Hak w cf500
Re: Hak w cf500
Czekam na opinie, tylko załaduj * troche*, nie ciągnij pustej przyczepki
Niech się dobrze sprawuje
Ciesze się ze pomogłem.
Ciesze się ze pomogłem.
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
michauuu pisze:Adapter bardzo masywny, ładnie pomalowany na czarno, żona będzie zadowolona
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Jestem po pierwszym dniu testów przedłużki do haka oraz przyczepki. Praca w podmokłym terenie, bez reduktora i 4x4 nie szło jechać.. Załadowałem całą przyczepę średnio-ciężkim drewnem (głównie ociosane kilkuletnie drągi). Mimo, że kula haka jest umocowana na dosyć długiej dźwigni nie zauważyłem, by tył Cf'ki przysiadał. Zdecydowanie łatwiej jest podczepiać przyczepę, choć nadal nie można zamontować w fabryczne miejsce tablicy rej. Zastanawiam się by zamontować rejestrację do zawiasów meblowych i odchylać równolegle do ziemi w momencie gdy będę korzystał z przyczepy.. Inny tematem do filozoficznych rozważań jest ewentualne kilku centymetrowe skrócenie adaptera. Gdy będę przewoził cięższe ładunki: ziemię lub cement może mieć to znaczenie. Z adaptera jestem zadowolony Polecam !
P.S Jak będziecie chcieli to podrzucę kilka zdjęć zestawu: quad z przyczepą w robocie.
P.S Jak będziecie chcieli to podrzucę kilka zdjęć zestawu: quad z przyczepą w robocie.
Nie zrobiłem fotki najważniejszego... ale zaczep nie różni się dużo od Twojej blachy.
To ze przysiadzie to nie jest problem, w końcu quad ma 255 kg ( według niektórych danych) ładowności. Kierowca powiedzmy100 kg, wiec śmiało można ze 70 kg nacisku tylnej osi dołożyć.
Naprężenie ramy w miejscu przykrecenia adaptera jest moim zdaniem ogromne. Dlatego podwiesze adapter w połowie długości do śrub mocujących bagażnik. Prosciej by było dospawac pionowa blachę, ale wtedy nie ma dojścia do śrub i nie przykrece całości. Dlatego śruba rzymska- ażurowo:)
W sobotę zamocuje i dam foto Michauuu.
To ze przysiadzie to nie jest problem, w końcu quad ma 255 kg ( według niektórych danych) ładowności. Kierowca powiedzmy100 kg, wiec śmiało można ze 70 kg nacisku tylnej osi dołożyć.
Naprężenie ramy w miejscu przykrecenia adaptera jest moim zdaniem ogromne. Dlatego podwiesze adapter w połowie długości do śrub mocujących bagażnik. Prosciej by było dospawac pionowa blachę, ale wtedy nie ma dojścia do śrub i nie przykrece całości. Dlatego śruba rzymska- ażurowo:)
W sobotę zamocuje i dam foto Michauuu.
Ciekawe jak to się zachowa jak dostanie ciężaru...
Nie chce nikomu "dokładać" ale trochę to słabe tak w ogóle.
Płaskownik bez wzmocnienia dość długi plus śruby na zupełnym skraju...
OK wiem że dziur do śrub się głębiej nie da ale ja bym jeszcze od góry dał kawałek takiego płaskownika wyprofilowany na "belkę" i zespawał je ze sobą. Żeby od góry i od dołu obejmował "belkę" ramy i można było dłuższe śruby dać - żeby cała siła nie szła na dół śrub trzymających ten płaskownik przy ramie jak teraz tylko żeby wyżej tez trzymało.
Tu u Was IMO chociaż dałbym od dołu tego płaskownika przez środek po długości (pomiędzy dziurami montażowymi) kawałek podobnej płaskownika na "stojąco" ze 2 cm szerokości - żeby ten płaskownik wzmocnić (zrobił bym taki w przekroju T-ownik z nóżką 2 cm) i wtedy zostałoby tylko miejsce mocowania do ramy jako najsłabsze ogniwo - ale tam tez by ten dospawany kawałek od dołu miedzy dziurami biegnący to wzmocnił.
A dziury się nie przerwą.
To chwila teraz roboty żeby to dospawać od dołu, pomalować i byłoby zdecydowanie mocniejsze.
Żeby było wiadomo o co mi chodzi - dokładam odręczny rysunek
Ale może do Waszych potrzeb to wystarczy.
Nie chce nikomu "dokładać" ale trochę to słabe tak w ogóle.
Płaskownik bez wzmocnienia dość długi plus śruby na zupełnym skraju...
OK wiem że dziur do śrub się głębiej nie da ale ja bym jeszcze od góry dał kawałek takiego płaskownika wyprofilowany na "belkę" i zespawał je ze sobą. Żeby od góry i od dołu obejmował "belkę" ramy i można było dłuższe śruby dać - żeby cała siła nie szła na dół śrub trzymających ten płaskownik przy ramie jak teraz tylko żeby wyżej tez trzymało.
Tu u Was IMO chociaż dałbym od dołu tego płaskownika przez środek po długości (pomiędzy dziurami montażowymi) kawałek podobnej płaskownika na "stojąco" ze 2 cm szerokości - żeby ten płaskownik wzmocnić (zrobił bym taki w przekroju T-ownik z nóżką 2 cm) i wtedy zostałoby tylko miejsce mocowania do ramy jako najsłabsze ogniwo - ale tam tez by ten dospawany kawałek od dołu miedzy dziurami biegnący to wzmocnił.
A dziury się nie przerwą.
To chwila teraz roboty żeby to dospawać od dołu, pomalować i byłoby zdecydowanie mocniejsze.
Żeby było wiadomo o co mi chodzi - dokładam odręczny rysunek
Ale może do Waszych potrzeb to wystarczy.
V2.....sound of madness
- DKfan
- Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
- Imię: Jacek
Bardzo dobry projekt
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad
M&M sQuad
Panowie dzięki pomoc. Faktycznie warto będzie zrobić wzmocnienie. Sądzę, że wykonam takie w wersji nr 1 Inż. Robssona Projekt mistrzowski!
Silvere ładnie załadowałeś tego drewiszcza! Jakiej długości masz adapter?
Może jeszcze dziś wieczorkiem udostępnię fotki mojej przyczepki oraz sytuacji jak zsunęła się do rowu (oczywiście sama się zsunęła..) Wszystko trzeba było wypakować by ją wyciągnąć
Silvere ładnie załadowałeś tego drewiszcza! Jakiej długości masz adapter?
Może jeszcze dziś wieczorkiem udostępnię fotki mojej przyczepki oraz sytuacji jak zsunęła się do rowu (oczywiście sama się zsunęła..) Wszystko trzeba było wypakować by ją wyciągnąć
Przedstawiam kilka fotek moich "maszyn" Kolega kosik10 też ma doświadczenia w ciągnięciu przyczepy swoją Cf'ką. Wyszło ponad 1000kg.
Zestaw leśnika/farmera/kłusownika jak się patrzy.
Nófka nie śmigana za bardzo - żal brudzić
Nófka nie śmigana za bardzo - żal brudzić
V2.....sound of madness