diagności mogą robić problemy na przeglądach.
Jeśli dobrze myślę to zawęziłbym warunek do pojazdów z homologacja.