x8 gaśnie na wolnych obrotach
x8 gaśnie na wolnych obrotach
witam, mam problem z moją x8 , zaczęła gasnąć na wolnych obrotach, gdy dodam więcej gazu jest ok ale jak odpuszcze to gaśnie, pojawiło się to po wyjechaniu z myjni (może to przypadek) , gdy wysechł było ok ale zaraz po wjechaniu w głęboki śnieg na wolnych obrotach zaczął gasnąć, i dziś zauważyłem że były luźne klemy przy akumulatorze, może to jest przyczyna ???
Re: x8 gaśnie na wolnych obrotach
Sprawdziłbym jeszcze wszystkie kostki, czy nie ma wilgoci - popsikać smarem dielektrycznym. Luźne klemy mogą być przyczyną takiego zachowania
Ozo Drapers Squad
Sprawdziłem wszystkie kostki , jedna była troche zielona, popsikałem smarem, zobaczymy jak nie pomoże to będzie serwis
problem rozwiązany, wszystkie kostki popsikane smarem, ale najpewniej powodem były poluzowane klemy, teraz jest już ok, a tak poza tym dziś pękło 2 tyś przebiegu , mam nadzieje że następne 2 też będą bez awarii
Gratulacje, widać egzemplarz, egzemplarzowi nie równy... Niedawno wymiana mostu (pękł sobie) i przycisku załączania napędów, a ostatnio przy zakładaniu osłon spodu na podłogę spadła ciekawa śruba - mocująca przedni most do ramy Dobrze, że jest gwarancja bo byłoby słabo
Ozo Drapers Squad
-
- Quad:: cf moto x8 terralander 800 2013rok
Witam. Żeby nie zakładać nowego tematu, podczepię się tutaj z takim samym problemem. CF x8 podczas jazdy jakby odcięło zapłon. Wyłączyłem światła "długie", bo za chwilę bym zatrzymał się w miejscu, i w tym momencie sprzęt odzyskał sprawność. Przejechałem kilka kilometrów pod dom, zatrzymałem się przed bramą i sprzęt powoli zaczął spadać z obrotów i zdechł. Wyglądało to tak, jakby paliwa nie dostawał albo raczej jakby dostawał coraz mniej i zdechł. Za chwilę załączyłem ponownie pompkę i sprzęt odpalił na dotyk, po czym znowu zaczął spadać z obrotów i zgasł. Wtoczyłem się do garażu, zgasiłem zapłon, postałem 1-2 min i odpaliłem. Sprzęt chodzi normalnie. Odkręciłem korek wlewu paliwa i usłyszałem lekkie "zassanie" ale raczej nie na tyle mocne, żeby quad gasł. W motocyklu miałem podobną sytuację, ale tam aż bak wciągnęło i dopiero sprzęt zgasł. Kilka dni temu miałem też sytuację, po przejechaniu około 30 km zgasiłem sprzęta nad jeziorkiem, po 10 minutach załączam pompę i cisza. Pompa nie pompuje, na wyświetlaczu nie pojawia się ikonka - nazwijmy to - wtrysku. Quad nie odpala. Kilka razy wyłączyłem zapłon i pompa ożyła. Dojechałem bez problemu do domu kolejne 20 km, ale niesmak pozostał. I teraz pytanie - czy pompa podczas jazdy chodzi cały czas, czy uruchamia się tylko przy rozruchu i gaśnie ? Bo przy rozruchu słychać jak pompuje i gaśnie, wtedy odpalam sprzęta i jazda. Od czegoś muszę zacząć a nie bardzo wiem od czego. Jak już kolega wyżej pisał, sprawdziłem klemy - dokręcone. Jutro sprawdzę jeszcze wszystkie kostki i psiknę kontaktem. Co jeszcze powinienem zrobić ?
-
- Quad:: renegade 570 xxc , był cf x8 ,cf 500 , lucky star 400shineray 250-9c
- Imię: Wojtek
Sprawdzić wtyczki na pompie czy piny dobrze siedzą..pompa w czasie jazdy pracuje cały czas.
-
- Quad:: cf moto x8 terralander 800 2013rok
Rano znowu pompa nie dawała znaku życia, więc zacząłem ręką każdy przewód ze złączką ruszać, aż w pewnym momencie usłyszałem, że pompa ruszyła. Więc znalazł się winowajca. Rozebrałem bok, bo inaczej nie mogłem ręki wsadzić, i rozpiąłem wtyczkę. Nie trudno się domyślić co znalazłem.Chyba zbyt optymistycznie karcherem myłem sprzęta Bo wody to on raczej nie widział - tylko szutry i wycieczki do lasu.
-
- Quad:: renegade 570 xxc , był cf x8 ,cf 500 , lucky star 400shineray 250-9c
- Imię: Wojtek
Wszystkie kostki dobrze zabezpieczyć trzeba jak a każdym quadzie:).
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
I sposób mycia nie ma tu większego znaczenia.
Smar silikonowy i będzie git.
Zawczasu potraktuj tak wszystkie kostki.
Smar silikonowy i będzie git.
Zawczasu potraktuj tak wszystkie kostki.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.