Brak iskry -mxu 500
-
- Quad:: Kymco mxu 500 oś
- Imię: ANDRZEJ
Brak iskry -mxu 500
Dzien dobry:) mam pytanie nie mam iskry w moim MXU 500 - swieca nowa ,cewka nowa - czyżby moduł?? z góry dzieki za informacje, pozdrawiam
- jarecki13
- Quad:: TraktoReX 680 :)
- Imię: Jarek
Re: Brak iskry -mxu 500
Sprawdź czujnik położenia wału tzw. ckp sensor kostka jest przy alternatorze trzy przewody są od alternatora a dwa od czujnika położenia wału , jeśli impuls będzie to potem sprawdź to samo na wyjściu z modułu do cewki , musisz sobie załatwić serwis manuala i wszystko będziesz miał opisane
- mesel
- V-ce Admin
- Quad:: Kymco MXU 500, SYM 200 TRUCK RUNNER, Piaggio X Evo 209
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Fajka, przewód. Moduł to ostateczność.
-
witojcie:) .... wiec mam nowy moduł,nowa cewke,i swiece - i dalej nie mam iskry ;sprawdzałem czy dochodzi napiecie do modułu -napiecie jest. Pytanie mam ...poniżej jest zdjecie -czy to o tą kostke chodzi - faktycznie sa tam 3 żółte i 2 różnokolorowe które idą do modułu - to jest ten czujnik połoenia wału??
-
jak sprawdzic miernikiem czy czujnik wału jest ok??
- jarecki13
Tak to jest to trzy przewody są od alternatora a dwa od czujnika położenia wału musisz się wpiąć w kostkę w miejsce gdzie wchodzą dwa przewody od czujnika położenia wału czyli te co są innego koloru , potem jeśli jest napisane w serwis manualu sprawdzić rezystancję ( wystarczy zwykły miernik) jeśli rezystancja w serwis manualu nie jest podana tylko tzw. peak voltage (impuls) to będzie ci potrzebny już lepszy miernik który ci pokaże wartość która powinna być podana w serwis manualu . Ogólnie poczytaj na forum tym i innym jak się to sprawdza w kymco i będzie po sprawie , sam czujnik dużo nie kosztuje ale będziesz musiał spuścić olej i zdjąć pokrywę alternatora aby go wymienić .
-
dzieki wszyskim za informacje mam najprostszy miernik sprawdziłem na ustawieniu 200k - wynik 60.3 (ŁOMÓW).Narazie postój -musze poczekac aż moj kolega-mechanik wróci z wakacji.Napisałem jeszcze do MOTOR-LAND 'u czy mają taki czujnik odpisali że w moim modelu to alternator wykrywa w którym połozeniu jest wał..... Kilka miesicy temu kiedy pisałem że mi niechce odpalić to sie okazało że łancuch rozrzadu przeskoczył ;teraz znowu chyba musze tam wrócic ,a trza było odrazu to załatwić ....
na koniec zrobilem experyment - podpiałem miernik i pokreciłem rozrusznikiem
naprzemian migało 60.3 za chwile 1 i znowu 70.2 za chwile 1 i tak cały czas na przemiennie:) sam juz nie i wiem:(
pozdrawiam
na koniec zrobilem experyment - podpiałem miernik i pokreciłem rozrusznikiem
naprzemian migało 60.3 za chwile 1 i znowu 70.2 za chwile 1 i tak cały czas na przemiennie:) sam juz nie i wiem:(
pozdrawiam
- jarecki13
Tylko nie daj się nabić w bambuko bo w hondzie tez niby trzeba kupować cały alternator z czujnikiem , a tak naprawdę wystarczy dobrać odpowiedni impulsator i go zamontować cena impulsatora coś około 100-180 zł poszukaj na alegro bynajmniej tyle do rincona do mxu może być tańszy
-
he:) usterka zdiagnozowana...przerwał sie przewód który wychodzi z bloku silnika od impulsatora równo z tą uszczelniajacą gumą... trzymał sie na jednym (włosku)... a ja pół quada rozebrałem ... kurza stopa.......
- jarecki13
Dlatego serwis manual jest niezbędny do takich spraw , masz wszystko opisane co trzeba sprawdzić w razie takiej usterki jak miałeś - czyli brak iskry to samo tyczy się innych spraw które mogą wystąpić w trakcie użytkowania , bez tej książki to ani rusz a tam masz wszystko krok po kroku opisane i tylko eliminujesz poszczególne elementy i dochodzisz do sedna sprawy , fajnie ,że ci się udało naprawić