Co wybrać Can-am 1000 vs Polaris 1000 :) ?

Co kupić, na co wymienić, jaki najlepszy na początek...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Re: Co wybrać Can-am 1000 vs Polaris 1000 :) ?

Post autor: DKfan » czw 15 paź, 2015

oolsztyniak pisze:
marioIII pisze: idąc tym tropem, dlaczego kupując pojazd bez rejestracji nowy czy używany nie wystarczy nam zakupić kitu homolog i pojechać na stację kontroli pojazdów?
I to jest bardzo dobrze postawione pytanie :idea:
Trop niestety błędny i pytanie źle postawione. Ale od tego są koledzy by wytłumaczyć co niniejszym czynię.

Homologacja to nie kit homologacyjny.
Kit homologacyjny.Techniczna różnica pojazdów pomiędzy oboma rynkami polega na instalacji tego kitu, uruchomieniu w ECU opcji kontrolek kierunkowskazów i takie tam pierdy. Pojazd ma to samo tylko niektóre opcje w ECU są dezaktywowane.
Homologacja bez wyciągu homologacji nie da się zarejestrować pojazdu, jak ten jest pozyskiwany dla pojazdów z USA, nie bardzo mnie to interesuje ponieważ w przypadku o którym pisał Łukasz, czyli spraw związanych ze zdarzeniem drogowym nikt nie leci do WK sprawdzać wyciągu z homologacji. Sprawdza się wyposażenie zamontowane na pojeździe na dzień powstania szkody. I jeżeli pojazd wyposażony jest w elementy nie homologowane czyli dokłądnie te same które ma pojazd z naszej sieci dealerskiej pojawia się podstawa do odrzucenia roszczenia lub w przypadku czynności dochodzeniowych do podstawy uznania współwinnym zdarzenia.

Od 2003 roku zajmuję się odzyskiwaniem należności od towarzystw ubezpieczeniowych powstałych w wyniku szkód komunikacyjnych i przez ponad 12 lat nigdy nie słyszałem o wyciągu z homologacji który byłby elementem postępowania, a były to również sprawy gdzie zdarzenie miało skutek śmiertelny. Owszem temat homologacji pojawia się w przypadku części pojazdu które mogły mieć wpływ na przebieg zdarzenia, ale te jak wiemy wszyscy mamy takie same czy quad jest z Japonii, Usa czy z sieci dealerskiej EU.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
oolsztyniak
Moderator
Quad:: xxc 1000r
Imię: Łukasz

Post autor: oolsztyniak » czw 15 paź, 2015

Wiemy co to jest kit ;) ale sam napisałeś, że nie interesuje Cię to w jaki sposób "przechodzi" homologację. Gdyby wszystko było w 100% ok nie trzeba byłoby kombinować a tak dostajesz dowód, rejestrację, kartę pojazdu i rejestrujesz na siebie. Ot dla prywaciarza (po raz kolejny o tym wspominam :D ) to dobra sprawa.
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc :(
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga :twisted:

Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.

Awatar użytkownika
DKfan
Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
Imię: Jacek

Post autor: DKfan » czw 15 paź, 2015

Masz w 100% rację, tylko tak jak wspomniałem ta homologacja nikomu do niczego nie jest potrzebna. Jeżeli mówimy o zakupie prywatnym. Ale nie ma sensu ciągnąc tych rozważań bo juz widzę nadciągający na mnie hejt, a od Wojtka za to nawet żarówki nie dostaję.

Wracając do tematu ciekawą opcją jest ten Arctic Cat 1000, bardzo dobra cena i sprzet też fajny. Prostsza konstrukcja niż Polaris i Can-am co na pewno ułatwia eksploatację
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad

Awatar użytkownika
Zmora1966
Quadowa Grupa Południe
Quad:: CanAm 800XT - była CFka X8, Keeway 300 GTX, Honda
Imię: Sławek
Kontakt:

Post autor: Zmora1966 » czw 15 paź, 2015

Słuchajcie..po pierwsze każdy decyduje sam.
Ja dwa quady kupiłem w ASO bo uważałem że bezpieczniej i warto...po tym okresie uznałem że nie warto przepłacać 10 tysięcy i na razie nie żałuje.
Szamocin i podobni też nie są tacy "różowi" bo zapisy w gwarancji są jeszcze bardziej odjechane niż w ASO...ale...za to mniej płacisz i bierzesz ryzyko na siebie.

A swoją drogą jak widzę kolega dowiedział się już chyba wszystko o sprawach około quadowych - ciekawe czy wie co lepsze? Polar 1000 czy Bomba 1000 :)
Zmora
www.quadowagrupapoludnie.pl
www.sqgp.pl

:I love QUADOWA GRUPA POŁUDNIE:

Awatar użytkownika
marioIII
Quad:: siwy OUT 500L był: Sportsman 800 EFI i Rancher TRX 350 FE
Imię: Mariusz

Post autor: marioIII » czw 15 paź, 2015

Ja myślę, że on już kombinuje dodatkową kasę na żółtego 1000ka :D
Jeśli ktoś chciałby pośmigać w zielonogórskim lub na Śląsku
https://www.facebook.com/marioIIIPL
https://www.youtube.com/playlist?list=PL5lFyuP3ZljO-U2x85z_Bt4eB7q_xu3hG

matek55
Imię: Mateusz

Post autor: matek55 » czw 15 paź, 2015

wchodzę tu i coraz ciekawsze odpowiedzi :)
Zostaje przy Bombie 1000 XT tylko nie wiem gdzie kupić bo ceny sa różne , dzwoniłem do Tarnowa i chcą 53900 ale za to z homologacją i rejestracja cena wzrasta do 56900 coś mówił ze moze jeszcze by urwał :)

Wiadomo z homologacja jest bezpieczniej itp ale czy jest ona mi potrzebna skoro nie potrzebuuje FV i jestem osobą prywatną :) i ta homologacja nie jest warta 3 tyś :)

robertmuszka
Quad:: g700 2014 plus zólte xxc 800 2015
Imię: Robert

Post autor: robertmuszka » czw 15 paź, 2015

Ważne aby była zarejestrowana maszyna bo pewnie na tym Ci zależy.
Co do homologacji to nie chodzi czasem o rejestrację i tzw pakiet rejestracyjny czyli kierunki i lusterka.
Spytaj się czy mają na stanie taką maszynę jaką chcesz bo conieco słyszałem że był Ale się sprzedał i czekają na kolejny.

Awatar użytkownika
marioIII

Bierz w Tarnowie bo cena dobra a to Aso. Co do 800 tki to zostalo tylko to co w salonach, zamawiac z sieci mozna juz tylko nowego 850. Rzucilem temat w aso jak chcesz bez peln fakt to Ci mogą sprzedac z vat marza jako traktor o 23% taniej kazdego.

Awatar użytkownika
Ikar
Quad:: Honda xxc
Imię: Artur

Post autor: Ikar » czw 15 paź, 2015

Mariusz firma FHU Auto-max nie jest ASO BRP :) To są zwykli handlarze :)
Ozo Drapers Squad

Awatar użytkownika
marioIII

Ups ... w kazdym razie na Slasku w aso jest opcja jak wyżej opisalem ale sprzet na zamowienie. Wiec pewnie ok 3 tyg.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jakiego quada wybrać...”