Can Am Outlander XTP 1000 czas zacząć przygodę :)
- mesel
- V-ce Admin
- Quad:: Kymco MXU 500, SYM 200 TRUCK RUNNER, Piaggio X Evo 209
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Re: Can Am Outlander XTP 1000 czas zacząć przygodę :)
Pewnie sztabówki
- Robson102
- Quad:: Can Am Outlander 1000R MAX XT-P
- Imię: Robert
Kiedyś były mapy topograficzne w skali 1:300, chyba sztabówki. Jeden arkusz obejmował niewielki obszar.
Robert
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Tylko z topo korzystasz ?Ikar pisze:Dokształcisz mnie ?
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Powiem Ci tak - jak rysuję jakiegoś tracka korzystam z 3 źródeł
1) Topo mapy - owszem nie ma wszystkiego a czasem są takie których w rzeczywistości nie ma - albo zostały przekształcone na pole
2) GE - to jest główne narzędzie i sprawdza się baardzo dobrze - tylko problem niestety jest czasami z jakością zdjęć. Zdjęcia też nie są aktualne i to co było kiedyś szutrem czasem okazuje się asfaltem
3) Geoportal - jak topo nie wystarcza patrzę tam a nóż się coś pojawi
Biorę kreskę i rysuje w GE, później na GPX do base campa sprawdzam co i jak czy się pokrywa - zawsze jest małe przekłamanie ale tragedii nie ma ---> na nawigację i heja lecimy
1) Topo mapy - owszem nie ma wszystkiego a czasem są takie których w rzeczywistości nie ma - albo zostały przekształcone na pole
2) GE - to jest główne narzędzie i sprawdza się baardzo dobrze - tylko problem niestety jest czasami z jakością zdjęć. Zdjęcia też nie są aktualne i to co było kiedyś szutrem czasem okazuje się asfaltem
3) Geoportal - jak topo nie wystarcza patrzę tam a nóż się coś pojawi
Biorę kreskę i rysuje w GE, później na GPX do base campa sprawdzam co i jak czy się pokrywa - zawsze jest małe przekłamanie ale tragedii nie ma ---> na nawigację i heja lecimy
Ozo Drapers Squad
- mesel
- V-ce Admin
- Kontakt:
Robię podobnie i sprawdza się w zupełności. Raz tylko pokonał mnie mostek, który okazał się w rzeczywistości za wąski a na GE zupełnie nie było tego widać.
- oolsztyniak
- Moderator
I ja robię podobnie przy czym nie korzystam już z topo.
Mam 3 zdjęcia moich map widocznych na urządzeniu z tej samej odległości. Jedna z nich to topo, druga bardzo szczegółowa a trzecia jest taka , której ścieżki sam aktualizuje czy są czy nie. Jutro wrzucę tu zdjęcia to zobaczysz pokrycie dróg leśnych w porównaniu do biednego topo.
Różnica jest taka że tu gps drogi nie wyznaczy
Na jednej z map nie ma 90% ulic olsztyna jak i dróg miejskich za to w lesie są takie drogi że sam się dziwię że są na mapie.
Kolejna to bardzo fajna mapa posiadająca miliony szczegółów i fajnych miejsc o których ciężko mieć pojęcie.
Od kiedy mam te mapy przestałem korzystać z topo - jakieś 5 lat.
Mam 3 zdjęcia moich map widocznych na urządzeniu z tej samej odległości. Jedna z nich to topo, druga bardzo szczegółowa a trzecia jest taka , której ścieżki sam aktualizuje czy są czy nie. Jutro wrzucę tu zdjęcia to zobaczysz pokrycie dróg leśnych w porównaniu do biednego topo.
Różnica jest taka że tu gps drogi nie wyznaczy
Na jednej z map nie ma 90% ulic olsztyna jak i dróg miejskich za to w lesie są takie drogi że sam się dziwię że są na mapie.
Kolejna to bardzo fajna mapa posiadająca miliony szczegółów i fajnych miejsc o których ciężko mieć pojęcie.
Od kiedy mam te mapy przestałem korzystać z topo - jakieś 5 lat.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- mesel
- V-ce Admin
- Kontakt:
Nie wątpię ale może Topo pewne rejony ma lepiej dopracowane a inne słabiej ?
- oolsztyniak
- Moderator
Tego tak nie sprawdzałem i mówiąc szczerze wątpię żeby topo przebiło te mapy gdziekolwiek. No może od tej jednej w kwestii nazw ulic w mieście
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- oolsztyniak
- Moderator
Poniżej zdjęcia trzech map.
1. ToPo PL 2016
Przybliżając mapę niewiele się zmienia, pokrycie dróg w moim regionie bardzo mizerne. 2. Mapa sztabowa.
Im bliżej tym szczegółowość trochę lepsza. Przerywane kreski do drogi gruntowe, polne, leśne dukty. Bardzo dużo zaznaczonych obiektów, wszystkie ulice w miastach wraz z numerami domów, oznaczone sklepy, bankomaty, restauracje. Używałem jej w Bieszczadach i się sprawdziła rewelacyjnie. Tam gdzie ToPo nie miało pokrycia tu drogi były i dodatkowo zaznaczone jakieś kaplice w lesie, punkty widokowe itp. 3. Mapa Geodezyjna
Im bliżej tym szczegóły mapy zwiększają się około czterokrotnie.
Zwiększa się ilość dróg leśnych a zmniejsza krajowych
Brak nazw ulic w mieście i większości dróg miejskich.
Krajowe jako tako są, gminne i wojewódzkie też.
Bardzo duże pokrycie dróg leśnych. Brak nazw obiektów historycznych, banków, sklepów. Po prostu mapa głównie narysowana na leśne wycieczki. Przy okazji skorzystałem z jednej z ostatnich okazji pojazdówki po lodzie
Niestety nie zrobiłem zdjęcia jak świeci LED jak kolega prosił bo wróciłem za widnego.
Quad stoi 25 km ode mnie więc nie mogę zejść, włączyć i zrobić zdjęcia.
Cyknę przy okazji.
1. ToPo PL 2016
Przybliżając mapę niewiele się zmienia, pokrycie dróg w moim regionie bardzo mizerne. 2. Mapa sztabowa.
Im bliżej tym szczegółowość trochę lepsza. Przerywane kreski do drogi gruntowe, polne, leśne dukty. Bardzo dużo zaznaczonych obiektów, wszystkie ulice w miastach wraz z numerami domów, oznaczone sklepy, bankomaty, restauracje. Używałem jej w Bieszczadach i się sprawdziła rewelacyjnie. Tam gdzie ToPo nie miało pokrycia tu drogi były i dodatkowo zaznaczone jakieś kaplice w lesie, punkty widokowe itp. 3. Mapa Geodezyjna
Im bliżej tym szczegóły mapy zwiększają się około czterokrotnie.
Zwiększa się ilość dróg leśnych a zmniejsza krajowych
Brak nazw ulic w mieście i większości dróg miejskich.
Krajowe jako tako są, gminne i wojewódzkie też.
Bardzo duże pokrycie dróg leśnych. Brak nazw obiektów historycznych, banków, sklepów. Po prostu mapa głównie narysowana na leśne wycieczki. Przy okazji skorzystałem z jednej z ostatnich okazji pojazdówki po lodzie
Niestety nie zrobiłem zdjęcia jak świeci LED jak kolega prosił bo wróciłem za widnego.
Quad stoi 25 km ode mnie więc nie mogę zejść, włączyć i zrobić zdjęcia.
Cyknę przy okazji.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- Przysek
- Quad:: Yamaha Grizzly 660
Czyli jakimś programem z KML na GPX?Ikar pisze:...Biorę kreskę i rysuje w GE, później na GPX...