Pogaduchy o CF Off-Top
- Supriseme
- Quad:: X8, Scrambler 1000xp
- Imię: Szymon
Re: Pogaduchy o CF Off-Top
Czesc,
Mam pytanko, od jakiegoś czasu mam problem z tak mi się wydaje maneta gazu...
gad na wolnych oscyluje w granicach 1300 - 1400 RPM, ale po "przygazowce" spada do 1600 i pozostaje tak przez 2 - 3 sekundy, to samo dzieje się pod obciążeniem. Co to może być? Linka od manety ?
Mam pytanko, od jakiegoś czasu mam problem z tak mi się wydaje maneta gazu...
gad na wolnych oscyluje w granicach 1300 - 1400 RPM, ale po "przygazowce" spada do 1600 i pozostaje tak przez 2 - 3 sekundy, to samo dzieje się pod obciążeniem. Co to może być? Linka od manety ?
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Zobacz czy przepustnica się nie zacina.
Po jej czyszczeniu i regulacji zaworów miałem podobnie.
Okazało się, że się nie domyka
Po jej czyszczeniu i regulacji zaworów miałem podobnie.
Okazało się, że się nie domyka
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
-
- Quad:: Cf moto x8
U mnie nie dzieje sie nic takiego jak gaśniecie przy hamowaniu silnikiem , jedyny problem to jak przyhamuje silnikiem tak do ok 5 km/h i chce potem dodać gazu to jest takie przydławienie a następnie juz jest wszystko ok . Z wolnych obrotów jak z miejsca ruszam to nie ma tego problemu tylko po przyhamowaniu silnikiem do malej prędkości. Z dolotem jest wszystko 100 % okDKfan pisze:No to w skrócie radziliśmy mu sprawdzenie luzów zaworowych. Sprawdzenie czy na liczniku nie wyświetla się symbol wtrysku co oznacza problem z sondą lambda. Sprawdzenie czy filtr powietrza i dolot są ok.
Ciekawi mnie bardziej jak to ci gaśnie silnik podczas hamowania silnikiem. W czasie hamowania silnikiem nie jest podawane paliwo aż do osiągnięcia obrotów nieco powyżej jałowego biegu. Czyli gaśnie ci po zatrzymaniu?Pod koniec hamowania?
Prawidłowo działający komp odcina paliwo w momencie gdy przepustnica jest zamknięta. Każdy układ sterujacy wtryskiem ma czujnik na przepustnicy. Przejęcie sterowanie biegiem jałowym przy zamkniętej przepustnicy rozpoczyna się w okolicy 1500 obrotów (dla samochodów w quadzie być może wyżej), sygnał o obrotach pochodzi od czujnika indukcyjnego. Więc problem może pochodzi z nieprawidłowego działania czujnika.
- oolsztyniak
- Moderator
Filtr powietrza masz fabryczny?
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- DKfan
- Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
- Imię: Jacek
NIe wygląda to na zawory. Miałby problemy z odpalaniem na zimno i problemy z mocą.
Może tak być jeżeli jest np filtr TwinAira zbyt mocno nasączony.
Zdejmij filtr i spróbuj czy nadal tak się dzieje (oczywiście na asfalcie a nie tam gdzie się kurzy.)
Piszesz że ci nie gaśnie przy hamowaniu silnikiem tylko się przydławia jak chcesz dodać gazu. Masz w X8 obrotomierz?jestem ciekawy jakie sa wtedy obroty, może jednak nie uchyla się przepustnica wystarczajaco przez czujnik
Może tak być jeżeli jest np filtr TwinAira zbyt mocno nasączony.
Zdejmij filtr i spróbuj czy nadal tak się dzieje (oczywiście na asfalcie a nie tam gdzie się kurzy.)
Piszesz że ci nie gaśnie przy hamowaniu silnikiem tylko się przydławia jak chcesz dodać gazu. Masz w X8 obrotomierz?jestem ciekawy jakie sa wtedy obroty, może jednak nie uchyla się przepustnica wystarczajaco przez czujnik
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad
M&M sQuad
- oolsztyniak
- Moderator
Jest obrotomierz
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Team Father&Son
- DKfan
to trzeba sprawdzic do jakiej prędkości obrotowej spada przy hamowaniu czy do do predkosci biegu jałowego czy wyzej
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad
M&M sQuad
-
Filtr powietrza fabryczny , DKfan przy hamowaniu obroty pod sam koniec przy niskiej prędkości spadają do 1300 i tak się utrzymują , może któraś ze świec ?
Problem występuje , gdy przy większej prędkości np. 50 km/h puszcze gaz i silnik wyhamuje quada do ok.10-15 km/h jest wtedy ok. 2500 obr/min i w tym momencie chce łagodnie przyspieszyć , wtedy jest takie 1- sekundowe przydławienie i dalej już rwie do przodu.
Problem występuje , gdy przy większej prędkości np. 50 km/h puszcze gaz i silnik wyhamuje quada do ok.10-15 km/h jest wtedy ok. 2500 obr/min i w tym momencie chce łagodnie przyspieszyć , wtedy jest takie 1- sekundowe przydławienie i dalej już rwie do przodu.
-
Starałem się coś uchwycić telefonem , jak się wsłuchać to występuje przy 30 i 53 sekundzie.
https://www.youtube.com/watch?v=-dGjPkLnH5c&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=-dGjPkLnH5c&feature=youtu.be
- DKfan
Nie bardzo to na świece wyglada, problem pojawiałby się częściej. Bardziej wygląda to na problem z powietrzem lub paliwem.
Oczywiście nie zaszkodzi zerknąć na świece, może kolor coś podpowie.
Słuchałem ale moment przerwania nie jest zbyt wyraźny.
Słychać może takie jakby buczenie/zasysanie z okolic airboxa?
Oczywiście nie zaszkodzi zerknąć na świece, może kolor coś podpowie.
Słuchałem ale moment przerwania nie jest zbyt wyraźny.
Słychać może takie jakby buczenie/zasysanie z okolic airboxa?
M&M sQuad
M&M sQuad