grizzly 700 ściaga w lewo podczas jazdy
grizzly 700 ściaga w lewo podczas jazdy
Mam problem w yamaha grizzly 700.Podczas ostrej i szybkiej jazdy po wertepach i błotach zaczęło mi ściągać kierownicę na lewo , ściąganie jest tak mocne że nie można utrzymać kierownicy prosto a Quad sam skręca w lewo , dopiero jak zatrzymam quada moge wyprostować kierownicę ale zaraz po ruszeniu z miejsca spowrotem ściąga w lewo. nie jestem mechanikiem i bardzo słąbo się znam na mechanice . czy ktoś miał taki przypadek i czy wie co się podziało?? proszę o podpowiedz. czy może to być przegub czy inny problem?
-
- Quad:: g700 2014 plus zólte xxc 800 2015
- Imię: Robert
Re: grizzly 700 ściaga w lewo podczas jazdy
w moim misu spowodowane było działaniem EPS, po pokreceniu drążkami i ustawieniu w miare jakotako przestało sciągać
- DKfan
- Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
- Imię: Jacek
Nie mam doświadczenia z grizlly ale wiem co byłoby przyczyną w innych quadach. Trzeba podpiąć się kompem serwisowym i ustawić os symetrii pojazdu. Z jakiegoś powodu czujnik symetrii zmienił ustawienie i jest rozbieżny z ustawieniem kierownicy. Oczywiście może to nie być tylko sprawa softu ale też same wspomaganie może być uszkodzone. Należy zacząć od sprawdzenia zbieżności kół, następnie czy os symetrii w ECU jest ustawiona zgodnie z ustawieniem kierownicy, jeżeli nie pomoże to aktualizacja oprogramowania a jak również to zawiedzie to wspomaganie do naprawy.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad
M&M sQuad
dzięki za zainteresowanie moim tematem . Nie wiem czy dobrze opisałem ten problem ale nie chodzi mi tu o takie zwykłe ściąganie , po prostu tak blokuje kierownicę w lewą stronę że nie da rady jechac szybciej niz 5 km/h bo zaliczam najbliższe ogrodzenie po lewej stronie i podczas tej wolnej jazdy nie da rady skręcić kołami żeby wyprostować quada ,trzeba się zatrzymać żeby szarpnać kierownicą i wyprostować koła, przejechanie 30 metrów wiąże się z wysiłkiem porównanym do kopania dołka przez cały dzień. Czy zepsuty eps mógłby powodawać takie objawy??
-
Czy masz eps w misku?
- oolsztyniak
- Moderator
- Quad:: xxc 1000r
- Imię: Łukasz
Skoro pyta
To pewnie tak.ppawełq pisze:Czy zepsuty eps mógłby powodawać takie objawy??
jest Renegade xxc 1000r
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
był krótki XTP 1000
był Renegade 800r xxc
był CF Moto 800
Prawdziwa przygoda zaczyna się tam .....
.... gdzie kończy się droga
Team Father&Son
Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
tak mam eps
-
Myśle że najprościej odpiac eps i sprawdzić czy nadal jest problem.
- DKfan
- Quad:: Smark 200,MXU500i IRS,KingKaczka 750, Koczkodan 800X, XXC, R850XXC
- Imię: Jacek
Wysoce prawdopodobne ze to EPS, były takie przypadki związane z przedostaniem się wody przez odpowietrzenia. Po odpaleniu EPS się włącza dostaje sygnał z czujnika prędkości i się zawiesza w jednej pozycji. Ale najpierw sprawdź tak jak radzi Robert odepnij wtyczkę i przejdź się bez. Będziesz wiedział czy to EPS.
Zapraszamy do wspólnej jazdy. Jesteś z okolic Warszawy,samotna jazda Cię nuży, chcesz poznać ludzi których łączy pasja quadowania? Napisz do nas na PW
M&M sQuad
M&M sQuad
witam. problem ze ściąganiem rozwiązany. miałem nosa , to prawy przegub zewnetrzny tak blokował kierownicę ze ściagało w lewo. maszyna naprawiona mozna dalej bawić sie w błotku. dzieki za zainteresowanie moim tematem. pozdrawiam wszystkich forumowiczów.